Poeta arădeancă Angela Marcovici, printre câștigătorii Premiilor Radio România Cultural 2020

  de [email protected] | 12 aprilie 2020, 2:40 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  Premiile Radio România Cultural, care ar fi trebuit să fie decernate în cadrul unei gale programată inițial să aibă loc pe scena Teatrului Odeon, au fost anunțate săptămâna trecută în cadrul unei ediții speciale a emisiunii „GPS Cultural”. Printre câștigători se numără și poeta Angela Marcovici (născută la Arad), pentru volumul de poezie „Jurnal scris în a treia parte a zilei & Soldat. Umbre ale trecutului pe câmpul de luptă”, apărut anul trecut la Editura frACTalia.

  Câştigătorii premiilor speciale Radio România Cultural au fost coregrafa Miriam Răducanu, care a obţinut „Premiul de Excelenţă”, Editura Humanitas, care a obținut premiul „Radio România Cultural 20”, compozitorul Eugen Doga, distins cu premiul „Lux Mundi” și pianista Adela Liculescu care a primit premiul „Celebrându-l pe Beethoven”.

  Angela Marinescu (născută Basaraba-Angela Marcovici) s-a născut la Arad pe data de 8 iulie 1941. Numele Angela Marinescu este un pseudonim, precum și Basaraba Matei. Este fiica lui Marius Marcovici, funcționar superior la Prefectura orașului Arad, și a Mariei (n. Martiș), profesoară de educație fizică și campioană națională la schi și la înot. Mama poetei era de origine ceangăiască. Marius Marcovici descinde din familia lui Simion Marcovici, important intelectual al Banatului, la care a poposit în peregrinările sale Mihai Eminescu. Este mama poetului și publicistului Alexandru Matei. Angela Marinescu a făcut gimnastică la sol (era cea mai bună din Arad), înot și volei. O tuberculoză gravă i-a marcat tinerețea, mai exact între 15 și 26 de ani. S-a decis să studieze medicina, absolvind în final Facultatea de Psihologie de la Universitatea din București (1972). A debutat cu poeme în revista „Tribuna” de la Cluj, în 1965, iar editorial, în 1969, cu volumul „Sânge albastru” (sursa: Wikipedia).

  A publicat peste 15 volume de versuri. Cele mai recente sunt: „Cocoșul s-a ascuns în tăietură” (1996), „Fugi postmoderne” (2000), „Îmi mănânc versurile” (2003), „Limbajul dispariției” (2006), „Întâmplări derizorii de sfârșit” (2006) și „Probleme personale” (2009). În bibliografia sa, pe lângă poezie, mai figurează și câteva antologii editate în țară sau în străinătate, în limbile engleză, germană, poloneză.

  A primit numeroase premii, printre care Premiul „Nichita Stănescu” în 1990 și premiul Uniunii Scriitorilor din România în 2000. De asemenea, a câștigat Premiul „Gheorghe Crăciun” pentru Opera Omnia, pe anul 2015, decernat de Observator Cultural.

  Premiile acordate sunt următoarele:

  La categoria PROZĂ: Ioana Nicolaie, pentru „Cartea Reghinei“, editura Humanitas;
  La categoria POEZIE: Angela Marcovici, pentru volumul: „Jurnal scris în a treia parte a zilei & Soldat. Umbre ale trecutului pe câmpul de luptă”, editura frACTalia
  La categoria TEATRU: regizoarea Gianina Cărbunariu – pentru un proiect managerial vizionar și pentru „Frontal”, primul spectacol montat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț;
  La categoria FILM: „Călătoria fantastică a Maronei” de Anca Damian.
  La categoria ARTE VIZUALE: Marilena Preda Sânc pentru expoziția „Subjective (De)constructions’’;
  La categoria ȘTIINȚĂ: Dr. Cristian Presură, cercetător la Philips Research în Eindhoven, Olanda, pentru cel mai vizionat canal Youtube dedicat științei;
  La categoria MUZICĂ: Filarmonica de Stat din Sibiu, pentru activitatea artistică foarte consistentă din 2019
  La categoria EDUCAȚIE: Asociația Telefonul Copilului – pentru organizarea primului Forum Național Anti-Bullying.

  Din juriu au făcut parte: Bogdan Ghiu – scriitor, traducător și critic literar, Radu Croitoru – manager Radio România Cultural, Adina Dragomir- redactor șef Radio România Cultural, Cristian Marica – redactor șef Radio România Cultural, Anamaria Spătaru – realizator Radio România Cultural.

  Coregrafa Miriam Răducanu, câștigătoarea Premiului de excelență a declarat: „Sunt emoţionată şi onorată de faptul că primesc acest Premiu de Excelenţă. Sunteţi oameni calzi, oameni buni, oameni care înţeleg că prin cultură se pot salva oamenii. Că se pot vindeca răni şi, în viaţa mea, de foarte multe ori am fost în această situaţie. Ca atare o cunosc bine. Dar, încă o dată, vreau realmente să vă urez ca în vremurile astea atât de grele să puteţi totuşi convinge în continuare oamenii care vă aşteaptă cu interes, cu stimă în casele lor, în ideea şi în speranţa că, viaţa care nu e deloc simplă acum, undeva, rămâne pentru ei foarte interesantă. Vă urez mult, mult succes. Depinde de voi. Sunteţi foarte tineri şi îmi fac mari speranţe”.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.