Operațiunea „Arene închise”! Aradul are lacăt pe arenele de fotbal… Când juca primarul nu era așa

  de Tudor Bogdan | 4 martie 2015, 10:59 AM | Recomandările editorilor | Sport

  8

  Fotbalul arădean se stinge încet, dar sigur. Dacă în trecut nu ne puteam împărți timpul pentru a asista la meciurile echipelor de fotbal din Arad, la toate nivelele, acum s-a ajuns ca Aradul să fie reprezentat doar de patru echipe la nivel de seniori!

  UTA este singura echipă care încearcă să facă pasul spre performanță, luptând pentru promovarea în liga secundă. În rest, mai sunt Banatul Sânicolaul Mic, o grupare istorică, apărută pe firmament în 1923, fiind cea mai veche din fotbalul arădean după desființarea Gloriei. O urmează Atletico Arad, o grupare din Liga a 5-a, dar și Citizens of Arad, echipă care evoluează în Liga a 6-a, echipă în care sunt prezenți mai mulți jucători reprezentativi ai fotbalului arădean din ultimele două decenii.

  Problemele în fotbalul arădean au apărut în timp, prin dispariția unor echipe de tradiție ca Strungul sau Vagonul, apoi a grupărilor CFR Arad, Motorul, Telecom, ACU Arad, CPL Arad, Gloria, Olimpia Bujac, dar și a celor mai mici cum erau IAMBA, Victoria Ceasuri, ICRTI, AS Armata, FZ Arad sau Fulgerul, nu neapărat în această ordine. Probabil am uitat câteva echipe, dispărute în timp, dar chiar și așa lista era una lungă.

  Un capitol mai lung ar fi falimentul clubului FC UTA și, concomitent, apariția noului club, UTA Bătrâna Doamnă. Dar în acest articol nu facem prea mult referire la acest aspect, altul fiind subiectul.

  Au dispărut apoi stadioane mari, Strungul, Vagonul, iar mai nou arena din Micălaca, Telecom. Stadionul CPL este în paragină, IAMBA – din Grădiște – a devenit un teren viran, iar vechiul stadion UTA este în plină construcție.

  Pentru a mai drege busuiocul, Primăria a renovat câteva arene, mici, pe această listă intrând stadionul Motorul – cu mari probleme la nivel de suprafață de joc, aceasta devenind aproape impracticabilă pe timp de ploaie, arena Șega – dotată cu teren sintetic, arena banatul din Sânicolaul Mic și cele două terenuri de la baza ICRTI, de pe strada Câmpul Liniștii.

  UTA, exilată la Șiria

  Iarna aceasta a fost una care a creat probleme fotbalului. Deși avem o singură echipă care contează, UTA,  gruparea care se pregătește pentru lupta la promovare în liga secundă, nu a avut unde să joace meciurile amicale, fiind obligată să se deplaseze la Șiria privată de proprii suporteri. A fost aleasă Șiria datorită colaborării dintre Primăria Șiria și clubul arădean, UTA II jucând meciurile pe arena de sub cetate. Șefii bazelor sportive din Arad, reprezentați prin șeful de serviciu al Primăriei Arad Marin Dugăeșescu, nu și-au dat acceptul ca UTA să joace meciuri amicale pe niciuna dintre arenele arădene cu excepția arenei Șega, cea cu suprafață sintetică, una care – folosită în exces, pune în pericol integritatea jucătorilor. „Nu ne lasă să intrăm pe arena din Sânicolaul Mic pentru a nu strica iarba. Pe Motorul este dezastru, toată iarna nu s-a lucrat nimic la teren”, spun chiar persoane din cadrul clubului.

