Soluția finală: exterminarea sportului arădean! Un nou LIDL în locul fotbalului? Cum și-a bătut joc Primăria Arad de oaza verde din Subcetate (FOTOREPORTAJ)

  de Lucian Dănilă | 31 august 2016, 1:28 PM | Administraţie | Recomandările editorilor | Sport

  19

  Gheorghe Falcă, primul om al orașului Arad, scria aseară pe contul său de Facebook că a „finalizat discuțiile legate de proiectul de Regenerare urbană a cartierelor de blocuri din municipiul Arad. Proiectanții au identificat soluțiile și amplasamentele pentru parcările la sol, parcările supraetajate, locurile de joacă”.

  Este revoltător și trist să citești astfel de rânduri atunci când știi la ce să te aștepți. „Nu îți face iluzii ca să nu ai deziluzii”, spunea un înțelept, iar noi nu facem altceva decât să-i urmăm sfatul. Ce va urma din această Regenerare urbană? Câteva lucrări de mântuială, câteva petice de iarbă printre blocuri, bariere care vor ține loc de parcări, betoane și câteva buzunare umflate. Cu mulți bani. Foarte mulți bani…

  Unii se vor întreba de ce centrăm subiectul pe primarul Gheorghe Falcă. Noi le răspundem: pentru că îi place. Și argumentăm: dacă el este cel care se laudă cu fiecare realizare din oraș: Aeroport, Gara CFR, Stadionul UTA-Francisc Neumann, titlurile cucerite de echipele de fotbal sau baschet – fie că este vorba despre juniori, fie că este vorba despre seniori, medaliile obținute de arădeni la învățământ, sport, chiar Cupa Davis. Toate i le datorăm lui. Fără el nu putem respira, nu putem mânca, nu putem petrece, nu ne putem dezvolta ca oraș, ca indivizi, ca societate…

  Critica nu o suportă. Îl doare. Și niciodată nu își asumă NErealizările…

  Unul dintre cele mai bune exemple de Degenerare urbană – nicidecum Regenerare – vine tocmai din cartierul arădean Subcetate, de pe terenurile de fotbal de lângă monumentul celor 13 generali. Povestea a început în luna februarie. Aradul organiza Cupa Europei la Aruncări Lungi și, ca de fiecare dată, orașul era nepregătit pentru un asemenea eveniment, la fel cum nepregătită era și arena Motorul, anul trecut, cu câteva zile înainte ca UTA să joace primul meci „acasă”.

  9291_274980542701792_2196616590794188642_n

  FOTO: Așa arăta gazonul de pe arena din Subcetate în urmă cu doi ani, la data de 30 august 2014. Iarbă sănătoasă, verde, un gazon bun…

  Într-o grabă disperată, Gheorghe Falcă și-a dat seama ca arena Gloria de la Boul Roșu nu era deajuns pentru o asemenea competiție. Avea nevoie de încă o arenă. Locația a găsit-o repede în cartierul Subcetate: arenele clubului CSȘ Gloria. Urgent a trecut la promisiuni. „A venit la noi și ne-a spus că dorește să închirieze arenele pentru Cupa Europei la atletism”, ne spun reprezentanții CSȘ Gloria. „Apoi, organizatorii au stabilit că terenurile nu sunt la același nivel. Primăria a înțeles și ne-a spus că va decapa întreaga suprafață de iarbă, va turna beton pentru pistele de aruncare, iar la finalul competiției cele două terenuri vor fi aduse la stadiul inițial, adică regazonate, refăcut gardul, refăcut tribunele, așa mici cum erau ele”, continuă reprezentanții Clubului Sportiv Școlar Gloria.

  Oficialii CSȘ Gloria, împreună cu cei de la Inspectoratul Școlar Județean, au fost de acord întru totul.

  „Cele două terenuri sunt pregătite pentru competițiile atletice din luna martie care vor avea loc la Arad pe mai multe baze sportive din municipiu, printre care și cea din cartierul Subcetate. Cei de la Primăria Arad, instituție care s-a implicat direct în organizarea celor două competiții, ne-au dat asigurări că terenurile vor fi pregătite acum pentru cele două competiții atletice, iar după finalizarea acestora vor fi regazonate cele două terenuri, sau mai bine spus, vor fi aduse la starea care au fost înainte. Ca unul care am fost pe cele două terenuri pot să spun că ambele suprafețe aveau probleme”, ne-a spus inspectorul general al IȘJ Arad, Claudius Mladin (16 februarie, Special Arad).

  gloria

  FOTO: Așa arăta baza din Subcetate cu câteva zile înainte de startul Cupei Europei la Aruncări Lungi

  Apoi a urmat povestea urâtă… Competiția s-a desfășurat în condiții improprii pe cele două arene. Sportivii arătau ca pe front, noroiul era mare și peste tot. Peste acel noroi a fost adusă iarba.

