luni, 15 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Scandal la majorarea salariilor: Cum aruncă McDonald’s „pisica” în curtea francizaților

  de Special Arad | 6 aprilie 2015, 10:24 AM | Internaţional

  1

  Anuntul McDonald’s de majorare a salariilor in cadrul restaurantelor proprii din SUA complica o disputa actuala de pe piata muncii, si anume daca pot fi considerati raspunzatori sau nu francizorii si pentru nivelul salariilor din cadrul unitatilor in franciza. Cum s-a putea reflecta conflictul de munca din piata americana si pe piata locala?

  Decizia de majorare a salariilor la aproximativ 10 de dolari pe ora va influenta doar 90.000 din cei aproximativ 750.000 de angajati din restaurantele McDonald’s din Statele Unite, pentru ca aproape 90 la suta dintre restaurante sunt operate in sistem de franciza.

  Reprezentantii Asociatiei Internationale de Franciza au declarat ca anuntul companiei americane demonstreaza inca o data faptul ca McDonald’s si cele 12.500 de restaurante in franciza reprezinta angajatori diferiti.

  Pe de alta parte, Consiliul National pentru Relatii de Munca din SUA urmareste cu atentie acest aspect, si anume daca francizatii sunt liberi sa stabileasca salariile propriilor angajati. Alte cazuri aflate in vizorul Consiliului sunt legate de acuzatiile conform carora McDonald’s ar fi recurs la masuri de intimidare a angajatilor care au participat la o miscare nationala de protest pentru majorarea salariilor.

  Steve Caldeira, presedintele Asociatiei Internationale de Franciza, un grup care reprezinta francizori, inclusiv McDonald’s si compania-mama a KFC, Yum Brands Inc, a declarat ca planul de salarizare diferit demonstreaza independenta francizatilor in luarea deciziilor legate de remuneratia angajatilor fata de McDonald’s.

  „In cazul in care francizatii doresc sa majoreze si ei salariile angajatilor lor, au tot dreptul sa o faca. Fiind proprietari de afaceri independente, pot lua decizii care sa le permita sa angajeze si sa pastreze cei mai buni angajati in pietele locale unde isi desfasoara activitatea”, a mentionat Caldeira.

  Dar unii avocati ai angajatilor argumenteaza ca decizia luata de McDonald’s doar pentru salariatii restaurantelor proprii nu este suficienta pentru a demonstra ca francizatii opereaza indpendent de corporatie. Catherine Ruckelshaus, avocat intr-un ONG din New York ce pledeaza pentru drepturilor angajatilor, a criticat corporatia americana.

  „McDonald’s este destul de unic in ceea ce priveste controlul asupra francizelor sale. Compania supervizeaza activitatea restaurantelor sale in franciza pana in cele mai mici detalii, cum ar fi cand intra si cand ies de la munca toti angajatii, datorita tehnologiei lor”, a spus Ruckelshaus.

  Aceasta tehnologie include un sistem informatic care urmareste numarul de burgeri vanduti si calculeaza daca un francizat ar trebui sa mai angajeze un muncitor sau nu, astfel incat costurile fortei de munca sa fie mentinute sub control.

  Karen King, cordonatoarea departamentului de HR al McDonald’s, a spus ca nu ar fi adecvat ca francizorul sa faca o recomandare cu privire la salariile angajatilor din restaurantele in franciza. „Unii le-ar putea urma, altii nu. Nu putem dicta ceea ce fac ei in arena salariala”, a declarat King intr-un interviu pentru Reuters, potrivit Entrepreneur.com.

  Aceasta a adaugat ca acele cazuri analizate de Consiliul pentru Relatii de Munca nu vizeaza angajati ai corporatiei. Un proces impotriva companiei ar urma sa fie initiat insa in luna mai.

  Citește mai mult pe DailyBusiness.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Pe dracu.Au niste salarii de mizerie si se folosesc de copii minori.Ii angajeaza la program part-time,ii tine la lucru ca pe oamenii mari si le da salarii de mizerie.
   Asta e smecheria la Mc din Arad;se foloseste de faptul ca tinerii nu isi cunosc drepturile si se bucura deorice banut.Ma intreb doar ce face protectia muncii?Doarme?Ca de ani de zile se intampla treaba asta.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.