duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Semnal de alarmă din partea SCJU! Un sfert din bronhoscopiile efectuate la spital, diagnosticate cu neoplasm pulmonar

  de Special Arad | 28 martie 2023, 12:07 PM | Sănătate | Știri Arad

  0

  Comunicat. Medicii pneumologi din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad trag un semnal de alarmă în ceea ce privește importanța prevenției, concretizată prin investigații și consulturi periodice la specialist: numai anul acesta, din 120 de pacienți care și-au efectuat bronhoscopii, la spital, 30 au fost diagnosticați cu  neoplasm pulmonar!

  Pentru a depista potențialele afecțiuni pulmonare în stadii incipiente ori doar pentru a ști că plămânii noștri sunt sănătoși, medicii pneumologi recomandă examinările periodice, de control și asta deoarece, plămânii au puțini receptori ai durerii, iar simptomele apar, adeseori, în stadii avansate ale bolii!

  Persoanelor cu simptomatologie specifică, precum dureri în zona pieptului, respirație greoaie, tuse prelungită – uneori chiar cu sânge, voce răgușită, infecții pulmonare dese, lipsa poftei de mâncare însoțită de pierdere rapidă în greutate –  li se recomandă, prezentarea de urgență, la un medic pneumolog în vederea stabilirii unui diagnostic corect și tratamentul eficient.

  În urma consultului de specialitate, în funcție de rezultat, medicul poate recomanda pacientului și alte investigații precum bronhoscopie sau tomografie computerizată. Din acest an, medicii pneumologi din cadrul spitalului au la dispoziție toată aparatura necesară efectuării unui screening complet, în cazul pacienților cu suspiciune de neoplasm pulmonar – prima bronhoscopie cu criobiopsie realizată cu ajutorul unei crio-sonde fiind efectuată la jumătatea lunii ianuarie a acestui an.

  „Pentru diagnosticarea unei afecțiuni pulmonare, în urma consultului de specialitate pacientul va fi investigat prin efectuarea unei endoscopii bronșice. În cazul în care este depistat un țesut pulmonar suspect, atunci acesta poate fi extras, pe parcursul bronhoscopiei prin utilizarea unei sonde speciale – crio-sondă –  cu ajutorul căreia țesutul pulmonar suspect este înghețat și mai apoi extras. Sonda utilizată folosește dioxid de azot care produce o scădere bruscă de temperatură de până la -89 de grade Celsius. 

  Procedura este indicată atât pentru diagnosticarea corectă a neoplasmului pulmonar, dar și pentru eliberarea căilor respiratorii prin extirparea tumorilor formate. Pentru criobiopsie, sonda este introdusă printr-un canal al bronhoscopului și poate ajunge mai ușor la leziunea suspectă comparativ cu pensele de biopsie, mai ales dacă leziunea este localizată în periferia plămânului. Totodată, probele recoltate sunt mult mai mari și cu mai puține artefacte obținându-se astfel un diagnostic precis. La Arad, efectuăm această procedură din luna ianuarie.

  Până acum au fost realizate 120 de bronhoscopii. Țesuturile suspecte extrase sunt trimise apoi mai departe spre analiză, la laborator, rezultatul fiind eliberat între 14 și 21 de zile. Până acum am efectuat 35 de biopsii, iar din păcate, în cazul a 30 dintre acestea diagnosticul a fost de neoplasm”, a explicat, dr. Erika Repolski, medic primar pneumologie.

  Pentru o consultație la unul dintre medicii noștri pneumologi, persoanele interesate se pot programa la Biroul de Programări din cadrul Ambulatoriului SCJU Arad, fizic sau telefonic la numărul 0733 441 686, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00-17.00 ori on-line pe pagina de internet a instituției la secțiunea „Programări la cabinetele din Ambulatoriul SCJU Arad”. Este necesară prezentarea cu bilet de trimitere de la medicul de familie și card de sănătate.

  Cabinetul Medical Pneumologie și Compartimentul de Endoscopie Bronșică sunt situate la parterul clădirii din strada Stephan Ludwig Roth (cartierul Grădiște). Medicul pneumolog este cel care decide, în urma unui consult de specialitate, care investigații sunt potrivite pentru fiecare pacient în parte.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.