vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Ședința de la miezul nopții… L-am ignorat pe Naum, ne-am enervat, dar am decis: UTA nu va fi retrogradată

    de Lucian Dănilă | 21 mai 2021, 5:41 PM | Recomandările editorilor | Sport

    1

    A plouat ieri toată ziua. O problemă personală m-a făcut să plec din Arad tocmai când UTA m-a invitat la o mică petrecere de final de sezon, un final care a găsit-o pe locul 8 în Liga 1, cea mai bună clasare din 1975 încoace pentru gruparea arădeană.

    Plecând spre Sibiu, ploaia cădea întruna pe fiecare porțiune de drum, indiferent de județul în care mă aflam, fie că vorbim de Arad, Hunedoara, Sibiu sau chiar Timiș, la întoarcere. Dar ieri nu a fost vorba doar de ploaia propriu-zisă, ca fenomen meteorologic, ci și de o ploaie de știri, de informații noi, sau informații mai vechi care au lăsat loc de interpretări. La capitolul informații noi am aflat cu bucurie faptul că portarul echipei UTA, Florin Iacob, a fost din nou convocat la prima reprezentativă, am aflat și că David Miculescu va merge în Spania la un fel de probe pentru selecționarea în echipa care va reprezenta România la Olimpiada de la Tokyo, am aflat și că UTA va reveni la pregătiri la data de 14 iunie și până atunci vom afla care sunt jucătorii la care nu li se vor prelungi contractele, dar și cine urmează să îmbrace în viitorul sezon tricoul roș-alb. Tot cu bucurie am aflat că Erico da Silva a fost ales „jucătorul anului” pentru UTA în primul sezon de la revenirea în Liga 1.

    M-am bucurat și de faptul că Șumudică l-a refuzat pe Gigi Becali și mi-ar plăcea ca orice antrenor din lumea asta să refuze un astfel de patron.

    Afară puțin din topic, dar tot o știre venită din sport, este cea legată de Robert Glință, cel care a devenit primul înotător român care câștigă titlul european în competițiile destinate băieților. Performanță uriașă pentru înotul românesc mai ales dacă ne gândim în ce condiții se practică acest sport în România. Ca o comparație, în jurul orașul Békéscsaba din Ungaria, oraș aflat la puțin mai mult de 100 de kilometri distanță de Arad, sunt mai multe bazine olimpice decât în întreaga Românie. Cu atât mai mult m-a bucurat performanța lui Robert când am aflat că a câștigat acest „aur” chiar la Budapesta.

    Dar altceva ne-a făcut să avem o seară plină, o seară dinamică cu nervi și replici. O știre apărută din informații mai vechi, puțin distorsionate sau așezate după bunul plac al celui care a semnat articolul. Este acel articol apărut pe siteul telekomsport.ro, în care autorul scrie că UTA ar putea fi retrogradată.

    EXCLUSIV | UTA Arad ar putea fi retrogradată. Lovitură de teatru în Liga 1. Astra ar putea rămâne în prima divizie”, sună titlul știrii de pe site-ul amintit. Personal, am avut o reacție scurtă: „O prostie…” Atât am putut….

    Seara, în jurul orei 21, colegul Vali Mărginean a pus link-ul acestei știri pe grupul de messenger al redacției. Au urmat două ore de replici, două ore de păreri și nervi într-o veritabilă ședință online purtată între subsemnatul, Vali Mărginean și Lajos Notaros. Eu o țineam pe a mea: „O prostie”… La fel zic și acum și încă de aseară aveam câteva argumente:

    – pentru UTA s-a dat soluție de clasare din așa numitul caz „Valiza 2”, caz în care DNA a decis trimiterea în judecată a doi reprezentanți ai clubului arădean, Codru Grădinariu și Claudiu Drăgan. Au trecut mai mult de 20 de zile de la soluția de clasare dată în 29 aprilie 2021, și nimeni nu a contestat-o, nimeni nu a făcut nicio plângere.

    – al doilea argument era legat de faptul că UTA, cu toată „bunăvoința” numitului Radu Vișan de la FRF, nu poate fi retrogradată în următoarea lună, așa cum scrie telekomsport.ro. Comisia de Disciplină nu poate retrograda clubul în această speță până când nu va exista o sentință judecătorească și toate căile de atac ale acestei sentințe să fie epuizate.

    Discuția de început a fost în doi: subsemnatul și Vali Mărginean. Chiar părea oarecum de acord cu mine, dar, ca președinte al Comisiei de Apel a AJF, are avantajul proprietății termenilor. Și încă un avantaj: știe ROAF-ul din scoarță în scoarță. Eu îi știu doar coperta…

    „Luci, sunt două chestiuni diferite. Una este cauza penală (din care UTA a fost scoasă prin clasarea cauzei de DNA) și alta disciplinară. Telekom nu știu ce a scris, eu am citit pe GSP, care a dat știrea de la FRF, că secretarul general (n.m. Radu Vișan) a sesizat Comisia de Disciplină. Și, da, comisia poate decide, disciplinar, retrogradarea, dacă are motive (chiar nu cunosc dosarul în amănunt). Sunt curios ce se va întâmpla cu Astra și de ce nu se sesizează și în acest caz FRF”, scria Vali, făcând referire la cazul de dopaj de la Astra. Până aici ne-am înțeles ca frații, chiar și după aceea.

