duminicã, 30 iunie, 2024

Special Arad Logo

    Cum decurge șantierul la noul pod peste Mureș: „Noi forțăm să realizăm lucrările, doar că totul este la limită” | Galerie foto

    de Raluca Medeleanu | 6 iulie 2023, 5:07 PM | Administraţie | Reportaj | Topic special

    7

    Constructorul estimează ca noul pod peste Mureș, care vine ca o prelungire a străzii Andrei Șaguna, să fie finalizat la sfârșitul anului, însă e de părere că timpul este „la limită”, zeci de muncitori lucrând la randament maxim, uneori chiar și 12 ore încontinuu, pentru a putea respecta termenul contractual.

    Construcția noului pod peste Mureș de tip hobanat face parte dintr-un proiect mult mai amplu de facilitare a transportului în comun, pe secțiunea Piața UTA – str. Ștefan cel Mare. Firma PAB România a câștigat licitația pentru amenajarea întregului traseu (pe care vor circula autobuze electrice). Ordinul de începere a lucrărilor a fost martie 2022, PAB având la dispoziție 28 luni pentru finalizarea proiectului.

    Fiind un proiect pentru care Primăria a câștigat o parte de finanțare din fonduri europene, respectarea termenului prevăzut în contract este absolut esențială pentru a nu pierde banii. Pentru a afla exact care este stadiul lucrărilor, care au fost cele mai mari provocări și dacă se încadrează în timp, ne-am deplasat la fața locului pentru a vorbi direct cu șeful de șantier.

    „Nu cred că s-a turnat prin Arad așa ceva”

    Gabriel Olariu ne-a spus că proiectul este unul de mare amploare, până la ora actuală fiind turnați peste 15 mii metri cubi de beton. Pilonul este construit în proporție de 20% (având acum 21 metri) și va avea în total o înălțime de 88 metri, 850 metri cubi de beton, 350 tone de fier beton și 250 tone structura metalică.

    Este în execuție și tablierul metalic care va avea peste 2000 tone, de dimensiuni de 300 m pe 23,5 metri. Urmează apoi hobanele, hidroizolația și asfaltul.

    lucrari noaptea pilon pod peste mures pab romania(Muncind noaptea la baza pilonului)

    „Am turnat și zi și noapte. În general, turnările mai mari le-am realizat cam în 12 ore, nu cred că s-a mai turnat prin Arad așa ceva. Lucrau toate stațiile de betoane doar pentru noi. Nu cred că a existat o parte neapărat foarte dificilă, lucrări frumoase și tehnologii superioare, un lego la o scară mai mare, din punctul meu de vedere totul ține de corelare și coordonare”, ne-a spus Gabriel Olariu.

    Pe șantier lucrează zeci de muncitori. La ora actuală, sunt în jur de 70 persoane, iar în următoarele săptămâni se estimează depășirea a 100 de persoane. Doar la pilon lucrează constant câte 20 de persoane.

    „Se lucrează pe două schimburi la partea de pilon, pentru că trebuie respectat un ritm care să permită realizarea pilonului în cel mai scurt timp. Fiecare betonare ar fi cam 2,5 metri. Nu putem tehnic și tehnilogic să urcăm mai mult o dată. Armătura e foarte deasă, pilonul este înclinat, este la înălțime (…). Noi ne-am propus un ritm de 10 zile pentru câte o etapă de câte 5 m (două turnări). Asta ar însemna ca la sfârșit de septembrie, început de octombrie să fie finalizat pilonul.

    De la înălțimea de 45 metri, pilonul va deveni o structură mixtă: pe interior o cămașă metalică, iar pe exterior beton armat, ceea ce înseamnă că avem de instalat un tronson de 42 metri, o casetă metalică. O vom monta din bucăți și o vom suda la fața locului. După ce e finalizat pilonul, trebuie instalate hobanele, cablurile care vor susține tablierul”, ne-a spus șeful de șantier.

    Macarale de până la 1000 tone pentru montarea tablierului

    În paralel, muncitorii lucrează și la tablier, partea de nod fiind deja gata. Se estimează ca săptămâna viitoare să sosească și primele grinzi (tronsoane de tablier). La final, podul va avea o lungime de 300 metri, deschiderea centrală va fi de 200 metri, respectiv încă două deschideri de câte 50 metri. Nu va avea nicio susținere pe Mureș, fiind susținut de cabluri.

