duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Scurtmetraje românești la Short Film Corner, secțiune a Festivalului de Film de la Cannes

  de Special Arad | 20 mai 2014, 11:43 AM | Film

  0

  Duminică, 18 mai 2014, la Palais des Festivals, în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, a avut loc evenimentul Romanian Short Waves – Short Film Corner, scrie RFI România.

  Au fost prezentate 14 scurtmetraje realizate de cineaști români, însumând 200 de minute de proiecție. Lansat în 2008, Romanian Short Waves este un program care urmărește promovarea filmelor independente și a celor de școală și este susținut de Asociaţia Secvenţe (Dan Burlac & Andrei Dobrescu).

  La proiecție au participat o parte dintre autorii filmelor prezentate, selecționeri ai unor festivaluri europene, critici de film.

  Proiecția a fost urmată de o recepție la Pavilionul României, organizat în acest an de Centrul Național al Cinematografiei. Printre participanți, alături de cineaștii români a căror prezență la Cannes este sprijinită de Institutul Cultural Român, s-au numărat regizori, scenariști, actori, producători și distribuitori.

  Luni, 19 mai, în cadrul secțiunii Short Film Corner, a fost proiectat scurtmetrajul L1-L5, regizat de Letiția Rosculeț (producător: Emilia Vlad, prin Casa de producție Cloud9film). Cu Ana Ularu în rolul principal, filmul urmărește 60 de zile din viața unei femei care, după un accident de mașină, învață să retrăiască viața altfel.

  Miercuri, 21 mai, în cadrul aceleiași secțiuni, la Palais des Festivals va avea loc proiecția scurtmetrajului Quiara Ah! de Eva Pervolovici. Inspirat dintr-o experiență reală, filmul pune în discuție raportul de forță dintre scenă și realitate. Este povestea unei tinere actrițe chiliene care, în timpul unui casting, retrăiește evenimente traumatizante din trecutul ei, încercând să-l impresioneze pe regizorul dornic de suferință autentică.

  Vineri, 25 mai 2014, va fi proiectat scurtmetrajul Trece și prin perete, în regia lui Radu Jude, selecționat în cadrul Quinzaine des Réalisateurs. Filmul, o producție independentă realizată de Micro Film în coproducție cu Mitra Film și Cinelabs Romania, este o adaptare liberă după povestirea În magazie de A.P Cehov. Quinzaine des Réalisateurs, secțiune paralelă a festivalului de la Cannes, independentă, în afara competiției, este singura care permite accesul publicului larg la proiecții.

  Iată câteva dintre scurtmetrajele românești prezentate la Cannes 2014:

  Trece şi prin perete (regia: Radu Jude) TRAILER

  L1L5 (regia: Letiția Rosculeț) TRAILER

  Micile Vedete descopera Secretul Magnetilor (regia: Ariana Pendiuc) TRAILER

  Aventurile Micilor Vedete (regia: Ariana Pendiuc) TRAILER

  Terapie pentru crimă (regia: Kiki Vasilescu) TRAILER

  Detalii complete despre scurtmetrajele românești sprijinite de Institutul Cultural Român la această ediție a Festivalului de la Cannes gășiți pe site-ul icr.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.