Scriitorul Vasile Leac, singurul câștigător arădean la Premiile Radio România Cultural 2019

  de [email protected] | 19 martie 2019, 4:37 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  (foto: Radio România Cultural / Facebook)

  Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XIX-a, şi-a desemnat căştigătorii luni, 18 martie, la Teatrul Odeon. Au fost nominalizați și Ovidiu Ghiniță (actor la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”) și Vasile Leac (care se semnează mai nou doar v.leac), cel din urmă fiind singurul arădean care a plecat acasă cu un premiu.

  Moment deosebit de aşteptat de lumea culturală, evenimentul s-a bucurat de prezenţa multor personalităţi ale lumii culturale şi artistice, a Preşedintelui Director General al Radio România, Georgică Severin, a jurnaliştilor şi criticilor, dar şi a unui numeros public ce a umplut sala Teatrului Odeon. S-au bucurat de aplauze îndelungi toţi nominalizaţii şi premianţii galei, scrie romania-actualitati.ro.

  Câştigătorii premiilor speciale au fost: pianistul Valentin Gheorghiu, care a obţinut Premiul de Excelenţă, scriitoarea Ana Blandiana, care a primit premiul 30 de ani de Libertate, pianista Alina Pavalache distinsă cu premiul Sezonul Cultural România-Franţa, artista Lia Perjovschi, distinsă cu premiul România Europeană.

  Deosebit de apreciat a fost recitalul lui Alexandru Andrieş care a oferit spectatorilor şi ascultătorilor care au fost pe frecvenţele Radio România Cultural, urmărind în direct transmisia evenimentului, un periplu muzical care a acoperit temporal întreaga perioadă de 45 de ani a carierei sale.

  Premianţii Galei Radio România Cultural 2019

  La categoria Proză: Gabriela Adameşteanu – pentru volumul Fontana di Trevi;

  La categoria Poezie: Vasile Leac – pentru cartea monoideal, Editura Nemira;

  La categoria Teatru: regizorul Radu Afrim – pentru spectacolul Pădurea spânzuraţilor, după Liviu Rebreanu, producţie a Teatrului Naţional din Bucureşti;

  La categoria Film: „Soldaţii. Poveste din Ferentari” de Ivana Mladenovic;

  La categoria Arte Vizuale: Iosif Kiraly – pentru Uşi închise, plicuri deschise – Lucrări timpurii, 1975-2000 (expozitie deschisă la MNAC în perioada 26.04-30.09 2018, curator Ruxandra Demetrescu);

  La categoria Ştiinţă: Asociaţia 2Celsius – pentru a fi iniţiat, în 2018, o campanie de măsurare independentă a pulberilor din aer şi de promovare a soluţiilor de transport alternative în Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării;

  La categoria Muzică: Ioan Vrăsmaş – fondatorul primei companii private de operă din România, Opera Vox;

  La categoria Educaţie: Asociaţia Teach For Romania pentru impactul major în educaţie pe care-l are în şcolile din medii dezavantajate.

  Din juriu au făcut parte: Bogdan Ghiu – scriitor, traducător şi critic literar , Mihaela Michailov – critic şi dramaturg, Radu Croitoru – manager Radio România Cultural, Cristian Marica – redactor şef Radio România Cultural, Anamaria Spătaru – realizator Radio România Cultural.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.