  Maxima zilei de vineri…

  UTA a dorit să joace vineri un triunghiular pe arena din Sânicolaul Mic la care să participe alături de gruparea arădeană echipele CS Ineu și Crișul Sântandrei, din Bihor. Triunghiularul nu s-a mai desfășurat dintr-un motiv halucinant: „ne-au spus cei de la Primărie că nu pot juca pe arena arădeană, administrată de Primărie, două echipe care nu sunt din municipiul Arad!” Astfel, UTA a jucat un amical cu Crișul Sântandrei, acesta fiind de altfel singurul meci disputat în această iarnă în Arad de către UTA pe un teren cu iarbă naturală!

  Marți, două băltuțe au generat anularea unui joc amical

  Marți după amiază, UTA avea programat un alt meci amical împotriva echipei a doua a clubului, joc programat tot pe arena Banatul, de la ora 16. Jocul nu s-a mai disputat pentru că Marin Dugăeșescu, șeful de serviciu al Primăriei Arad, nu și-a dat acordul din cauza faptului că pe teren erau două băltuțe și astfel exista pericolul de deteriorare a suprafeței de joc?

  Pentru ce și pentru cine au fost renovate?

  Nu putem să nu ne punem întrebarea pentru ce și pentru cine au fost renovate aceste arene, atâta timp cât ele nu pot fi folosite? Pentru ce sunt plătiți îngrijitorii de la aceste baze sportive dacă nu pot să asigure funcționarea activității la aceste arene?

  Când juca Falcă nu era așa

  Am primit o fotografie în care apare primarul Gheorghe Falcă stând pe banca de rezerve. Fotografia este făcută  în perioada campaniei electorale din 2008, dar ceea ce deducem din aceasta este că atunci când joacă primarul, arenele se deschid. Atunci s-a disputat un joc de prietenie între „candidați” și „alegători”, Gheorghe Falcă urmărind atentul meciul de pe banca de rezerve. Pe primar, atunci, nu-l dădea nimeni afară de pe stadion…

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Bazele materiale din ARAD sunt cum sunt, nu ma leg acum de asta desi la un municipiu de talia ARADULUI cum ne place noua sa ne batem cu caramida in piept lucrurile ar trebui sa stea cu totul altfel.

   Salut faptul ca Primaria reconstruieste stadionul “Francisc Neumann” chiar daca ritmul lucrarilor imi trezesc unele semne de ingrijorare n-o sa ma leg de asta. Ma leg in schimb de faptul ca UTA nu are unde sa se antreneze si mai mult de atat este “faultata” constant de acest Dugaesescu, sicane care au inceput cu multi ani in urma dar carora nu li s-a dat importanta sau nu s-a plans nimeni pentru ca cei de la club s-au descurcat cum au putut.

   Stau si ma intreb: cine naiba il tine in brate pe acest Dugaesescu? De ce un astfel de incompetent mai este platit din banii nostri ai aradenilor?

   +9 voturi
   +1
   -1
  2. Eu si alti concitadini din Sanicolaul Mic le platim impozite exorbitante si stam si ne uitam prin gard la terenul de fotbal . Nu putem nici macar sa alergam desculti , eu copiii , etc , pe teren , ca nu cumva ,,baltutele” sa afecteze suprafata de joc !!! E normal asa ceva ? In nici o tara civilizata , terenurile de sport din cartiere nu sunt inchise !!! Sunt investitii pentru comunitate si nu inpotriva ei !!! Dar ce este normal in Arad ?

   +4 voturi
   +1
   -1
  3. Toate echipele mentionate si-au incetat existenta odata cu decesul industriei aradene.Nu mai avem nimic din industria de odinioara, asa ca nu mai avem nici fotbal.Falca este cireasa de pe tortul distrugerii Aradului, asa cum a fost Basescu pentru Romania.Scaderea numarului de cetateni din urbe este dramatica, peste 35.000 in 10 ani, asa ca nu ne putem astepta la nimic mai bun, si sa nu uitam cu noi, aradenii, l-am votat pe Gheorghe F.Primarul nostru nu este altceva decat imaginea celor care l-au ales.

   +5 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.