Simpozionul „Educația Fizică și Sportul- Prezent și Perspective” – o reușită deplină!





În perioada 21-22 noiembrie 2024, la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad, s-a desfășurat a XXII-a ediție a Simpozionului Internațional de Referate și Comunicări Știintifice „Educația Fizică și Sportul- Prezent și Perspective”, un prilej de a celebra importanța mișcării, a sănătății și a disciplinei educației fizice și sport în formarea generațiilor de astăzi și de mâine.
„Acest eveniment a fost despre parteneriat, despre împărtășirea cunoștințelor și despre construirea unui viitor în care educația fizică și sportul își recapătă rolul esențial în viața fiecărui individ. Manifestarea știintifică a fost marcată de idei valoroase și de pasiunea care ne unește!”, a ținut să precizeze prof. Lucian Rodica, inspectorul de specialitate din cadrul IȘJ Arad.
În cadrul manifestării sprijinite de către Consiliul Județean prin Centrul Cultural Județean Arad, organizatorii au avut un moment numit „Geta Gudiu- o viață în slujba educației fizice și sportului școlar arădean”, în cadrul căreia s-a decernat diploma de excelență din partea Asociației Profesorilor de EFS din Arad.
De asemenea, participanții au fost implicați activi în cadrul unor exerciții gândite de profesorul asociat dr. Zita Petrovszki, de la Universitatea „Juhász Gyula” din Szeged, Institutul de Științe ale Educației Fizice și Sportului, Practical lesson: Ballkorobics.
De un real succes s-a bucurat și prelegerea susținută de celebrul înotător Avram Iancu. „Primit cu simpatie de doamna director a CN „Moise Nicoară”, prof.dr. Diana Achim, și de participanți, cel autonumit cu modestie, „bibliotecarul-înotător”, este deținătorul unor recorduri unice, dintre care enumerăm câteva: primul român, născut și crescut în România, care traversează înot Canalul Mânecii, primul om din lume care a înotat pe fluviu Dunărea fără costum de neopren în 89 de zile, fără nicio zi de pauză, primul om din lume care a înotat împotriva curentului, 18 ore și 30 de minute, parcurgând 26 de kilometri în amonte de Porțile de Fier II. Pentru contribuția adusă prestigiului țării pe plan mondial, a fost decorat de Președintele României cu cea mai înaltă distincție pe care un român o poate avea din partea Statului Român: Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.
Distinsul invitat a susținut un discurs motivațional dinamic, incitant și interactiv, despre puterea voinței și capacitatea de a depăși în viață bariere ce par uneori inaccesibile. «Fiecare om își are propriile lui limite, dar mult mai periculoase sunt limitele pe care alții vor să ni le traseze, prin manipulare, prin descurajare. Prietene, îndrăznește! S-ar putea să constați că limitele tale sunt mult mai departe de decât ți-ai putea imagina vreodată». nota Avram Iancu, în cartea Schimbarea ești tu, apărută la Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2019. Impresionat de frumusețea și dotarea liceului, de calitatea auditoriului, Avram Iancu a donat bibliotecii „Ștefan Augustin Doinaș”, din cadrul unității de învățământ, cele două carți pe care le-a scris: „Schimbarea ești tu” și „Provocarea Rinului” și și-a manifestat plăcerea și disponibilitatea de a participa și la alte activități la care va fi solicitat”, ne-a informat prof. Marius Cirin, principalul organizator.
Comentariile portalului
By the way...nu aveți de gând să demontați hidoșenia aia de statuie ,și să lăsați gol...sa simbolizeze un oraș gol,sau să (...)
Demonocratie Ieuropeana.
E. Nola, am abordat un prieten maghiar care mi-a confirmat ca textul tradus in maghiara este corect. Poate maghiara se vorbeste in diferite dialecte si atunci poate aveti dreptate Despre (...)