vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Tot ce trebuie să știi despre cum funcționează Adăpostul de câini de la Arad

    de Raluca Medeleanu | 23 ianuarie 2023, 1:31 PM | Administraţie | Reportaj | Topic special

    3

    Cazul femeii ucise de câini la București a produs un adevărat șoc în rândul oamenilor, fiind un caz intens mediatizat în această perioadă. Pe această cale, ne-a fost adusă în atenție de către un cititor o zonă din municipiul Arad care este tot mai mult „patrulată” de patrupede periculoase. Secțiunea de mal al Mureșului dintre podul Traian, până către intrarea în pădurea Ceala, în Alfa, este frecventată adesea de sportivii care fie fac jogging, fie dau ture cu bicicleta, aceștia întâlnindu-se cu tot mai mulți maidanezi. Pentru a semnala problema autorităților competente, am apelat la conducerea Adăpostului de câini din Arad, care ne-a informat că în urma solicitării a trimis o echipă în zona indicată. Florin Mariș, directorul Gospodăririi Comunale Arad, în a cărei administrare se află acest serviciu, ne-a explicat cum funcționează sistemul de prindere, respectiv găzduire temporară a câinilor, vorbindu-ne de asemenea și despre dificultățile care apar.

    Intervențiile de acest fel pe raza municipiului se realizează de Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân, fie în baza unor sesizări primite de la cetățeni, fie de la Primărie ori Poliție (Locală, Națională, a Animalelor). Adăpostul de Animale are angajate două echipe formate fiecare din câte 3 persoane, care sunt disponibile, pe ture, non stop pentru acțiuni. Nu există un număr constant de animale prinse pe stradă, uneori se prind 20, alteori doar unul. Câinii prinși pe stradă sunt astfel duși la adăpost, unde sunt ținuți pentru o perioadă de 30 de zile, chiar dacă legea prevede doar 14 zile. În primele 7 zile, câinii sunt controlați și ținuți sub un soi de „carantină”, timp în care sunt deparazitați, cipați și evaluați medical (primesc dacă este nevoie medicamente, ori inclusiv operații). Adăpostul are doi medici veterinari și un tehnician. După perioada de „carantină” ei sunt puși câte 4 câini în câte o boxă și păstrați pentru eventuale adopții. Sunt monitorizați și pe camere de supraveghere, existând disponibil un „live video” și pe site-ul adăpostului. Un medic veterinar este desemnat să țină legătura cu Primăria, iar după ce expiră termenul de 30 de zile face un proces verbal pe care îl semnează Primăria, care trebuie să își dea acceptul pentru începerea procesului de eutanasiere. Animalele înregistrate în acest raport sunt trimise astfel la incineratorul din afara orașului, din zona CET.

    Pentru toate aceste demersuri, Primăria alocă un buget de circa 1 milion de lei pe an. Bugetul nu este însă unul fix, el variind de la lună la lună, în funcție de numărul de câini, medicamente, operații, mâncare etc. Anul trecut, bugetul total s-a ridicat la 1.385.000 lei. Luna trecută, de exemplu, s-a ridicat la 85.000 lei.

    Câini nesterilizați, abandonați de stăpâni

    Problema cea mai mare este că acești câini ridicați de pe stradă nu sunt și sterilizați în momentul în care ajung la adăpost, doar cei care sunt dați spre adopție, respectiv dacă e o femelă gestantă (aceasta se sterilizează ulterior). Florin Mariș ne-a explicat că sterilizarea tuturor câinilor nu este prevăzută, din moment ce legislația impune eutanasierea lor după un număr de zile, fiind o cheltuială considerată inutilă. Astfel că apar situații în care oamenii vin și adoptă câte un câine din adăpost, dar după câteva zile sau poate câteva luni îl aruncă în stradă. În cazul în care un astfel de câine ajunge pentru a doua oară la adăpost, personalul de acolo nu are ce face decât să-l primească iarăși. Sancțiuni ei nu pot da proprietarilor, acest lucru intră în abilitatea Poliției Animalelor, abandonarea câinilor fiind din punct de vedere legal încadrată ca infracțiune.

    Directorul Mariș este de părere că ar fi mai eficient dacă cei care adoptă ar fi verificați după o anumită perioadă, iar dacă nu mai au în posesie câinele să fie amendați. Acest lucru nu se întâmplă.

