Sfecla roşie, aliat de nădejde în combaterea hipertensiunii arteriale. O cură cu această rădăcinoasă face minuni pentru ficat

  de Special Arad | 1 November 2015, 11:26 AM | Sănătate

  0

  Bogată în magneziu, zinc, iod, calciu, nitraţi naturali şi sodiu, sfecla roşie este un aliment care nu ar trebui să lipsească din meniul celor care vor să ducă un trai sănătos. Ca şi în cazul altor legume, proprietăţile sale benefice au fost descoperite din vechime.

  Încă din antichitate, chinezii considerau că sfecla roşie are puterea de a întări inima şi de a purifica sângele, notează site-ul imaginea.info. Grecii antici o consumau pentru când se confruntau cu stări febrile. În credinţa populară românească, însă, această rădăcinoasă nu avea un renume prea bun, existând credinţa că dacă un bărbat şi o femeie mănâncă din aceeaşi sfeclă roşie iubirea dintre ei va dispărea. Dincolo de aceste credinţe arhaice, studii recente au relevat că sucul de sfeclă roşie are efecte uimitoare în lupta cu bolile generate de ritmul de viaţă stresant din prezent, cum ar fi hipertensiunea arterială. Un grup de cercetători de la Institutul de Cercetare William Harvey de la Londra. Ei au constatat că persoanele care consumă 250 ml de suc din sfeclă roşie au tensiunea arterială mai scăzută în primele 24 de ore. Responsabili pentru scăderea tensiunii ar fi nitraţii din sfecla roşie, care ar avea un impact mai puternic asupra bărbaţilor, deoareceorganismul acestora procesează mai uşor nitratul din surse naturale.

  Totodată, nitraţii din sfecla de roşie sunt responsabili pentru menţinerea sănătăţii creierului, potrivi studii efectuate în urmă cu câţiva ani de Universitatea Wake Forest din SUA. Cercetătorii susţin că sfecla roşie consumată frecvent contribuie la menţinerea sănătăţii creierului prin stimularea fluxului sanguin. Odată cu înaintarea în vârstă, unele zone ale creierului primesc mai puţin sânge, aspect ce poate duce la instalarea demenţei sau tulburărilor de memorie. Alte legume care conţin cantităţi importante de nitraţi sunt ţelina, varza, spanacul şi salata verde. Sfecla roşie este recomandată şi în boli ale ficatului, contribuind la detoxifierea acestuia şi la eliminarea pe cale naturală a grăsimilor acumulate la nivelul acestui organ. Sucul de sfeclă roşie protejează celulele hepatice şi poate chiar preveni evoluţia hepatitelor cronice spre ciroză sau spre cancer hepatic. Există totuşi restricţii privind consumul de sfeclă roşie.

  Consumată în exces, aceasta poate cauza paralizie temporară a corzilor vocale, dar şi tulburări digestive (greaţă, vărsături), hipocalcemie, hipotiroidism, hipovitaminoză A. În cazul diabeticilor este recomandat ca aceştia să consulte medicul specialist înainte de a consuma această legumă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru persoanele care suferă de afecţiuni ale rinichilor sau ale vezicii biliare.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.