duminicã, 14 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Sârbii din Arad sărbătoresc Ajunul de Crăciun pe rit vechi | Video

  de Andreea Daniela B. | 6 ianuarie 2023, 6:19 PM | Știri Arad | Topic special

  0

  Astăzi, 6 ianuarie, comunitatea de sârbi din Arad sărbătorește Ajunul Crăciunului pe rit vechi, la Biserica Ortodoxă Sârbă din Gai.

  În calendarul pe stil vechi, Crăciunul pe rit vechi se sărbătorește cu 13 zile mai târziu față de calendarul ortodox. Așadar, astăzi, 6 ianuarie, ca în fiecare an, în Ajunul Crăciunului, a avut loc aprinderea trunchiului de stejar, Badnjak, ceremonial care semnifică arderea păcatelor și înălțarea spre lumină. Cu cât flăcările se înalță mai mult, cu atât se crede că este mai îndurător Dumnezeu cu făpturile Sale.

  Astfel, comunitatea de sârbi din Gai s-a reunit în biserică începând cu ora 17:00, apoi, la finalul slujbei, s-a adunat în jurul stejarului care urma să ardă sub ochii lor. Aceste tradiții sunt urmate cu strictețe de sârbi și este prilejul perfect prin care aceștia petrec cât mai mult timp alături de familie și de prieteni.

  De asemenea, la finalul ritualului de la biserică, tinerii au colindat în fața stejarului care ardea, apoi au plecat din casă în casă cu colinda pentru fiecare familie de sârbi din comunitate. Pe lângă toate acestea, cei prezenți s-au putut bucura de o porție de fasole de post, un pahar de vin fiert și răchie în cinstea zilei de azi.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.