  „Problema care a urmat este legată și de decaparea pe care au făcut-o cei de la firma contractată de Primărie. Terenul al doilea, cel gazonat, era mai ridicat cu aproximativ 30-40 de centimetri. Când s-a decapat, cei care au făcut lucrarea au luat jos practic întreg sistemul de drenaj. Acolo erau straturi de pământ, de nisip, de pietriș, care a făcut ca acest gazon să reziste 20 de ani. Acum, iarba a fost pusă pe pietriș. Se uscă toată și, în plus, nu este o iarbă adecvată fotbalului. Este o iarbă groasă, dusă parcă de pe câmp”, spun reprezentanții clubului CSȘ Gloria.

  Când te faci frate cu dracu… Săptămânile au trecut, iar pe terenurile din Subcetate activitatea stagna. Peste 160 de copii de la opt categorii de vârstă nu mai aveau unde să se antreneze, decât contra cost pe la bazele sportive particulare, sau pe cele ale Primăriei Arad, așa cum este exemplul terenului sintetic Șega.

  Apoi a apărut prima fractură. Bucățile de beton și acel covor de tartan care au fost montate pentru pistele de aruncare au rămas neatinse. Un reprezentant al Primăriei Arad a venit cu soluția perfectă: „ne-au spus că ne înapoiază un teren și jumătate”, spun reprezentanții CSȘ Gloria. INCREDIBIL!!!

  „Evident, ne-am întâlnit într-un consiliu al CSȘ Gloria și nu am fost de acord cu soluția celor de la Primărie”, continuă aceștia.

  Soluția finală: exterminarea sportului arădean. Primăria Arad a „furat” terenurile celor de la CSȘ Gloria… Sună oarecum hitlerist, dar asta au făcut cei de la Primăria Arad. Văzând că cei de la Clubul Sportiv Școlar Gloria li se împotrivesc, cei de la Primărie au venit cu… soluția finală! Printr-o hotărâre a Consiliului Local Municipal, CSȘ Gloria a rămas fără terenuri! Este vorba de hotărârea 76/2016 a Consiliului Local Municipal. Evident, au votat toți aliații „faraonului”. Peste capul celor 160 de copii care făceau sport în acel loc, peste capul celor peste 300 de părinți care fac tot posibilul ca odraslele lor să nu ajungă robii calculatoarelor, gadgeturilor, sau chiar obezității… Ce mai conta durerea lor?

  „Ne-au luat concesiunea, deși terenurile erau concesionate pe termen de 99 de ani începând cu anii 90! Astfel, am contactat o casă de avocatură și acum urmează un proces între CSȘ Gloria și Primăria Arad. A fost vacanță judecătorească și încă nu s-a întâmplat nimic.” Cât de cinic? Cât de urât? Adică cineva te primește la el în casă, i-o distrugi, nu îl despăgubești, apoi chiar îi iei casa… Cât de cinic? Cât de urât?

  hotararea clm 76

  FOTO: Plângerile celor de la CSȘ Gloria au fost respinse de consilierii locali municipali, altfel spus, aleșii noștrii…

  Și-au bătut joc de arene! Mai jos vă puteți da seama, urmărind fotografiile, cât de bine s-a lucrat la arenele din Subcetate. S-au investit milioane de lei din bugetul local, unele firme și persoane și-au umplut buzunarele pentru ca cele două terenuri să arate precum islazurile din satele de la munte. Acum, cei 160 de copii sunt nevoiți să se antreneze în condiții improprii, pe pământ și pietriș amestecat cu iarbă…

  „Ce să facem? Nu avem unde ne antrena, astfel că trebuie să ținem aici ședințele de antrenament cu copii în condițiile care sunt. Unii antrenori chiar au și jucat pe acest teren, așa cum este el, cu pietre cu pâmânt, cu smocuri. Dar interesant este că deși Primăria ne-a luat terenurile, cei care se ocupă de întreținerea lor suntem tot noi cei de la CSȘ Gloria, cu apa de aici, cu curentul de aici, cu utilajele de aici. Ei nu au făcut nimic…”

  Ce urmează? Sunt tot mai multe voci care știu că soarta acestor terenuri este pecetluită. Nu este din surse oficiale, dar foarte multe persoane, unele chiar din Primărie, vorbesc că pe unul dintre cele două terenuri de fotbal din Subcetate va urma un nou complex comercial, cel mai probabil un alt LIDL Romania!

