vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Internat într-un centru de detenție pentru că și-a înjunghiat fratele. Mama este „condamnată” să plătească cheltuielile de spitalizare a fiului rănit, plus cele de judecată

    de Ioana Costaș | 8 martie 2023, 7:20 PM | Dezvăluiri | Știri Arad

    0

    Justiția are căile sale. La fel și sistemul medical. Uneori parcă nici nu se „cunosc” și nici nu își „vorbesc”. Iar dezvăluirile noastre, în care povestim ce s-a întâmplat, sunt grăitoare. În luna august a anului trecut, pe strada Șezătorii, un băiat de 15 ani – aflat sub influența unor substanțe interzise – și-a înjunghiat, cu un cuțit, fratele în vârstă de 17 ani, în zona colonului și a rinichiului stâng.

    Victima a fost transportată de urgență la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad unde a fost supusă unei intervenții chirurgicale. Cadrele medicale au stabilit că viața adolescentului de 17 ani a fost pusă în pericol. Agresorul, băiatul de 15 ani, a fost reținut imediat după producerea faptei, iar de atunci se află în arest preventiv. Tribunalul Arad a dispus, în luna februarie a acestui an, ca minorul de 15 ani să fie internat într-un centru de detenție pentru o perioadă de 1 an și 4 luni pentru săvârșirea infracțiunii de violenţă în familie în condiţiile tentativei la omor.

    Ceea ce s-a întâmplat atunci, în august, puteți afla accesând următorul link:  Un minor de 15 ani și-a înjunghiat fratele, la domiciliul din Arad. Victima e în spital

    Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad s-a constituit parte civilă în dosar pentru recuperarea cheltuielilor în ceea ce privește intervenţiile şi spitalizarea tânărului de 17 ani, suma ridicându-se la 23.737,64 lei.  Având în vedere faptul că inculpatul minor avea 15 ani împliniţi la data comiterii infracţiunii, acesta va fi obligat -în solidar cu mama sa- la plata despăgubirilor civile, în calitate de parte responsabilă civilmente. Victima, băiatul de 17 ani, nu s-a constituit parte civilă în proces, împotriva fratelui său în vârstă de 15 ani.

    Când și-a înjunghiat fratele, era sub influența substanțelor interzise

    Băiatul de 15 ani provine dintr-o familie cu 11 frați. Toți locuiau într-o casă compusă din două camere, pe strada Șezătorii. Băiatul a fost la școală până în clasa a treia, dar nu a terminat-o, și nu știe să scrie, ci doar să citească. În ziua în care și-a înjunghiat fratele cu cuțitul, se afla sub influența substanțelor interzise, fapt recunoscut de minorul de 15 ani chiar în fața judecătorului.

     L-a înjunghiat din cauza… mâncării

    Revenind însă la ziua de 23 august 2022, când a avut loc fapta… băiatul de 15 ani se afla acasă împreună cu mama și frații lui. Minorul şi-a pregătit ceva de mâncare, iar fraţii săi i-au reproşat că mănâncă din banii lor, acelaşi lucru spunându-l şi mama. În acel moment, copilul de 15 ani a aruncat cu o felie de salam după frații săi, ca să-i liniștească, iar acest lucru a atras atenția fratelui de 17 ani care a început să-l lovească. Băiatul de 15 ani nu a stat să fie lovit și a ripostat. Loviturile au continuat între cei doi frați până când mama acestora a intervenit. Însă chiar și după asta, bătaia a continuat. Apoi, minorul de 15 ani a fugit în cealaltă încăpere, s-a împiedicat de un scaun, a căzut, iar când s-a ridicat a luat un cuţit de  bucătărie de pe masă, s-a întors şi și-a înjunghiat fratele. Minorul de 15 ani a aruncat cuțitul din mână și a fugit de acasă pe străzi până în momentul în care a fost prins de polițiști.

    Ulterior și-a recunoscut fapta – potrivit rejust.ro – spunând că i-a aplicat fratelui său – persoana vătămată – o lovitură cu cuţitul în zona abdominală, însă a făcut menţiunea că „la săvârşirea faptei a concurat şi atitudinea persoanei vătamate, care initial l-a lovit”.

    Astfel, instanța a reținut  „circumstanţele atenuante prevăzute de art. 75 alin. 1 lit.a) Cod penal, având în vedere faptul că anterior comiterii infracţiunii inculpatul se afla sub stăpânirea unei puternice tulburări sau emoţii, determinată de o provocare din partea persoanei vătămată, produsă prin violenţă, inculpatul fiind lovit anterior de persoana vătămată (fratele său – nota red.)”.

    A acționat… a înjunghiat cu discernământ

    În cauză a fost efectuat un raport de expertiză medico-legală psihiatrică de către Serviciul de Medicină Legală Arad din care a rezultat că minorul de 15 ani prezintă diagnosticul de tulburări de conduită. În același referat s-a precizat că băiatul „are capacitatea psihică de apreciere critică a faptei şi a consecinţelor faptei pentru care este cercetat, faţă de care a acţionat cu discernământ”. De asemenea, s-a mai stabilit că minorul are un intelect normal slab.

    Totodată, la solicitarea instanței, Serviciul de Probațiune a întocmit un referat de evaluare în cauză.

    În urma acestuia s-a concluzionat că reintegrarea socială a  minorului „nu poate fi realizată într-un alt mediu decât unul restrictiv, în care minorul să înveţe supunerea la reguli generale de conduită morală şi legală”, iar pentru această apreciere „s-a ţinut cont atât de situaţia materială precară, de lipsa de educaţie a membrilor familiei, cât şi de gravitatea infracţiunii comise şi de comportamentul general manifestat de minor şi abordarea superficială a efectelor acţiunii sale”.

    În referat se mai arată, potrivit rejust.ro, că „absenţa capacităţii de a-şi controla starea de agresivitate ne duce la aprecierea unei nevoi de dezvoltare a capacităţii de conştientizare şi de conformare la normele legale şi morale existente în societate”, astfel că este apreciată ca adecvată „aplicarea de către instanţă a măsurii educative privative de libertate a internării într-un centru educativ, pentru ca tânărul să poată beneficia de învăţarea unor deprinderi fundamentale şi a unor reguli morale, pe care să le poată exercita ulterior în comunitate.”

    Ce a reținut Tribunalul Arad

    În ceea ce privește măsura educativă privativă de libertate dispusă în acest caz, Tribunalul Arad a reținut, potrivit rejust.ro, că „faţă de minorul care la data săvârşirii infracţiunii avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate, legiuitorul penal prevăzând însă posibilitatea luării unei măsuri educative privative de libertate atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă”.

    „Având în vedere faptul că este incident unul dintre cazurile prevăzute de art. 114 alin.2 C.pen., respectiv infracțiunea de violenţă  în  familie în condiţiile tentativei la omor este pedepsită cu închisoarea mai mare de 7 ani,  față de inculpatul minor se va lua o măsură educativă privativă de libertate. Instanţa apreciază, având în vedere modul de comitere a infracţiunii şi gravitatea deosebită a infracţiunii săvârşite şi a urmărilor acesteia, respectiv punerea în pericol a vieţii persoanei vătămate, ca fiind necesară internarea inculpatului într-un centru educativ, de altfel, această măsură educativă privativă de libertate a fost recomandată şi de către Serviciul de Probaţiune Arad, prin referatul de evaluare întocmit. În aceste condiţii instanţa apreciază că singura măsură educativă aptă a sancţiona, dar şi a corija comportamentul infracţional al inculpatului, este  măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru educativ, pe o durată de 1 an şi 4 luni”, se mai spune în măsura educativă.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.