duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Se caută soluții privind inundațiile de pe drumul Almaș-Dieci: „Stăm cu emoții la fiecare ploaie”

  de Special Arad | 3 iunie 2021, 11:59 AM | Administraţie

  0

  Comunicat   Rezolvarea situației dezastruoase produse de inundațiile pe Crișul Alb, în zona Almaș-Dieci, a fost astăzi discutată la Consiliul Județean Arad, de președintele Iustin Cionca, directorul general al Administrației Bazinale de Apă Crișuri ing. Ionel Avrigeanu, directorul de investiții ing. Sorin Guler și șeful sistemului hidrotehnic, Pavel Țica.

  La fiecare ploaie puternică drumul județean Almaș-Dieci este inundat și pe unele porțiuni se distruge. În anul 2016, drumul s-a surpat pe o porțiune de 42 de metri, iar în anii următori daunele s-au repetat. Cauza a reprezentat-o erodarea terenului produsă de Crișul Alb. Pentru prevenirea, pe viitor, a acestei situații, președintele Iustin Cionca a solicitat Adminsitrației Bazinale de Apă Crișuri găsirea soluțiilor care să normalizeze condițiile de trafic dar și viața oamenilor din zonă.

  Stăm cu emoții la fiecare ploaie, dacă drumul se surpă sau nu. Și agricultorii suferă, pentru că inundațiile sunt frecvente. Acesta este motivul pentru care am cerut intervenției Adminsitrației Bazinale de Apă Crișuri, să nu mai venim cu soluții de moment, ci să facem ce trebuie pentru rezolvarea problemei pe termen lung”, a declarat Iustin Cionca.

  În zona vizată, cursul Crișului Alb este foarte meandrat pe o lungime de aprox. 8 km. Albia actuală, potrivit specialiștilor, nu are capacitatea de captare a debitelor excedentare și în aceste condiții drumul județean Almaș-Dieci joacă rol de deversor. Una dintre problemele identificate ar putea fi podul dintre Almaș și Dieci, de pe drumul județean, care strangulează cursul apei. O deschidere mai mare a podului ar putea fi o soluție, dar este necesar un studio de scurgere hidraulică în vecinătatea podului, în amonte și în aval, pentru o diagnoză exactă. De asemenea, curățarea albiei minore, defrișarea și curățarea vegetației și o lărgire a albiei pe malul stâng au fost luate astăzi în discuție.

  Consiliul Județean va demara procedurile necesare pentru studiile propuse de specialiști, pentru o rezolvare cât mai rapidă a problemelor sesizate. Este însă nevoie de o colaborare instituțională, cu primăriile din zonă și chiar cu Guvernul, pentru finanțarea tuturor lucrărilor pe care regularizarea Crișului Alb le implică.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.