Schimbarea tarifului la apă și canalizare, încă incertă. Consiliul Local a încetinit demersurile până se hotărăște dacă acoperă diferența din bugetul local

  de Raluca Medeleanu | 22 iulie 2021, 4:07 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  0

  Compania de Apă, prin ADI Apă-Canal, a solicitat mărirea tariful pentru apă și canalizare, iar săptămâna trecută consilierii județeni l-au mandatat pe Iustin Cionca în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) pentru a supune la vot această modificare. Astăzi însă, consilierii locali municipali nu au fost de acord să facă același lucru în ceea ce privește primarul și proiectul a fost trimis deocamdată la „reanalizat”.

  Amintim că pentru scumpirile solicitate, Compania de Apă a obținut avizele necesare de la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC), iar noul preț cerut este de 4,22 de lei (TVA inclus) pe metru cub la apă, respectiv 4,88 de lei (TVA inclus) pe metru cub la canalizare. Conform procedurii, pentru ca această creștere a prețului să intre în vigoare, pe lângă avizul ANRSC este nevoie și de votul acționarilor din AGA (în care este și Consiliul Județean și Consiliul Local).

  „A fost o propunere a ADI Apă Canal pentru majorarea de tarif, cu care domnii consilieri nu au fost de acord. Am înțeles că există din 2009 contract prin care se spune că în astfel de situații majorarea se face, doar că banii se pun de la buget, motiv pentru care am solicitat ca pe o viitoare ședință să avem un calcul exact ce ar însemna această influență bugetară, pentru ca domniile lor să poată lua din nou în analiză dacă aprobă sau nu aprobă”, a explicat primarul Călin Bibarț.

  Consiliul Local, oarecum constrâns în luarea deciziei

  Pentru o explicație mai clară asupra procedurilor de creștere a tarifului, l-am contactat pe Adrian Tășădan, directorul executiv a ADI – Apă Canal. Acesta ne-a spus că neparticiparea primarului la votul din ședința AGA nu înseamnă automat că proiectul cade. Așa cum a declarat și Bibarț, momentan municipalitatea a solicitat mai multe calcule de la Compania de Apă pentru a înțelege dacă este rentabil sau nu ca diferența de preț să fie acoperită din bugetul local, ca arădenii să nu simtă la buzunar scumpirea, însă potrivit domnului Tășădan această amânare are un termen limită. ADI Apă Canal a trimis solicitarea la sfârșitul lunii iunie, astfel că ședința trebuie organizată în maxim 30 de zile de atunci, adică până la sfârșitul lunii iulie.

  În condițiile acestea, dacă consilierii nu îl vor împuternicii până atunci pe Bibarț să participe la AGA, majorarea tarifelor se va supune la vot fără primarul municipiului și în funcție de votul de acolo se poate majora sau nu.

  În cadrul ședinței CLM de astăzi, întrebat fiind de primar, un reprezentant al Companiei de Apă a estimat că la nivelul municipiului Arad se cheltuie, pe an, în jur de 4 milioane de lei pe apă.  Totuși, Adrian Tășădan a ținut să sublinieze că e doar o aproximare, iar date concrete vor fi comunicate oficial Primăriei, după ce se va analiza bugetul Companiei de Apă pe 2021.

  Rămâne astfel de văzut ce decizie va lua Consiliul Local: dacă va accepta ca arădenii să plătească mai mult sau dacă va acoperi diferența de preț.

   

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.