sâmbãtã, 2 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Șeful IPJ Arad: „Vom fi mai mult în școli”. Cum vrea Poliția să-i țină departe de pericole pe elevii arădeni

  de Ioana Costaș | 24 septembrie 2023, 4:44 PM | Știri Arad

  0

  Siguranța elevilor în școli, prevenirea și combaterea consumului de droguri în școli și prevenirea bullyingului alcătuiesc lista de priorități a șefului IPJ Arad, comisarul șef Dan Stoicănescu. Acesta a declarat în cadrul conferinței de presă de marți, 19 septembrie, ce a avut loc la sediul Poliției Arad, că „siguranța școlară rămâne o prioritate a polițiștilor arădeni pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și personalului didactic, precum și pentru prevenirea delincvenței juvenile în incintele și zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar”.

  În județul Arad, conform rețelei școlare, există 463 de unități de învățământ școlar și preșcolar, unde figurează ca fiind înscriși 41.118 elevi în mediul urban și 18.961 în mediul rural. Fiecare unitate școlară este repartizată unei instituții din domeniul de ordine publică. La Arad, IPJ are repartizate 432 de unități de învățământ, Jandarmeria 15, iar Poliția Locală 7.

  Înainte de începerea anului școlar, IPJ Arad a verificat sistemele de pază ale unitățile școlare. Din cele 463 de unități de învățământ, 62 – toate din mediul rural – nu au îndeplinit condițiile minime de securitate conform Legii 333/2003, privind paza obiectivelor bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, respectiv nu sunt asigurate cu pază umană, sisteme video și sisteme de alarmare antiefracție.

  „Odată cu începerea noului an școlar am demarat și activitățile de prevenție în școli și ceea ce încercăm să facem anul acesta este să atragem cât mai mult societatea civilă să ne ajute în activitățile de prevenire.

  Sigur că e o chestiune de prioritate tot ceea ce înseamnă copii, dar așa cum spuneam am considerat că e nevoie de ajutorul societății civile pentru a încerca să ajungem în cât mai multe școli, la cât mai multe categorii de elevi, în cât mai multe domenii de prevenire pentru că știți foarte bine sunt domenii de prevenire în ceea ce privește violența, în ceea ce privește consumul de substanțe psihoactive, mai este și bullyingul, sunt mai multe riscuri pentru copiii noștri”, a declarat comisarul șef Dan Stoicănescu.

  Strategia IPJ Arad

  Potrivit acestuia, strategia IPJ Arad este de a avea o prezență activă în școli: „Ideea este de a ține copiii departe de pericole, indiferent care sunt acestea. Pe partea de prezența în școli, vom încerca să asigurăm o prezență activă în școli și lângă școli pe de o parte, iar pe de altă parte – cum spuneam – încercăm să atragem din interiorul școlilor adulți și copii care să participe alături de noi și la prevenire și la parte de combatere, adică dacă avem informații din interiorul școlii legate de persoane care consumă, persoane care furnizează, putem fi mai eficienți această activitate. Concret, vom fi mai mult în școli și sper să fim mai mulți și mai specializați”.

  Citește și: IPJ Arad și-a prezentat bilanțul și șefii de servicii

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.