    Un alt aspect care îngreunează munca personalului adăpostului este presiunea pe care o resimt din partea altor unități administrativ-teritoriale din județ, întrucât Guvernul a dat anul trecut o ordonanță în care și alte localități le pot solicita prinderea câinilor, volumul de muncă devenind mult mai mare.

    Despre zona identificată de cititorul Special Arad, directorul ne-a informat că a trimis o echipă să prindă câinii și a opinat că ei ar putea proveni de la imobilele care au fost demolate din zona străzii Mărului.

    hingheri serviciul de gestionare al cainilor fara stapan arad

    „Sesizările de la cetățeni sunt cele mai eficiente, întrucât ei ne indică atât zona, cât și ora la care au văzut câinii. Adesea e foarte greu să prindem câinii sesizați, întrucât ei se mută dintr-o parte în alta. De exemplu, am stat după un câine imens vreo 4 zile până l-am prins în zona fostei Billa, în Micălaca. Și mai e vorba și despre tranchilizantul folosit, care acum este unul slab, cum prevede legislația europeană. Mai demult, tranchilizantele erau mai puternice și puneau la pământ animalul. Acum e mai slab, îl amețește și dacă e în zona de lizieră a unei păduri, se mai întâmplă să ne scape, fuge, se ascunde undeva”, a explicat Florin Mariș, care a dorit să mai sublinieze și că adăpostul are trăgători profesioniști, întrucât e foarte important ca atunci când se folosește pistolul cu tranchilizant ținta să fie clară, ca nu cumva să fie lovit accidental vreun trecător.

    Pe această cale, a dorit să îndemne arădenii să apeleze la serviciile Adăpostului de câini. Detalii AICI.

    Rata adopție – eutanasiere e aproximativ constantă

    Întrebat fiind despre numărul de câini eutanasiați, directorul ne-a spus că lunar se trimit în jur de 20-30 de câini.

    Numărul de adopții lunare e similar, fiind preluați între 25 și 30 de câini. De asemenea, mai există și o parte din adăpost care găzduiește câini pe o perioadă mai mare de timp, aceștia fiind „adoptați la distanță”. Mai exact, pentru aceștia anumiți iubitori de animale care nu au cum să preia câini achită donații lunare pentru a se îngriji de ei personalul adăpostului. Există câini în astfel de situații, care stau la adăpostul din Arad deja de 2 sau 3 ani.

    catei de adoptie

    Pe de altă parte, campaniile demarate de Adăpostul de câini nu s-au dovedit a fi un succes, oamenii adoptând în cadrul lor foarte puțini câini, ba mai mult, au apărut situații în care au fost aduși noi câini în adăpost pe această cale.

    La capitolul „adopții”, ONG-urile existente în municipiu par să fie mult mai active, existând numeroase adopții chiar și în străinătate. Potrivit statisticilor, câteva mii de câini din Arad sunt înregistrați trecând frontiera de la Nădlac, dintre cei peste 130 mii care sunt trecuți granița la nivel național.

    Dorință de extindere. Lipsă de personal

    Adăpostul de la Arad găzduiește un număr mare de câini, însă nu a apărut încă situația să fie neîncăpător. În noiembrie, de exemplu, la adăpost au fost în jur de 300 de câini. Pentru a putea primi și mai mulți, conducerea a făcut o solicitare Primăriei pentru a mări capacitatea la 416 locuri, în această perioadă așteptând să primească autorizația.

    Pe lângă cele două echipe care prind câini pe stradă, respectiv cei doi medici veterinari și tehnicianul, adăpostul necesită și îngrijitori. Acest personal însă s-a dovedit a fi greu de găsit, iar de multe ori angajații pleacă după câteva luni, fiind vorba de o muncă solicitantă. Directorul ia astfel în calcul ca pe viitor să suplimenteze personalul cu cetățeni străini, imigranți, care sunt mai avizi de a obține un loc de muncă. Pe acest considerent, plănuiește să achiziționeze un container de tip „locuință”, dotat cu grup sanitar, în care să găzduiască două persoane care să fie angajate permanente ale adăpostului.

     

    • Citește și: Despre protecția animalelor și nu numai, de vorbă cu subcomisarul Florin Agud, șeful Biroului Poliției Animalelor din IPJ Arad – Special Arad · ultimele știri din Arad

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    6 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.