    „Podul va avea o zonă mediană, o bandă carosabilă pe sens generoasă de 5,5 metri, câte un trotuar de 2 metri, câte o pistă de biciclete de 2,5 metri, deci 23,5 metri e lățimea tabloului. Ca dificultăți, ca să zic așa, e timpul foarte scurt și volumul mare de lucrări în perioada următoare va impune un efort susținut”.

    montare piloti podul peste mures pab romania(Piloții noului pod peste Mureș)

    „Partea de piloți a fost, de asemenea, un moment în care s-a lucrat foarte intens, avem peste 1500 m liniari forați. Sub pilon, sunt 42 piloți la 30 metri adâncime, groși de un metru jumate. A fost multă muncă. Au fost două societăți specializate care i-au executat, Zublin și DESA, austrieci și turci. În perioada următoare va trebui să lărgim platforma de acces la paleile din albia Mureșului, pentru că montajul tablierului se va face cu macarale mari, de 600 – 1000 tone. Vor fi transporturi agabaritice de 70-80 tone.

    Ne cerem scuze, pe această cale, pentru deranjul ce va fi creat de transport și montaj, care va presupune și întreruperea pistei de bicicliști amenajată pe digul de protecție a malului drept al Mureșului, în Alfa”, a spus Gabriel Olariu.

    Finalizarea noului pod peste Mureș:Va fi la limită totul, pentru că tehnologic nu se poate mai repede și volumul de muncă este foarte mare”

    Întrebat fiind dacă are garanția că lucrările vor fi finalizate la timp, șeful de șantier ne-a spus: „Suntem obligați să ne încadrăm. Este realizabil, dar este la limită. Adică noi ne-am impus. La înțelegere cu Primăria, vrem să terminăm anul acesta, în decembrie. Noi forțăm să realizăm toate lucrările, doar că totul este la limită.

    Adică, în momentul în care este realizat pilonul la noul pod peste Mureș, în momentul în care este realizată partea de suprastructură, vin instalate hobanele care încă mai durează și alea. Este un termen de 3 luni de zile în care trebuie instalate, reglate. Va fi la limită totul, pentru că tehnologic nu se poate mai repede și volumul de muncă este foarte, foarte mare, dar eu zic că ne vom încadra în termenul stabilit”.

    santier noul pod peste Mures PAB Romania 7

    Șeful de șantier ne-a spus că toate materialele folosite sunt aduse pe comandă specială, că au existat anumite dificultăți de ordin tehnic, dar nu care să pună în pericol proiectul. „A apărut proiectul, am lansat comanda, comanda fiind specială, am avut mici dificultăți anul trecut, când pe vremea asta prețurile au explodat, dar noi am continuat, nu a fost problemă”. 

    Podurile hobanate sunt la început în România, mai există doar câteva în țară. Avantajul acestor tipuri de poduri, pe lângă partea estetică, este că permit realizarea unei deschideri mai mari, permit sub ele un gabarit mai mare de liberă trecere. Fiind susținute de cabluri, nu mai au nevoie de alte susțineri în apă. Lucrările privind paleile ce vor fi montate pe radierele din Mureș sunt lucrări provizorii pentru șantier și vor fi demolate la finalizarea lucrărilor.

    „Este un început bun. Podurile sunt o lucrare de artă și așa ar trebui să fie. Partea de poduri, în general, e frumoasă, dar e bine că a început să se considere că podurile sunt lucrări de artă. În general, fiecare pod hobanat este singular, fiecare e cu specificul lui, nu există unul ca și altul, ceea ce deja depășește modul nostru de a gândi de până acum, cel clasic”, ne-a mai spus Gabriel Olariu.

    pod peste mures prelungire saguna simulare 3(Cum va arăta noul pod peste Mureș- simulare din proiect)

    Din pod doar pentru biciclete și transport în comun, în pod și pentru mașini 

    Spuneam că proiectul Primăriei Arad beneficiază doar parțial de fonduri europene. Motivul are de a face cu decizia municipalității, atunci când a depus solicitarea, în 2018, pe Programul POR 2014-2020, să opteze pentru permiterea accesului autoturismelor pe acest viitor pod. Finanțarea europeană era destinată transportului nepoluant, astfel că dacă era să beneficieze de 100% fonduri nerambursabile, pe pod trebuiau să aibă acces doar bicicletele și autobuzele electrice.

