Soluția finală: exterminarea sportului arădean! Un nou LIDL în locul fotbalului? Cum și-a bătut joc Primăria Arad de oaza verde din Subcetate (FOTOREPORTAJ)





Gheorghe Falcă, primul om al orașului Arad, scria aseară pe contul său de Facebook că a „finalizat discuțiile legate de proiectul de Regenerare urbană a cartierelor de blocuri din municipiul Arad. Proiectanții au identificat soluțiile și amplasamentele pentru parcările la sol, parcările supraetajate, locurile de joacă”.
Este revoltător și trist să citești astfel de rânduri atunci când știi la ce să te aștepți. „Nu îți face iluzii ca să nu ai deziluzii”, spunea un înțelept, iar noi nu facem altceva decât să-i urmăm sfatul. Ce va urma din această Regenerare urbană? Câteva lucrări de mântuială, câteva petice de iarbă printre blocuri, bariere care vor ține loc de parcări, betoane și câteva buzunare umflate. Cu mulți bani. Foarte mulți bani…
Unii se vor întreba de ce centrăm subiectul pe primarul Gheorghe Falcă. Noi le răspundem: pentru că îi place. Și argumentăm: dacă el este cel care se laudă cu fiecare realizare din oraș: Aeroport, Gara CFR, Stadionul UTA-Francisc Neumann, titlurile cucerite de echipele de fotbal sau baschet – fie că este vorba despre juniori, fie că este vorba despre seniori, medaliile obținute de arădeni la învățământ, sport, chiar Cupa Davis. Toate i le datorăm lui. Fără el nu putem respira, nu putem mânca, nu putem petrece, nu ne putem dezvolta ca oraș, ca indivizi, ca societate…
Critica nu o suportă. Îl doare. Și niciodată nu își asumă NErealizările…
Unul dintre cele mai bune exemple de Degenerare urbană – nicidecum Regenerare – vine tocmai din cartierul arădean Subcetate, de pe terenurile de fotbal de lângă monumentul celor 13 generali. Povestea a început în luna februarie. Aradul organiza Cupa Europei la Aruncări Lungi și, ca de fiecare dată, orașul era nepregătit pentru un asemenea eveniment, la fel cum nepregătită era și arena Motorul, anul trecut, cu câteva zile înainte ca UTA să joace primul meci „acasă”.
FOTO: Așa arăta gazonul de pe arena din Subcetate în urmă cu doi ani, la data de 30 august 2014. Iarbă sănătoasă, verde, un gazon bun…
Într-o grabă disperată, Gheorghe Falcă și-a dat seama ca arena Gloria de la Boul Roșu nu era deajuns pentru o asemenea competiție. Avea nevoie de încă o arenă. Locația a găsit-o repede în cartierul Subcetate: arenele clubului CSȘ Gloria. Urgent a trecut la promisiuni. „A venit la noi și ne-a spus că dorește să închirieze arenele pentru Cupa Europei la atletism”, ne spun reprezentanții CSȘ Gloria. „Apoi, organizatorii au stabilit că terenurile nu sunt la același nivel. Primăria a înțeles și ne-a spus că va decapa întreaga suprafață de iarbă, va turna beton pentru pistele de aruncare, iar la finalul competiției cele două terenuri vor fi aduse la stadiul inițial, adică regazonate, refăcut gardul, refăcut tribunele, așa mici cum erau ele”, continuă reprezentanții Clubului Sportiv Școlar Gloria.
Oficialii CSȘ Gloria, împreună cu cei de la Inspectoratul Școlar Județean, au fost de acord întru totul.
„Cele două terenuri sunt pregătite pentru competițiile atletice din luna martie care vor avea loc la Arad pe mai multe baze sportive din municipiu, printre care și cea din cartierul Subcetate. Cei de la Primăria Arad, instituție care s-a implicat direct în organizarea celor două competiții, ne-au dat asigurări că terenurile vor fi pregătite acum pentru cele două competiții atletice, iar după finalizarea acestora vor fi regazonate cele două terenuri, sau mai bine spus, vor fi aduse la starea care au fost înainte. Ca unul care am fost pe cele două terenuri pot să spun că ambele suprafețe aveau probleme”, ne-a spus inspectorul general al IȘJ Arad, Claudius Mladin (16 februarie, Special Arad).
FOTO: Așa arăta baza din Subcetate cu câteva zile înainte de startul Cupei Europei la Aruncări Lungi
Apoi a urmat povestea urâtă… Competiția s-a desfășurat în condiții improprii pe cele două arene. Sportivii arătau ca pe front, noroiul era mare și peste tot. Peste acel noroi a fost adusă iarba.
