Se apropie alegerile locale… Ministrul Fifor îl provoacă pe Gheorghe Falcă: „Dă-ne imobilul din Gai, îl punem noi la punct, iar MAN pleacă din Cetatea Aradului!”

  de Alin Olteanu | 27 octombrie 2018, 10:21 AM | Politikos | Topic special

  9

  Falcă și Fifor își încep „dansul” electoral

  Alegerile locale care vor avea loc în 2020 grăbesc inițiativele politicienilor, aceștia încercând, în măsura posibilităților, să lanseze teme pe care le stăpânesc și care le-ar putea aduce notorietate și, pe cale de consecință, beneficii electorale. Pentru ministrul Mihai Fifor, cel care pare că încearcă să se poziționeze cel mai bine într-un top al politicienilor PSD care ar putea candida la Primăria Aradului, tema „Cetatea Aradului” este încă una – după ce a anunțat modernizarea Spitalului CFR din Arad – care i-ar putea aduce un alt câștig electoral real. Astfel, prin intermediul unui comunicat din partea Ministerului Apărării Naționale (MAN), Mihai Fifor anunță că i-a trimis primarului o scrisoare prin care cere ca municipalitatea să predea de urgență imobilul din Gai, în scopul reabilitării și, astfel, armata să părăsească Cetatea Aradului. 

  Înainte de a vă lăsa să citiți scrisoarea semnată de Mihai Fifor, nu putem să nu remarcăm că tema serioasă a „Cetății” apare într-un moment în care primarul Gheorghe Falcă nu face altceva decât să se „joace” pe Facebook cu oponenții politici.   

  Comunicat: „Ministerul Apărării Naţionale a solicitat vineri, 26 octombrie, Primăriei Municipiului Arad, printr-o scrisoare adresată primarului municipiului de către ministrul Mihai Fifor, iniţierea demersurilor privind transmiterea imobilului „718 Arad-Gai”, din domeniul public al Municipiului Arad, în domeniul public al statului şi darea acestuia înapoi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în scopul reabilitării obiectivului de către instituţia militară, cu fonduri de la bugetul statului.

  Reamintim faptul că, în anul 2010, prin Hotărârea de Guvern nr. 1100, Cetatea Aradului a fost trecută din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al Municipiului Arad şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Arad, în vederea valorificării potenţialului istoric şi cultural, prin reabilitarea şi aducerea acesteia în circuitul civil.

  Hotărârea de Guvern menţionată a condiţionat expres acest transfer de reabilitarea şi aducerea la standardele necesare, din fondurile proprii ale administraţiei locale, a unui alt spaţiu, imobilul „718 Arad-Gai”, în care să fie redislocată unitatea militară aflată în prezent în Cetatea Aradului, respectiv Batalionul 191 Infanterie, precum şi de transferul către M.Ap.N. a 250 de unităţi locative, împreună cu terenul aferent acestora, realizate prin programe ale Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (A.N.L.).

  Având în vedere că autorităţile locale ale Municipiului Arad nu au îndeplinit aceste obligaţii, ministrul apărării naţionale a dispus ca M.Ap.N. să îşi asume reabilitarea viitoarei cazărmi a batalionului, imobilul „718 Arad-Gai”, prin eforturi proprii, cu fonduri de la bugetul de stat, în vederea relocării sediului Batalionului 191 Infanterie şi eliberării în cel mai scurt timp a Cetăţii Aradului, pentru revenirea acesteia în circuitul civil, aşa cum a fost decis în urmă cu opt ani.

  În acest sens, M.Ap.N. a solicitat Primăriei Municipiului Arad punerea la dispoziţie a documentaţiilor tehnico-economice, în scopul demarării lucrărilor în cel mai scurt timp, fără a se solicita Statului Român despăgubiri pentru cheltuielile aferente documentaţiilor tehnice efectuate până acum.

  Această soluţie se impune, în primul rând, ca urmare a condiţiilor improprii în care îşi desfăşoară în prezent activitatea militarii Batalionului 191 Infanterie în incinta Cetăţii Arad.

  În acelaşi timp, având în vedere starea avansată de degradare în care se află construcţiile din incinta Cetăţii, există pericolul  transformării acestora în ruine,  situaţie în care responsabilitatea asupra unui asemenea potenţial eveniment va reveni exclusiv Primăriei Municipiului Arad, M.Ap.N. fiind în imposibilitatea angajării unor cheltuieli, întrucât imobilul nu se mai află în administrarea armatei, ci în domeniul public al Municipiului Arad, încă din anul 2010,  conform Hotărârii de Guvern menţionate anterior.

  Prin scrisoarea adresată Primăriei Municipiului Arad, ministrul apărării naţionale informează că, în situaţia în care propunerile ministerului nu vor fi acceptate,  M.Ap.N. va fi nevoit ca, în temeiul art. 4 alin. (2) lit. e) din Protocolul de colaborare nr. A 5977/14.05.2015 – 33429/26.05.2015, încheiat între cele două instituţii, să solicite pe cale judiciară, predarea imobilului „718 Arad – Gai”, în condiţiile arătate mai sus, având în vedere că autoritatea locală nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate prin protocolul de colaborare.

   

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ce frumos i se iau jucăriile lui Ghiță adică motivele care le aduce în discursul lui ca mereu e împiedicat de Guvern să facă orice.
   Ar fi o lovitură de imagine până la locale să termine parțial unitatea din Gai astfel încât Militaril să se poată muta să elibereze Cetatea.
   Dacă pleacă la Bruxelles îl doare la bască dar un candidat serios încă nu sa conturat Bulumac nu pare mai presus de Falcă intelectual vorbind când se ceartă cu el pe FB și spune de giratoriul de la intim Scuarul Ela e de prost gust și meltenism un asemenea limbaj. Vom vedea Lupaș pare bine intenționat dar nu știu cât de potrivit este pt.o asemenea funcție fără un partid și fără un curaj să-ți iei injuraturi la o adică, când anumite proiecte nu sunt pe placul tuturor. Bîlcea și Bibart ies din discuție nu au nici o șansă cine se asociază cu actualul primar nu poate lua mai mult de 20% bineînțeles că la alegeri se vor scoate în fața stadionul si parcarile cu plată din cartiere dar lumea e curioasă cel mai mult de CET, transport în comun modern, centrul în paragină, curățenie etc
   Wiener zero notorietate așa că Fifor poate veni pe turnantă dacă e destept și mai face câte ceva cum ar fi să finalizeze și celălalt pasaj și alte obiective asumate de Guvern.

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.