marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  The Telegraph ne laudă țara invocând 17 motive, pentru a marca cei 140 de ani de Independență a României

  de - | 12 mai 2017, 11:57 AM | Naţional

  3

  Frumusețea țării noastre și unele dintre trăsăturile sale inedite sunt lăudate în presa din Marea Britanie într-un articol publicat miercuri de cotidianul The Telegraph, intitulat „18 fascinating things you didn’t know about Romania” (18 lucruri fascinante pe care nu le știați despre România), scrie Agerpres.

  Pentru a marca 140 de ani de la câștigarea Independenței României, publicația britanică oferă cititorilor săi detalii despre cele mai reprezentative atracții de pe plaiurile mioritice, precum clădirea Palatului Parlamentului, șoseaua Transfăgărășan, statuia lui Decebal de la Porțile de Fier sau cimitirul de la Săpânța (imaginea principală / sursa: Instagram, lekings322), neuitând însă să amintească viteza 4G „de invidiat”, unele dintre cele mai „drăguțe” librării, Arcul de Triumf din Capitală, bisericile „spectaculoase”, rețeaua feroviară „impresionantă”, marii inventatori români, cel mai mare steag din lume, dar și prezența bizonului și a ursului brun în pădurile din țara noastră.

  Despre „vasta clădire” a Palatului Parlamentului din București, The Telegraph scrie că șantierul a „început în timpul ultimilor ani ai conducerii lui Nicolae Ceaușescu și s-a încheiat în 1997 (la șapte ani după moartea sa)”, că are 240 de metri lungime, 270 de metri lățime, 86 de metri înălțime (12 etaje) „și a costat cifra uluitoare de 3 miliarde de euro”. Ziarul britanic amintește că la acest proiect au lucrat 100.000 de persoane dintre care se crede că mai multe sute ar fi murit în timpul lucrului.

  Foto: KRIVINIS - FOTOLIA

  Foto: KRIVINIS – FOTOLIA

  „Clădirea are 1.100 de încăperi (marea majoritate sunt goale) și o factură anuală pentru încălzire de 6 milioane de dolari, echivalentul necesar pentru un mic oraș. Există opt niveluri subterane, ca și un buncăr nuclear care face legătura cu alte clădiri guvernamentale prin 20 de kilometri de tuneluri”, subliniază cotidianul care completează că suprafața de 365.000 de metri pătrați cât acoperă această clădire este întrecută doar de Pentagon în topul celor mai mari spații administrative din lume, dar și că are „o umbră mai mare decât Marea Piramidă din Giza”.

  Înăuntru se găsesc 3.500 tone de cristal, 480 de candelabre și 1.409 surse de iluminat din tavan, în timp ce pentru ușile și ferestrele monumentale au fost utilizate 700.000 de tone de oțel și bronz”, menționează The Telegraph adăugând că Palatul Parlamentului a fost recunoscut de Guinness World Records drept cea mai grea clădire de pe planetă.

  Transfăgărășanul nu este nici el uitat de publicația din Marea Britanie care amintește că vedeta britanică Jeremy Clarkson l-a declarat în cadrul emisiunii sale dedicate autovehiculelor că este ”cea mai bună șosea din lume”. „Oricum ai privi-o, este o dovadă extraordinară de inginerie: o întindere de asfalt plină de tuneluri, viaducte și poduri, care pune la încercare îndemânarea șoferilor de a aborda acele de păr. Drumul este încă una dintre creațiile lui Ceaușescu. El a dorit să se asigure că în cazul unei invazii sovietice exista o cale rapidă de scăpare prin pasurile strategice (și frumoase)”, scrie The Telegraph care amintește că șoseaua nu a fost utilizată însă niciodată în acest scop.

  Foto: WWW.ALEXANDRUCOMAN.RO/ALEX COMAN

  Foto: WWW.ALEXANDRUCOMAN.RO/ALEX COMAN

  Persoanelor care doresc să viziteze România li se atrage atenția că în țara noastră ar putea vedea în libertate ursul brun, dar și bizonul, cel mai mare mamifer din Europa, vânat în trecut aproape până la extincție, dar care a fost reintrodus în ultimii ani în mai multe țări din Europa.

  Cotidianul britanic menționează în articolul publicat miercuri că România este „adevărata casă a lui Borat” amintind că în pelicula cu același nume a lui Sacha Baron Cohen, scena în care se presupunea că se afla casa natală a personajului principal nu era de fapt filmată în Kazahstan, ci în satul Glod din România. Alte filme turnate în țara noastră și menționate în material sunt „Cold Mountain” și „Anaconda III”.

  Borat - Cold Mountain - Anaconda 3

  Printre caracteristicile și atracțiile din România jurnalistul britanic Oliver Smith, realizatorul articolului, a inclus librăria Cărturești Carusel, „una dintre cele mai drăguțe librării din lume”, deschisă în 2015 într-o clădire din secolul al XIX-lea din centrul Capitalei și care a fost restaurată, care conține astăzi „peste 10.000 de cărți, 5.000 de albume și DVD-uri și un bistro la etajul superior”.

  carousel-of-light-library-bucharest-7main

  De asemenea, în materialul despre țara noastră se menționează viteza „de invidiat” a rețelei 4G care plasează România într-un top al vitezelor la internet pe un „impresionant” loc 4 din 78 de țări, conform OpenSignal. „Utilizatorii se pot aștepta la viteze de 35,61 Mbps, în medie, în comparație cu doar 21,16 Mbps în Marea Britanie”, se subliniază în articol.

  internet-speed

  Cei 22.298 de kilometri de cale ferată din România alcătuiesc o rețea feroviară „impresionantă”, potrivit The Telegraph, ocupând locul 15 în topul celor mai extinse din lume, chiar dacă țara noastră se află „abia pe locul 81” la nivel mondial din punct de vedere al suprafeței ocupate.

  Citește continuarea pe Agerpres

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Din pacate cam astia suntem…nu ca nu ne meritam soarta!

   Cam nimeni nu mai vede mai mult decat „stomacul lui”, si in jurului poate sa fie totul praf si pulbere. Ne luptam sa le lasam copiilor bani, ce sa faca cu ei cand aerul va fi poluat, si iti va „fura” poate ultimii 5 ani din viata, iar copilului tau poate mai mult. Sau poate nici nu va ganditi la copii, ca nu faceti! Bautura bat-o vina, va cam rapeste timpul, SAU !?

   Inca odata, nu ca nu ne meritam soarta! Noi nu avem loc unul de altul in satul Arad !!! Cred ca rad strainii de noi, vai Doamne !!! Mr Bean e Pepsi pe langa tragi-comedia de aici. Hai sa ne pricepem si noi la ceva. Nu vedeti ce stramosi avem ? Sau nici nu v-ati chinuit sa cititi !? Probabil ca nu. Macar sper sa cititi aici, pe urma mai sus. Hai ca nu-s multe cuvinte !

   Daca va intereseaza un subiect rupeti Google-ul pana ii da-ti de cap.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.