vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Sistemul românesc… O fetiță de 11 ani a murit după ce a fost plimbată prin 4 spitale aflate în trei orașe

  de - | 10 august 2016, 5:16 PM | Naţional | Topic special

  0

  O fată în vârstă de 11 ani, aflată în plasament la un asistent maternal din Alba, a murit în condiţii suspecte după ce, timp de două săptămâni, a fost transferată în patru spitale din judeţele Alba şi Mureş pentru a fi tratată în urma unei înţepături într-un cui ruginit, potrivit news.ro.

  Potrivit raportului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, fata s-a înţepat într-un cui, în seara de 26 iulie, în piciorul stâng, în gospodăria asistentei maternale profesioniste în grija căreia se afla, copilul fiind dus de femeie în aceeaşi seară la Spitalul Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” Târnăveni.

  La unitatea medicală, fetiţa a fost consultată de un cadru medical care i-a administrat tratament antitetanos şi a fost trimisă acasă cu recomandarea de a se prezenta pentru un alt control în Policlinică. În perioada 26 iulie 2016 – 29 iulie, minora nu a avut dureri, reluându-şi în mod normal activităţile zilnice. În 29 iulie 2016, femeia a dus fetiţa la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Municipal Blaj, deoarece aceasta acuza dureri la piciorul stâng, la care se înţepase.

  Aici, s-a constatat că fetița are o plagă de aproximativ trei zile, închisă şi nu prezenta probleme. Asistenta maternală susţine că la UPU minora a fost tratată cu o cremă, pansată şi i-a fost recomandat verbal tratament cu o jumătate de tabletă de Ibuprofen timp de şapte zile.

  În 31 iulie, în jurul orei 21.30, asistenta maternală a apelat serviciul de urgenţă 112 deoarece fetiţa avea dureri de spate, de picior, dureri la maxilar şi nu putea să înghită. Medicul primar pediatru din cadrul Spitalului Municipal Blaj i-a administrat tratament simptomatic, iar în dimineaţa de 1 august 2016, medicul specialist a recomandat transferul minorei la Spitalul de Boli Infecţioase Alba Iulia.

  În data de 1 august, minora a fost trimisă cu salvarea la Unitatea de Primiri Urgenţe Alba Iulia, unde i s-au făcut analize amănunţite şi în urma investigaţiilor efectuate s-a dispus transferul acesteia cu un elicopter SMURD la Cluj, însă, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, elicopterul a fost redirecţionat spre UPU Pediatrie Mureş. În 2 august, medicul care a preluat cazul fetiţei a comunicat telefonic că este „situaţie de tetanos, nu există un diagnostic, s-au prelevat probe pentru analize şi se aşteaptă rezultatele. Starea copilului este gravă, este intubată şi sedată”. În ziua următoare, starea s-a agravat, iar medicul a notat că este nevoie urgentă de ser antitetanos, ser pe care îl aşteaptă de la Cluj şi speră ca acesta să nu ajungă prea târziu.

  În seara de 3 august 2016, în jurul orei 20.00 s-a comunicat telefonic de către specialiştii Spitalului de Urgenţă Târgu Mureş că minorei i-a fost administrat serul antitetanos, dar se află în aceeaşi stare critică. În 4 august 2016, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş – Compartiment ATI Copii a informat în scris DGASPC Alba că minora internată în unitatea lor spitalicească are următorul diagnostic: tetanus, insuficienţă respiratorie acută, confirmată clinic, cu anticorpi antitoxină tetanică în curs de efectuare, precizând că starea de sănătate este gravă, iar prognosticul este rezervat. În data de 5 august 2016, medicul curant declara că starea de sănătate a minorei „este în staţionare, fapt ce mulţumeşte”, iar acesta menţiona că îmbunătăţiri în urma administrării serului antitetanos se pot observa numai după aproximativ patru săptămâni. „În după-amiaza zilei de 5 august, asistenta maternală a fost contactată telefonic de către reprezentanţii Spitalului din Târgu Mureş, care i-au comunicat faptul că minora a decedat  în cursul zilei de luni.

  sursa : Digi 24 

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.