Video | Tone de gunoi pun în pericol sănătatea oamenilor, la Șeitin – revoltă a cetățenilor împotriva nepăsării administrației locale
În urma unei sesizări primite de la locuitori din Șeitin am ajuns să vedem cu ochii noștri ce înseamnă cu adevărat o bombă ecologică. „Dezastru, calamitate, potop, prăpăd, urgie” și multe alte sinonime se pot folosi când vorbim de munții de gunoaie de la Șeitin.
Deși, din ceea ce am aflat de la localnici, gunoaiele se strâng acolo de mult timp, scandalul a luat amploare doar în ultima perioadă. Acum aceste gunoaie tind să devină un pericol ecologic imens, odată cu asfaltarea unor străzi din localitatea oricum năpăstuită de incompetență și delăsare. Iar asta deoarece zi de zi, de mai multe ori, pământul scos de pe străzi este transportat de camioane și revărsat peste gunoaie, îngropate apoi cu un buldoexcavator.
Problemă veche, sesizări fără ecou
Se pare că un teren viran, de dimensiuni considerabile (după cum se poate vedea și în poza de pe Google maps) a fost transformat de localnici, într-o groapă de gunoi ad-hoc, iar autoritățile locale din trecut și prezent au închis ochii, și nu au ascultat recomandările Gărzii de Mediu, făcute în urma unor controale. Din ceea ce ne spune fostul secretar al comunei din cadrul Primăriei Șeitin, Ilie Mărienuțiu, a existat o încercare de a construi o platformă pentru deșeuri, însă consilierii locali nu s-au putut pune de acord vizavi de amplasamentul acesteia.
Cu toate că în urma unui control tematic de la Garda Mediu din 2021, administrației locale i se impunea rezolvarea acestei situații, cerând ca în fiecare an să fie notificată de progresele pe care le-au făcut, autoritățile locale s-au făcut că plouă. Garda de Mediu… asemenea.
La Șeitin, am purtat discuții cu fostul secretar din cadrul Primăriei Șeitin, Ilie Mărienuțiu, cu fostul consilier juridic Mihail Gavril Popa și consilierul local (în ultimul mandat) Dumitru Țigănescu, care au încercat să ne arate amploarea pe care a luat-o problema deșeurilor.
Cât vezi cu ochii… gunoaie
Deplasându-ne către munții de gunoaie nimic nu ne-a putut pregăti pentru ceea ce aveam să vedem, deși am mai „acoperit” în alte articole, subiecte asemănătoare. Într-adevăr, la groapa de gunoi, câteva persoane sortau deșeurile și am putut vedea și grămada de saci galbeni, dar mai ales am putut mirosi deșeurile.
„Sunt de la social, au strâns câțiva saci, dar nu pot face față la ceea ce este aici”, ne-a spus fostul jurist. Am parcurs poteca făcută prin munții de gunoi și am ajuns în dreptul unei zone mai libere. Aici, grămezi enorme de pământ. Pământ scos de pe cele șase străzi care se vor asfalta în Șeitin. Sub ele… deșeuri. Lângă ele, gardurile și curțile oamenilor.
„Vara este un miros insuportabil”, ne-a spus doamna Pascu, o localnică ce-și împarte gardul cu munții de gunoaie. „Ne năpădesc șobolanii, tot cumpăr pe pastile…e plin de ei. Am tot făcut sesizări, dar degeaba, aici sunt gunoaie de când lumea. Vin și noaptea de le aruncă. Mai aruncă și animale moarte, când bate vântul tot câmpul e plin de gunoaie, se blochează combina când e pe câmp…”, s-a mai plâns aceasta.
Viceprimar, șef de post, responsabil cu mediu și viitor primar… într-o singură persoană
În ultimii patru ani, responsabil cu „mediul” a fost viceprimarul Dorin Florea. Acesta va fi primar în Șeitin din acest an. Este pensionar din M.A.I și nu are o sarcină ușoară în viitor, ca primar, având în vedere moștenirea pe care și-a lăsat-o el sieși: rezolvarea problemei antice a gunoaielor din Șeitin.
Până acum, în afară de o pancartă pe care scrie „Nu aruncați gunoaie”, alte demersuri din partea administrațiilor locale din trecut și prezent nu există. Totuși, amintim aici un proiect de hotărâre inițiat de primarul Totoran, vechi de 3 ani, care a rămas undeva prin sertarele primăriei, proiect de care au adus în mai multe rânduri vorba cei trei foști funcționari publici. Este vorba despre construirea unei platforme de deșeuri inerte. Nume frumos, dar cu asta au rămas cu toții…
Incompetența – lăsată moștenire
L-am întrebat pe viceprimarul Dorin Florea, viitorul primar al Șeitinului, de ce până acum nu s-a făcut nimic în a stopa aruncarea gunoaielor în locația despre care vorbim. Pentru că vorbim despre o incompetență a atâtor administrații, în atâția ani.
