joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Sărbătoare în Aradul Nou: 300 de ani de la colonizarea primilor etnici germani şi 200 de ani de la sfinţirea Bisericii Catolice

  de Special Arad | 5 septembrie 2023, 2:37 PM | Cultură | Știri Arad

  0

  Comunitatea germană din Aradul Nou sărbătoreşte 300 de ani de la colonizarea primilor etnici germani, precum şi 200 de ani de la sfinţirea actualei Biserici Catolice din Aradul Nou şi inaugurează noul centru multifuncţional dedicat comunităţii germane locale.

  Forumul Democrat al Germanilor din Arad (FDGA), Cercul Cultural Banat-JA România şi întreaga comunitate de expresie germană din municipiul Arad marchează această triplă sărbătoare printr-o serie de evenimente, ce vor avea loc în 8 și 9 septembrie 2023.

  Program:

  Vineri, 08.09.2023 — ora 17:00

  – inaugurarea noului centru multifuncţional / cămin cultural din Aradul Nou (Calea Timişorii nr.40)

  Sâmbătă, 09.09.2023

  – „Kirchweih” (Hramul Bisericii Catolice) Aradul Nou — ediţia 200

  Ora 09:00 – Întâlnirea participanţilor la sediul FDGA

  Ora 10:00 – Slujba festivă — Biserica Catolică Aradul Nou

  Ora 11:15 – Dezvelirea plachetei comemorative — 200 de ani de la sfinţirea bisericii catolice Aradul Nou

  Ora 11:30 – Parada portului german prin Aradul Nou

  Ora 16:00 – Program Cultural — Liceului Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn”, Calea Timişorii nr. 67

  Ora 20:00 – Bal — Calea Timişorii nr. 67

  Etnicii germani din Aradul Nou

  În anul 1723 au fost colonizaţi primii etnici germani în Aradul Nou. În decursul celor 300 de ani, populaţia de etnie germană din Aradul Nou a avut de înfruntat multe circumstanţe dificile, însă prin hărnicie şi determinare a reuşit să îşi clădească bunăstarea şi comunitatea puternică la care au sperat primii colonişti.

  Actuala clădire a Bisericii Catolice din Aradul Nou a fost inaugurată la 12 ianuarie 1823 şi poartă hramul Sfântei Fecioare Maria. Astfel hramul bisericii, „Kirchweih-ul”, este sărbătorit anual în preajma datei de 8 septembrie.

  Noul centru multifuncţional al comunităţii germane din Aradul Nou (Calea Timişorii nr. 40) a fost construit cu sprijin financiar din partea Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR), precum şi a Guvernului României prin Departamentul de Relaţii interetnice şi este deschisă întregii comunităţi locale.

  FDGR, prin filiala FDGA, în parteneriat cu Cercul Cultural Banat-JA, organizează aici săptămânal activităţi diverse pentru tineri şi copii, precum şi pentru membrii comunitătii de toate vârstele. Aici îşi va desfăşura activitatea cea mai vizibilă iniţiativă a tineretului german din Arad, grupa de dansuri populare germane Banat-JA, şi vor avea loc periodic diverse proiecte şi programe pentru tineri şi copii aparţinători ai minorităţii germane, tineri şi copii vorbitori de limba germană, interesaţi de cultura germană şi de dezvoltarea personală, câteva exemple fiind:

  – Club de Conversaţie pentru tineri vorbitori de limba germană

  – Trupă de teatru în limba germană

  – Cor, fanfară şi formaţie de muzică uşoară

  – Ateliere de creaţie (literatură, desen, modă, foto, film etc.)

  – Schimburi de experienţă cu tineri vorbitori de limba germană din România şi Europa

  – Evenimente culturale etc.

  Înscrierile pentru noile ateliere de creaţie încep din data de 18.09.2023. Cei interesaţi pot contacta organizatorii prin e-mail la [email protected] sau printr-un mesaj pe pagina de Facebook.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.