  Având în vedere soarta stadioanelor Vagonul, Strungul și Telecom, credeți că e plauzibilă informația că în Subcetate vine un nou LIDL? Vă lăsăm pe dumneavoastră să răspundeți…

   

  PS: Încheiem cu o întrebare adresată primarului Gheorghe Falcă: domnule primar, dacă vreuna dintre echipele de juniori a clubului CSȘ Gloria va deveni campioană națională o veți chema la Primărie pentru fotografii cu dumneavoastră în care să vorbiți din nou despre cât de grijuliu sunteți cu mișcarea sportivă din Arad? 

  IMG_6662 IMG_6665 IMG_6674 IMG_6676 IMG_6678 IMG_6681 IMG_6683 IMG_6687 IMG_6689 IMG_6692 

  IMG_6673

   

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • :)) nu am luat cât au primit unii pe aceea iarba. Chiar nu am luat nimic. Nu doar pentru acest articol. Nu am luat nimic niciodată. Așa sunt eu, mai naiv ;) Dar tu nu ai cum să știi toate astea. Știi de ce? Pentru că ești un anonim. Aici, pe site, și în viața de zi cu zi. Bănuiesc chiar că ești un postac plătit. Eu am copilărit pe acele terenuri. Și doare. Dar tu anonimule ești prea intoxicat, prea îngust ca să înțelegi emoțiile, istoria, soarta acestui oraș.
    Dacă am sau nu dreptate. Am. Scrie-mi unde nu am dreptate. Chiar fotografiile dovedesc adevărul. Aaa, dacă te referi la faptul că va fi sau nu LIDL în acel loc, mi-ar plăcea enorm să nu am dreptate.
    Să ai o zi bună… Nimeniule. ;)

    +32 voturi
    +1
    -1
  1. Iarba aia nu este moca, daca esti asa bun samaritean plin de emotii puteai s-o pui tu pe gratis. Acest gen de articole nu au cum sa fie scrise “din pura iubire emotionala”. N-ai raspuns la intrebare, daca esti asa de sentimtal de ce nu raspunzi la intrebarea de mai sus? Si iti mai pun o intrebare, din ce bani traieste CSS Gloria? Din banii de la special arad cumva si nu stim noi? :)))

   --9 voturi
   +1
   -1
   • Păi tocmai că nu este moca. La cum arată iarba, ar fi trebuit să aducă bani de acasă cei care au pus-o. Aia nu e iarbă pentru fotbal. Aia e buruiană. CSȘ Gloria trăiește din banii de la Ministerul Tineretului și Sportului. Deci, din bani publici. Primăria Arad și ea stă pe un morman de bani publici. Aici cam toată lumea se lăfăie pe bani publici, printre care și ai tăi, și ai mei, și ai părinților celor 160 de copii și ai incompetenților care au făcut din această bază un islaz.
    Sincer, domnule „Nimeni”, nu pot răspunde la nicio întrebare care vine de la „Nimeni”. Nimeni este egal cu Nimic, este egal cu „Zero”. Tu, „Helix”, prin anonimatul tău, ne arați că ești un „Zero”.
    Aș fi curios să știu de la tine cam de la cine aș fi putut să primesc bani pentru acest articol. Și de ce? Mie nu prea îmi iese pentru că nimeni care este implicat în astfel de subiecte nu are bani. Au doar cei care au dat banii pentru acele lucrări de mântuială și cei care au făcut aceste lucrări de mântuială. Ceilalți, care au rămas fără teren, au minimum pe economie. Mai mult ai luat tu, „Nimeniule”, pentru această postare decât primesc acei oameni.

    +16 voturi
    +1
    -1
  2. Raspunsul este simplu, si este la mintea cocosului. Cui ii folosesc astfel de articole? Pai vine campania electorala, seci, partii adverse primarului, logica elementara. Cu siguranta articolele de acest gen se vor intetii, sigur, din “durere si spirit civic” categoric, problema este de ca insinuezi ca acolo se va construi un supermarket, minciuna? Mai mult ca sigur, dar ce mai conteaza cat timp serviciul isi atinge telul :))) Nu toti suntem creduli sa nu citim printre randuri domnule jurnalist “rchidiatant” manat in lupta de spirit civic. Fie cum spui tu, dar in final adevarul articolelor acestea poate iesi la iveala, iar in acest caz, te lasi de jurnalism? Intrebarea este retorica evident. Sa auzim numai de bine.

