Scenariul „școala în container” nu se aplică la Arad, ne asigură inspectorul general Marius Gondor. Cum se vor desfășura orele de curs la noi în județ

  de Raluca Medeleanu | 12 august 2020, 11:30 AM | Educaţie | Topic special

  1

  Un singur lucru este cert: școala urmează să înceapă în 14 septembrie. Mai departe rămâne loc de o multitudine de incertitudini, la această oră. Normele de distanțare socială impuse de pandemie creează multe bătăi de cap directorilor de școli din țară care se văd nevoiți să găsească tot soiul de improvizații pentru a asigura elevilor învățarea în siguranță: de la predat în cantina și sala de sport a școlii, la predat în aer liber sau chiar în containere, sunt doar câteva dintre soluțiile dezbătute. Cu toate acestea, potrivit inspectorului școlar general al județului, Marius Gondor, Aradul nu s-ar confrunta cu astfel de probleme.

  Citește și Aradul – județ „verde”, în acest moment, pentru începerea școlii. Toți elevii arădeni pot merge la școală din 14 septembrie

  L-am contactat telefonic pe domnul Gondor, dorind să aflăm mai multe detalii despre strategiile deschiderii noului an școlar, iar acesta ne-a explicat că deocamdată Ministerul Educației nu a trimis setul oficial de norme, însă cu toate acestea Inspectoratul Școlar Județean Arad a început deja să pună în dezbatere modul de implementare a redeschiderii fizice a școlilor, care se va lua de către consiliul de administrație al fiecărei unități de învățământ, autorități locale, Inspectoratul Școlar Județean, Direcția de Sănătate Publică și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în funcție de cum se va prezenta situația epidemiologică la acea vreme, după mai multe scenarii (verde, galben, roșu). În acest sens, la sediul ISJ Arad a fost organizată o ședință de lucru cu directorii unităților de învățământ din județ.

  Elevii arădeni, nevoiți să meargă la școală unii de dimineață, alții de după-masă

  „Am avut ședință cu directorii, săptămâna trecută, joi. Deocamdată avem, să-i spunem, o simulare. Când se apropie deschiderea școlilor, vom avea un set de norme clare, pe care încă nu îl avem de la Minister”, ne-a spus Gondor.

  Întrebat fiind dacă s-a adus în discuție, la Arad, despre predarea în camere de tip container, acesta a spus că nu este necesar întrucât toate unitățile de învățământ – mai puțin grădinițele de tip PP (care sunt problematice)  – au loc suficient în clase, dacă orele se desfășoară atât dimineața cât și după-masa.

  În ceea ce privește zvonul că elevii ar urma să fie testați de Covid-19 o dată pe lună, inspectorul școlar general ne-a mărturisit că nu știe de o astfel de decizie.

  „Discuții de acest fel nu am auzit, poate sunt discuții doar la nivel de zvon, sau surse neoficiale. O astfel de decizie trebuie anunțată, în orice caz, de Direcția de Sănătate Publică”, ne-a spus Gondor.

  Momentan nu există o dată oficială în care Ministerul Educației va trimite inspectoratelor normele „bătute în cuie” pentru redeschiderea școlilor, însă îndată ce acestea vor fi făcute publice, vom reveni cu noi informații.

  Citește și:

  Cum vor funcționa școlile din România, în septembrie. Ore ținute în containere și elevi testați lunar pentru Covid

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  8 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.