luni, 22 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Se suplimentează bursele oferite elevilor arădeni în anul școlar 2022 – 2023

  de Raluca Medeleanu | 1 februarie 2023, 11:10 AM | Administraţie | Educaţie

  0

  Având la bază câte o solicitare din partea conducerii a două unități de învățământ din Arad (Liceul cu Program Sportiv Arad, Colegiul Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal), consilierii locali vor aproba creșterea numărului de burse școlare acordate în anul școlar 2022 – 2023. Proiectul de hotărâre va fi votat în ședința de Consiliu Local din 2 februarie.

  Astfel, pentru elevii care învață în unitățile școlare din municipiul Arad se acordă în total burse după cum urmează:

  a) Burse de performanță: 213;
  b) Burse de merit: 2762;
  c) Burse de studiu: 459;
  d) Burse de ajutor social: 1627

  Bursele se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate cu această destinație prin bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale. Conform Hotărârii de Guvern nr. 1138 / 2022, bursele se ridică la următoarele sume:
  – 500 de lei pentru bursa de performanță;
  – 200 de lei pentru bursa de merit;
  – 150 de lei pentru bursa de studiu;
  – 200 de lei pentru bursa de ajutor social.

  Bursele de performanţă se acordă elevilor din învăţământul preuniversitar de stat şi particular înscrişi la cursurile cu frecvenţă, în funcţie de rezultatele la concursurile/competiţiile naţionale organizate de Ministerul Educaţiei sau la competiţiile sportive internaţionale la care participă loturile naţionale ale României.

  Bursele de merit se acordă elevilor din clasele a VI-a – a XII-a de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat, în funcţie de rezultatele obţinute la învăţătură.

  Bursele de studiu se acordă elevilor din clasele a V-a – a XII-a de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat, în
  funcţie de veniturile familiei şi de rezultatele obţinute la învăţătură.

  Bursele de ajutor social se acordă elevilor din învăţământul preuniversitar de stat înscrişi la cursurile cu frecvenţă, la cerere, în funcţie de situaţia materială a familiei sau a susţinătorilor legali. Bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanță, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu.

  Elevii care au dreptul să primească atât bursă de performanţă, cât şi bursă de merit sau bursă de studiu trebuie să opteze pentru una din acestea, putând să o aleagă pe cea cu valoare mai mare sau acordată pentru o perioadă mai mare”, se arată în raportul de specialitate a proiectului de hotărâre.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.