   --12 voturi
   +1
   -1
   • Noi nu am făcut campanie nici la alegerile locale. Nu văd de ce am ajuta în vreun fel pe adversarii politici ai actualului primar. Dacă te referi la PSD, sau PSD Arad, te înșeli amarnic. Atunci când a fost cazul au avut și cei de la PSD ce citi pe acest portal. Și nu le-a plăcut. Chiar deloc.
    Eu nu mă las de jurnalism dacă în acel loc nu se va face un LIDL. Dacă greșesc prin acea frază că „se aude că acolo se va construi un supermarket LIDL”, nu voi putea decât sămă bucur. Chiar merg mai departe și spun că dacă acolo nu se va construi un magazin LIDL, mă voi gândi că poate am avut un aport la acest lucru.
    Mă voi lăsa de jurnalism atunci când eu voi decide. Doar eu. Nu fac promisiuni deșarte unor „Nimeni” ca și tine. Deocamdată îmi dau singur să mânânc și nu o fac din bani publici. Și nici nu stau la mila cuiva. Nici nu postez pentru bani cum faci tu și alții. Și nici nu scriu la comandă. Scriu doar despre ceea ce îmi place, dar mai ales despre ceea ce nu îmi place.
    O seară minunată „anonimule”.

    +12 voturi
    +1
    -1
  3. Helix, problema reala este daca se construieste un Lidl sau nu acolo? Nu cumva problema reala este modul in care s-a refacut gazonul si felul in care arata acum ? Eu sunt un parinte care mergeam cu copilul acolo la fotbal, iar acum ma deranjeaza ca nu s-a putut reface gazonul ca lumea si trebuie sa mergem in alta parte. Ca fapt divers,dincolo de pnl, psd sau alti politicieni, doar in termeni de utilitate pentru aradenii simpli – numarul de copii si parinti care foloseau intr-o saptamana acea baza sportiva este net mai mare decat numarul de spectatori de la minunatul concurs international de aruncari.Deci, Helix, ce ai de spus concret despre faptul ca nu s-a refacut ca lumea infrastructura de acolo, asa cum a promis primaria ?

   +6 voturi
   +1
   -1
     • Am lucrat la arq.ro. Dar, acolo fiind, l-am combatut pe Falca. Eu, Alin Olteanu si Lucian Valeriu. Chiar ii putem multumi pentru diferenta de idei. Asa s-a nascut Special Arad. Prin plecarea in corpore a celor trei :) Ca sa mai iti dau in detaliu siropos pentru tine – si tu un Nimeni, un Zero, sau chiar Cacat Pansat, asa cum iti e adresa de e-mail – chiar am jucat fotbal cu Falca in aceeasi echipa si scriam articole de acest gen la adresa lui fiindu-i coechipier. E greu de inteles pentru tine? Am renuntat sa mai joc la Citizen in momentul in care s-a desfiintat clubul Banatul Sanicolaul Mic, iar o mare parte din vina a purtat-o chiar primarul, din punctul meu de vedere. Alte detalii mai doresti. Vrei sa stii daca am baut cafele cu Falca? Da, am baut. Am baut si cu Vacean. Mai mult, Ovidiu Mosneag e nașul meu. Ce mai vrei sa stii? Cu cine petrec deseara? Inca nu stiu… Dar te voi anunta, postacule…

      +10 voturi
      +1
      -1
  4. Sunt un parinte al carui copil se antreneaza zilnic pe acel teren.Sunt locuri unde efectiv iti intra piciorul intre asa zise brazde de iarba.Acele gramezi de pamant amestecat cu balastru(care apar in poze) au fost aduse recent pentru ca pesoana care intretine gazonul sa ia cu lopatica si sa umple golurile dintre “brazde”.Bataie de joc.RUSINE celor care sunt responsabili de aceasta situatie.Oare ar apela dl Falca la aceasi firma daca ar avea nevoie de gazon in curtea proprie?

   +8 voturi
   +1
   -1
  5. Discutii fara rost legat de dl primar asa numitul ,,Demolition Mann,, si de marile lui realizari. Oare omul acesta chiar si a pierdut mintile ??? Cand il auzi guitand de marile lui realizari, de schimbarea extrordinara a acestui trist oras de cand a venit la Arad cu marfarul , in acest Las Vegas pe care il admiram cu totii zi de zi, iti vine sa il cauti si in gaura de sarpe si sa ii dai vreo 2 capace cu speranta ca poate ii vine putina aia de minte inapoi. Dar timpul va rezolva totul, ca noi aradenii se pare ca nu o putem rezolva, si ii va venii si lui timpul, ca mai marii ca el au cazut adanc de tot. Roata se invarte si pentru dl Primar si daca chiar foarte incet dar va plati scump pentru ce a facut acestui oras.

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.