joi, 23 mai, 2024

Special Arad Logo

  Semnal de alarmă venit de la spital: 39 de arădeni, diagnosticați cu cancer pulmonar în primele 2 luni ale anului

  de Special Arad | 12 martie 2024, 3:05 PM | Recomandările editorilor | Sănătate | Știri Arad

  3

  Spitalul Judeţean Arad trage un semnal de alarmă: în primele două luni ale anului 39 de pacienţi din cei 85 cărora li s-a efectuat bronhoscopie aici au fost diagnosticați cu cancer pulmonar!
  Potrivit informării venite de la spitalul arădean, „Medicii pneumologi insistă pe importanța prevenției, în contextul în care, în primele două luni ale acestui an, din 85 de pacienți cărora li s-a efectuat bronhoscopie, 39 au fost diagnosticați cu neoplasm pulmonar”.

  Simptome, doar în stadiu avansat în cazul cancerului pulmonar

  Tot în cadrul informării, dr. Erika Repolski, medic primar pneumologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, explică și faptul că „este foarte important să ne verificăm periodic sănătatea plămânilor. Aceștia nu dor, pentru că au puțini receptori ai durerii, iar simptomele în cazul neoplasmului apar abia când boala este în stadiu avansat. În urma consultului general, de specialitate, în funcție de simptomatologie, pacientul va fi investigat prin efectuarea unei endoscopii bronșice (bronhoscopie). În cazul în care este depistat un țesut pulmonar suspect, atunci acesta poate fi extras, pe parcursul bronhoscopiei prin utilizarea unei sonde speciale – crio-sondă – cu ajutorul căreia țesutul pulmonar suspect este înghețat și mai apoi extras. Țesutul va fi mai apoi analizat pentru stabilirea diagnosticului”.

  Bronhoscopiile, în regim de spitalizare de zi, pe bază de programare

  Cum aproape jumătate din pacienții cărora li s-a făcut bronhoscopie în primele două luni ale acestui an au fost depistați cu cancer, spitalul a decis să le pună arădenilor la dispoziție toate datele necesare pentru un acces cât mai facil la consultații și tratament: „Pentru o consultație la unul dintre medicii noștri pneumologi, persoanele interesate se pot programa la Biroul de Programări din cadrul Ambulatoriului SCJU Arad, fizic sau telefonic la numărul 0733 441 686, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00-17.00 ori on-line pe pagina de internet a instituției la secțiunea „Programări la cabinetele din Ambulatoriul SCJU Arad”. Pentru consultație este necesară prezentarea cu bilet de trimitere de la medicul de familie și card de sănătate. Bronhoscopiile se efectuează în regim de spitalizare de zi, pe bază de programare, în urma consultului de specialitate. Cabinetul Medical Pneumologie și Compartimentul de Endoscopie Bronșică sunt situate la parterul clădirii din strada Stephan Ludwig Roth (cartierul Grădiște). Medicul pneumolog este cel care decide, în urma unui consult de specialitate, care investigații sunt potrivite pentru fiecare pacient în parte”, sunt datele făcute publice în informarea spitalului.

  Rămâne pe mai departe de văzut care sunt cauzele numărului ridicat de cazuri de neoplasm pulmonar la nivelul Aradului, în ultimii ani, dacă aceasta au de a face mult cu stresul și fumatul sau cu plouarea de la nivelul judeţului.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. De ce oare nu mă surprinde faptul că sunt atât de multe cazuri de îmbolnăviri ?! sper că falcă,bibarț sunt mulțumiți acum de rezultate prin neluarea de măsuri împotriva vinovaților de genocid la adresa populației,ei sunt capii vinovaților ,bieț8 oameni habar nu au,nici măcar nu bănuie de unde li se trage moartea. 🔥😔🤔💰💰💰

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.