    „Dar, dacă obiectul sesizării FRF este implicarea clubului în dosarul celor doi, este o tâmpenie. Nu atât pentru că DNA a scos UTA din cauză, ci pentru că este un principiu obligatoriu în Drept care zice așa: penalul ține în loc civilul (implicit și administrativul sau disciplinarul). Comisia nu va putea judeca până nu se termină procesul penal…”, a continuat Vali, total în asentimentul meu care am spus cam același lucru dar cu alte cuvinte, fără a fi unul care a studiat Dreptul, așa ca el…

    Părea o seară simplă, o discuție amicală de seară… Dar nimic nu este simplu atunci când la acele ore apare în discuție dom profesor Notaros, Lajos Notaros, om cu mult peste trei decenii de presă, om care mănâncă știri la micul dejun și editoriale la cină. Pe el nu-l deranja nici eventuala retrogradare, nici posibila condamnare a celor judecați, nici salvarea Astrei, cât îl măcina faptul că eu refuzam să văd ceea ce a scris sursa menționată drept… știre.

    „E de știre în mod evident. Simplu. Dacă a apărut în spațiul public ideea, e știre. Nu e vorba de ce părere avem noi despre știre”, a început profesorul Lajos.

    Și de acolo, tot felul de invitații. Stăteam la discuții cu un jurnalist cu peste 30 de ani de experiență, care evident că știe să facă diferența între o știre și o… non-știre, dar și cu un președinte al unei Comisii de Disciplină tocmai despre un subiect despre o Comisie de Disciplină.

    „Eu nu scriu, scrieți voi dacă vreți. Eu nu am monopol pe UTA astfel că dacă cineva vrea să scrie, e liber să o facă”, a fost poziția subsemnatului. Și de acolo au început primii muguri de nervi. Evident că la ora aia, nu a mai scris nimeni nimic, dar măcar l-am bătut rău pe Naum care ne făcea concurență și niciunul nu eram atenți la ce îndrugă, mai ales că nici nu prea e pe placul nostru. Era să ne rupem pixurile de nervi…

    După două ore de ședință pe messenger, în văzul celorlalți colegi care n-au îndrăznit să intervină, ne-am culcat cam agitați, dar cu gândul să aflăm totuși ce-i cu cazul ăsta și cât ar putea el să afecteze UTA.

    „Riscul e zero. UTA a primit soluție de clasare și nimeni nu a făcut vreo plângere împotriva acestei decizii. Mai mult decât atât, Grădinariu și Drăgan nu au dat mită, pentru că din 2014, premierea nu mai este considerată dare de mită, or ei au promis premierea. În cazul arbitrului despre care se spune că a încasat acei 135.000 de lei, nu sunt implicați niciunul dintre ei, nici Grădinariu și nici Drăgan”, ni s-a transmis, oarecum neoficial de un oficial al clubului.

    Ne-am mai liniștit și am început să facem anumite legături.

    Oare de ce a apărut acest articol doar la o zi după retrogradarea Astrei? Oare nu se leagă cei de la clubul giurgiuvean de orice chichiță care i-ar putea salva după ce sportiv au retrogradat? Oare nu e ciudat că nimeni nu a mai vorbit nimic despre retrogradarea Astrei după cazul de dopaj în care au fost implicați trei jucători ai clubului, suspendați toți trei?

    Cine a fost avocatul clubului Astra? Tocmai Paul Mincu, același care este și avocatul Ligii Profesioniste de Fotbal, tocmai acea Ligă Profesionistă care organizează întrecerea din Liga 1, cea din care a retrogradat Astra…

    Burleanu, președintele FRF, cel care nu prea iubește Liga Profesionistă, chiar spusese într-o conferință de presă că: „Nu mi se pare în regulă ca avocatul Ligii să reprezinte și cluburi sau jucători!” La Paul Mincu făcea referire…

    Pe lângă toate acestea, Mincu e și observator delegat de LPF la partidele din Liga 1.

    Și după atâtea discuții nocturne, mai multe și mai fructuoase decât cele ale specialiștilor de pe la televiziuni, am ajuns să și pune pe hârtie câteva dintre cele vorbite.

    la concluzii trecem faptul că UTA nu poate fi retrogradată în următoarea lună, așa cum scriau cei de la Telekom, iar cazul nu seamănă deloc cu cel scris de Telekom, „Mită pentru arbitri”, caz în care a fost condamnat fostul patron Cornel Penescu. Iar dacă este să facem referire la dosarul „Valiza 1”, cel cu Gigi Becali care alerga cu geanta de bani după jucătorii Universității Cluj, Steaua (n.r. că așa era numită atunci), nu a primit nicio sancțiune din partea FRF sau LPF, nefiind nici retrogradată și nici depunctată.

    De ce ar fi UTA retrogradată sau pedepsită într-un caz în care tocmai DNA a dat soluție de clasare? Ar exista un singur motiv: pentru că… România, o țară în care am ajuns să nu ne mai surprindă nimic.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.