Ce reprezintă semnul făcut de kosovari pe Arena Națională, la finalul meciului cu România





Prin forma sa, acest gest imită vulturul bicefal de pe steagul Albaniei, o reprezentare vizuală a mândriei și solidarității etnice.
Pe Arena Națională, la finalul meciului România – Kosovo de pe 15 noiembrie 2024, utilizarea acestui semn a stârnit controverse aprinse, fiind perceput de mulți suporteri drept o provocare, în momentul în care le-a fost arătat de către jucătorii kosovari.
Cunoscut în limba albaneză drept „shenja e flamurit” (semnul steagului), gestul este folosit pentru a simboliza unitatea etnică și mândria națională a albanezilor.
El este asociat cu termenii „Shqiptar” (fiu al vulturului) și „Shqipëri” (țara vulturilor), desemnări care întăresc legătura simbolică dintre popor și acest animal mitologic.
Utilizarea sa este frecvent întâlnită în sport, în special în fotbal, unde jucătorii echipei naționale a Albaniei sau etnicii albanezi din alte echipe fac acest gest pentru a celebra golurile sau victoriile.
Spre exemplu, în cadrul Cupei Mondiale FIFA din 2018, elvețienii Xherdan Shaqiri și Granit Xhaka, de origine kosovară, au făcut gestul vulturului în meciul împotriva Serbiei, declanșând reacții internaționale și sancțiuni din partea FIFA.
Controverse recente Pe Arena Națională din București, gestul a fost perceput drept provocator, mai ales în contextul rivalităților istorice și etnice din Balcani. Fanii români, conștienți de încărcătura simbolică a acestui gest, l-au interpretat ca o sfidare directă și au început să strige „Serbia, Serbia”.
Citește și: Kosovo s-a supărat, și-a luat mingea și a plecat către casă… Dar ne-au chinuit rău. Rău de tot
Comentariile portalului
De o vreme încoace când auzim la știri că vreun oficial american "își manifestă îngrijorarea" pentru nerespectarea drepturilor românilor sau despre "starea democrației" ne pufnește râ (...)
Nu blama bohoțul pentru că se poartă ca un bohoț, întreabă-te de ce mai mergi la circ. Dacă arădeanul consumă, păi bohoții asta servesc
Dumnezeu să-l ierte