duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  Sculptorul Arcului de Triumf din Arad, cercetat de poliţişti pentru că ar fi folosit materiale de proastă calitate la realizarea mai multor monumente

  de Tomck@t | 23 februarie 2021, 11:54 AM | Naţional | Știri Arad | Topic special

  0

  (foto: Facebook, Ioan Bolborea / destepti.ro)

  Poliția Capitalei a anunțat, weekendul trecut, punerea sub acuzare a celebrului artist român Ioan Bolborea pentru înșelăciune în formă continuată cu consecințe deosebit de grave. Acesta este acuzat că a folosit alamă în loc de bronz în lucrările sale din București. Este vorba de sculptorul care a realizat, în perioada 2004-2005, și Arcul de Triumf din Parcul Reconcilierii din Arad, ridicând astfel semne de întrebare serioase dacă nu cumva s-au folosit materiale de calitate mai slabă și la Arad.

  Statuile de sub Arcul de Triumf arădean ar trebui să fie tot din bronz, iar ancheta din capitală vizează activitatea artistului tocmai din perioada 2005-2016, interval în care se încadrează și munca sculptorului la Arad.

  „Polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au pus în aplicare 2 mandate de percheziție domiciliară într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune în formă continuată care a produs consecințe deosebit de grave (11 acte materiale).

  În fapt, din datele și probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că în perioada 2005-2016, suspectul, în calitate de autor/artist a încheiat mai multe contracte cu Administrația Monumentelor si Patrimoniului Turistic, prin care s-a angajat să realizeze mai multe monumente de for public, sculptură din material definitiv bronz, însă acesta ar fi urmărit executarea acestora din materiale de calitate inferioară, cauzând beneficiarului un prejudiciu în valoare totală de aproape 18.000.000 lei, reprezentând sumele plătite prin aceste contracte.

  Cu ocazia perchezițiilor efectuate au fost identificate mai multe bunuri de valoare probatorie printre care o statuetă ce reprezintă «Lupa Capitolina» (Lupoaica), mai multe componente ale unor ansambluri statutare, statuete tip machetă, care au fost ridicate în vederea expertizării, precum și mai multe înscrisuri și sume de bani în lei și euro, toate ridicate în vederea continuării cercetărilor.
  Bărbatul a fost condus la audieri la sediul Serviciului Investigații Criminale.

  Cercetările sunt continuate de polițiști, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de înșelăciune în formă continuată, care a produs consecințe deosebit de grave”, se arată în comunicatul Poliției.

  Ancheta a pornit după ce Administrația Monumentelor și Patrimoniului Artistic din cadrul Primăriei Generale a depus plângere, potrivit G4Media.ro.

  În toamna anului 2017, monumentul de for public „Împăratul Traian”, amplasat pe Calea Victoriei nr. 12, pe treptele Muzeului Național de Istorie, a fost vandalizat. Mai exact, lupoaicei i-a fost ruptă coada. Pentru a remedia situația, Primăria Capitalei a luat statuia pentru a o repara. Acela a fost momentul în care experții au observat că materialul folosit pentru operă era banala alamă.

  Pentru realizarea lucrării, municipalitatea condusă de Sorin Oprescu a plătit în 2012 suma de 200.000 lei (42.553 euro).

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.