miercuri, 17 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Simpozionul „Europa – provocări și răspunsuri”, la cea de-a doua ediție

  de Special Arad | 7 septembrie 2023, 12:53 PM | Cultură

  0

  Comunicat. Cea de-a doua ediție a simpozionului „Istorie, cultură și civilizație europeană în context actual. Europa – provocări și răspunsuri” va avea loc joi și vineri, 14-15 septembrie 2023, în frumoasa sală „Regele Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad, fiind organizată de Instituția Prefectului – Județul Arad, Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Centrul Cultural Județean, Biblioteca Județeană „Alexandru. D. Xenopol” Arad, Complexul Muzeal Arad.

  Joi, 14 septembrie 2023, începând cu orele 11:00, arădenii sunt invitați să ia contact cu agenda internă a Uniunii Europene, prin dezbaterea cu titlul „Birocrația europeană – între propagandă și realitate. O necesitate sau o pacoste?”, având ca invitați pe Adrian Moraru, director al Institutului de Politici Publice București și Paul-Cosmin Toth, lector dr. specializat în sociologie organizațională, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea București, moderator fiind Sever Voinescu, redactor-șef „Dilema veche”.

  Începând cu orele 18:00, sala „Regele Ferdinand” va găzdui conferința susținută de prof. univ. dr. Valeriu Stoica, fost Ministru al Justiţiei, cu tema „Patriotismul constituțional – complementaritatea dintre identitatea națională și identitatea europeană”, moderator fiind Sever Voinescu, redactor-șef „Dilema veche”.

  Vineri, 15 septembrie 2023, începând cu orele 11:00, în sala „Regele Ferdinand”, cea de-a doua zi a simpozionul „Istorie, cultură și civilizație europeană în context actual. Europa – provocări și răspunsuri” se va plasa sub semnul analizei provocărilor externe la adresa Uniunii Europene, programul debutând cu organizarea unei dezbateri ce va trata un subiect amplu și de actualitate: „Cum răspunde Uniunea Europeană provocării ruse?”.

  Tematica va fi dezbătută de Șerban Filip Cioculescu, cercetător dr. la Institutul de Studii Politice de Apărare și Istorie Militară din București, alături de Radu Carp, prof. univ. dr., specialist în politici UE, Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti, moderator: Sever Voinescu, redactor-șef „Dilema veche”.

  Începând cu orele 18:00, sala „Regele Ferdinand” va găzdui conferința cu titlul „Europa, un gigant comercial cu statură de pitic geopolitic. Poate supraviețui proiectul UE fără o reformă fundamentală a tratatelor?”, susținută de dr. Teodor Baconschi, diplomat, fost Ministru al Afacerilor Externe, moderator fiind Sever Voinescu, redactor-șef „Dilema veche”.

  Trăim în prezent într-o eră a incertitudinii, iar Europa se află în acest moment, într-un punct de cotitură al istoriei sale. Provocările cu care ne confruntăm în prezent diferă de cele din trecut și necesită răspunsuri diferite, atât la nivel de agendă internă, cât și în planul extern al Uniunii Europene.

  Tematicile alese în cadrul celei de-a doua ediții a simpozionului „Istorie, cultură și civilizație europeană în context actual. Europa – provocări și răspunsuri” își propun să identifice posibile răspunsuri și reflecții, ținând cont de contextul actual intern și internațional al geopoliticii mondiale, de la analize privind starea și calitatea democrațiilor europene, identificarea riscurilor interne și a amenințărilor externe la elaborarea unor scenarii viabile privind viitorul Uniunii Europene, prin prisma factorilor și fenomenelor sociale, economice, politice și culturale conexe.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.