„Problema care a urmat este legată și de decaparea pe care au făcut-o cei de la firma contractată de Primărie. Terenul al doilea, cel gazonat, era mai ridicat cu aproximativ 30-40 de centimetri. Când s-a decapat, cei care au făcut lucrarea au luat jos practic întreg sistemul de drenaj. Acolo erau straturi de pământ, de nisip, de pietriș, care a făcut ca acest gazon să reziste 20 de ani. Acum, iarba a fost pusă pe pietriș. Se uscă toată și, în plus, nu este o iarbă adecvată fotbalului. Este o iarbă groasă, dusă parcă de pe câmp”, spun reprezentanții clubului CSȘ Gloria.
Când te faci frate cu dracu… Săptămânile au trecut, iar pe terenurile din Subcetate activitatea stagna. Peste 160 de copii de la opt categorii de vârstă nu mai aveau unde să se antreneze, decât contra cost pe la bazele sportive particulare, sau pe cele ale Primăriei Arad, așa cum este exemplul terenului sintetic Șega.
Apoi a apărut prima fractură. Bucățile de beton și acel covor de tartan care au fost montate pentru pistele de aruncare au rămas neatinse. Un reprezentant al Primăriei Arad a venit cu soluția perfectă: „ne-au spus că ne înapoiază un teren și jumătate”, spun reprezentanții CSȘ Gloria. INCREDIBIL!!!
„Evident, ne-am întâlnit într-un consiliu al CSȘ Gloria și nu am fost de acord cu soluția celor de la Primărie”, continuă aceștia.
Soluția finală: exterminarea sportului arădean. Primăria Arad a „furat” terenurile celor de la CSȘ Gloria… Sună oarecum hitlerist, dar asta au făcut cei de la Primăria Arad. Văzând că cei de la Clubul Sportiv Școlar Gloria li se împotrivesc, cei de la Primărie au venit cu… soluția finală! Printr-o hotărâre a Consiliului Local Municipal, CSȘ Gloria a rămas fără terenuri! Este vorba de hotărârea 76/2016 a Consiliului Local Municipal. Evident, au votat toți aliații „faraonului”. Peste capul celor 160 de copii care făceau sport în acel loc, peste capul celor peste 300 de părinți care fac tot posibilul ca odraslele lor să nu ajungă robii calculatoarelor, gadgeturilor, sau chiar obezității… Ce mai conta durerea lor?
„Ne-au luat concesiunea, deși terenurile erau concesionate pe termen de 99 de ani începând cu anii 90! Astfel, am contactat o casă de avocatură și acum urmează un proces între CSȘ Gloria și Primăria Arad. A fost vacanță judecătorească și încă nu s-a întâmplat nimic.” Cât de cinic? Cât de urât? Adică cineva te primește la el în casă, i-o distrugi, nu îl despăgubești, apoi chiar îi iei casa… Cât de cinic? Cât de urât?
FOTO: Plângerile celor de la CSȘ Gloria au fost respinse de consilierii locali municipali, altfel spus, aleșii noștrii…
Și-au bătut joc de arene! Mai jos vă puteți da seama, urmărind fotografiile, cât de bine s-a lucrat la arenele din Subcetate. S-au investit milioane de lei din bugetul local, unele firme și persoane și-au umplut buzunarele pentru ca cele două terenuri să arate precum islazurile din satele de la munte. Acum, cei 160 de copii sunt nevoiți să se antreneze în condiții improprii, pe pământ și pietriș amestecat cu iarbă…
„Ce să facem? Nu avem unde ne antrena, astfel că trebuie să ținem aici ședințele de antrenament cu copii în condițiile care sunt. Unii antrenori chiar au și jucat pe acest teren, așa cum este el, cu pietre cu pâmânt, cu smocuri. Dar interesant este că deși Primăria ne-a luat terenurile, cei care se ocupă de întreținerea lor suntem tot noi cei de la CSȘ Gloria, cu apa de aici, cu curentul de aici, cu utilajele de aici. Ei nu au făcut nimic…”
Ce urmează? Sunt tot mai multe voci care știu că soarta acestor terenuri este pecetluită. Nu este din surse oficiale, dar foarte multe persoane, unele chiar din Primărie, vorbesc că pe unul dintre cele două terenuri de fotbal din Subcetate va urma un nou complex comercial, cel mai probabil un alt LIDL Romania!
Având în vedere soarta stadioanelor Vagonul, Strungul și Telecom, credeți că e plauzibilă informația că în Subcetate vine un nou LIDL? Vă lăsăm pe dumneavoastră să răspundeți…
PS: Încheiem cu o întrebare adresată primarului Gheorghe Falcă: domnule primar, dacă vreuna dintre echipele de juniori a clubului CSȘ Gloria va deveni campioană națională o veți chema la Primărie pentru fotografii cu dumneavoastră în care să vorbiți din nou despre cât de grijuliu sunteți cu mișcarea sportivă din Arad?
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)