„Mda. Din păcate așa este, iar eu acum vreau să fac un pic de ordine, dar nu sunt lăsat de alții. Eu vreau să fac ordinea corectă și așa cum scrie în litera legii. Eu de aia am pus pământul acolo în partea dreaptă, acolo nu au fost gunoaie. Au fost în urmă cu 50-40 de ani, acum era doar iarbă acolo. Eu știam că ăștia sunt cu plângeri, cu prostii, dar le-am spus la oameni că trebuie să facem o platformă de inerte, să intrăm și noi în rândul lumii. Nu am putut să fac până acum, degeaba am propus că nimica, știți cum e cu politica, dar în fine.
Eu sunt acum hotărât să fac. Să alegem o locație, de unde să facem o platformă de inerte și să ne selectăm acolo. Referitor la groapa de acolo, o să-l cărăm, am și discutat cu Garda de Mediu, cum să facem ca să fie totul legal, am vorbit și cu cei de la depozitul acela, mi-au spus cât costă, ei vor pe centimetri cubi, noi vrem la kilogram, dar vedem. Și cu banii stăm cum stăm, că nu prea sunt soluții cu ordonanța aceea.
Dar acolo vreau să-nchid tot, am închis acolo lângă cimitir cu zid de pământ, vreau să pun bariere, să nu mai arunce lumea acolo. Eu de când sunt vice aici, le-am mai dat amenzi, dar nu îi putem păzi. Dincolo a fost un șanț, dar acum l-am acoperit ca să poată intra camioanele să deverseze pământul pentru că acolo vreau să fac ceva parc de fotovoltaice acolo și sper că o să ajung să-l fac.
Dar asta după ce terminăm cu mizeria aia de acolo. Nu am pus pământ peste gunoaie, e caz penal, am lucrat în poliție știu treaba asta, nu mă risc”.
L-am întrebat care crede el că sunt motivele care au dat naștere acestor probleme care s-au agravat de la mandat la mandat și de ce nu s-a făcut nimic până acum:
„Din 1995 sunt la Șeitin, iar în primărie doar de patru ani. Nu au vrut! Din neputință, din nepăsare, altfel nu pot să-mi explic”.
I-am amintit lui Dorin Florea că timp de patru ani a fost responsabil cu mediu, însă acesta a spus că deși a primit atribuțiile de la primar, altcineva trebuia să se ocupe, nu el: „Păi primarul mi-a dat responsabilitate cu mediu, dar din câte știu eu, atribuțiile pentru mediu trebuie să fie la un angajat al Primăriei, nu la un demnitar, dar aici e altă discuție. Eu am tot popularizat că nu e voie să se arunce gunoi acolo, dar…”, a precizat acesta.
Deocamdată, nici o luminiță la… capătul munților de gunoaie
Ceea ce se întâmplă la Șeitin este un cumul de factori pe care îl întâlnim în orice localitate. Administrația care ar trebui să gospodărească o comunitate, chiar să o educe, ajunge să acorde atenție doar factorului politic și votului. Astfel, își consumă majoritatea resurselor în mici războaie personale care au drept consecință proiecte blocate și stagnare.
Stagnare în evoluția unei localități și stagnare în comunitatea locală. De multe ori este uitat chiar cetățeanul și problemele acestuia. deși… vorbim de același cetățean (în general) care a făcut posibilă formarea bombei ecologice care face subiectul articolului.
Ca fapt divers, doamna Pascu, cu care am stat de vorbă și nu numai, este un exemplu că se poate. În curtea acesteia, dar și la stradă, curățenie impecabilă, iarba tunsă, copacii îngrijiți. Aceasta ne-a mai spus că seară de seară, ea mătură asfaltul străzii, deoarece camioanele care trec pe acolo lasă pământ în urma lor.
Așadar, mâna pe mătură mai trebuie să o pună, simbolic vorbind, și administrația locală administrația locală. doar că nu știm dacă e în stare. Până acum, nu.
Comentariile portalului
=HOPA -- PUTORILE BUGETARE DIN MAHALA PROTESTEAZA CAND SUNT TRIMISE LA MUNCA IN PRIVAT == ZIARUL FINANCIAR ESTIMA CA IN MAHALA SUNT CCA 320 MII PUTORI CARE LUCREAZA LA BUGETARI . HALUCINANT == DEC 2024 = (...)
Așa cum CJA nu-i Senat, nici Iustin Cionca nu-i Ilie Bolojan. În timp ce preșefintele Senatului apelează la principii de eficiență economică, președintele CJA, apelează la mesaje (...)
Pe când o astfel de acțiune pentru Consiliul Județean Arad? Sau ne îmbătăm cu apă rece sau monopol edulcorat?