    Din dorința de a descongestiona traficul, s-a luat însă decizia să se modifice proiectul. Astfel, din totalul de 49 milioane de euro la cât era calculat atunci investiția, finanțarea europeană a rămas de doar 13,6 milioane, restul de bani fiind acoperiți dintr-un împrumut bancar.

    Ulterior, PAB România a câștigat licitația, oferta fiind la un preț mai mic, de la 49 la 33 milioane de euro. Investiția viza construirea și modernizarea a 23 de stații de transport public de călători, amenajarea unor piste pentru biciclete de pe str. Andrei Șaguna și până la str. Ogorului.

    La ora actuală, la partea de drum, PAB a realizat 2,5 km străzi noi, din partea de Aradul Nou, nodul de la ieșirea spre Zădăreni, mai exact modernizarea și introducerea de canalizare pe strada Ticu Dumitrescu. Au fost amenajate și trotuarele și pistele pentru bicicliști. Urmează amenajarea rampelor pentru racordul străzilor cu podul, care va fi la o înălțime de 8 metri și va asigura un gabarit de liberă trecere a digului, sub el, de 5 metri.

    Iar în paralel, pe partea de management de trafic, lucrează firma Altimate, care a realizat până în acest moment partea dinspre Calea Aurel Vlaicu, Calea Victoriei, strada Șaguna, iar pe partea cealaltă de Mureș, pe strada Ticu Dumitrescu au fost introduse cablurile în subteran.

     

    Citește și:

    • PAB Romania a semnat contractul şi va realiza podul peste Mureş, respectiv traseul de transport public UTA-Ştefan cel Mare • Special Arad 

    • Podul lui Falcă, o moștenire – piatră de moară pentru Călin Bibarț și administrația sa • Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Poza de la proiectare este gresita. Podul nu pleaca din camp si nu iese pe câmp pe cealaltă parte a Mureșului. Din păcate, podul pleacă dintre case, ceea ce creează deja un mare discomfort pentru oamenii de acolo și ajunge tot între case. În plus, străzile proiectate acum 200 de ani nu au capacitatea de a colecta numărul mare de mașini pentru care este podul și va duce la blocaje enorme. Este ca si cum ai pune un ghiozdan de 50 de kg în spatele unui copil de 5 ani. Sai mai bine spus va arăta exact ca în centrul oraului unde s-au pus parcări cu plată, după care au fost închiriate locurile si blocate cu tot felul de manete și mai apoi cei care vor să parcheze nu au unde. Și în felul asta centrul orașului este sufocat de mașinile care nu pot fi parcate regulamentar iar parcările sunt goale și blocate pentru că au fost închiriate. Asta se poate doar la oameni cu cap de lemn. Apropo, asta ar fi un subiect foarte fierbinte. Doru Popa de asta a pierdut alegerile.

      +7 voturi
      +1
      -1
    2. 1 bandă pe sens și câte 1 bandă de bițigle și 1 trotuar pe sens și vă văicăriți de parca ați fi pus Alpii în mijlocul Mureșului…! 😣
      .
      Oare la câte poduri s-au făcut peste Mureș CU 2 BENZI PE SENS și trotuare sau bandă de urgență, tot așa „fantastic de greu” le-o fi fost ??? Că nu i-am auzit pe constructorii ăia să se vaiete și s-au mișcat și ăia destul de rapid … 🤔
      .
      Și, cum dracu să faci pod nou, în prelungirea unei străzi de 2 benzi pe sens și tu să faci podul cu DOAR CU O BANDĂ (în secolul 21 !!!).
      .
      Normal era să puneți și linii de tramvai pe el, că, dacă se întâmplă ceva cu Podul Traian, puteți să faceți ceva pe toată linia 3 de tramvai !😡
      .
      Sau iar a fost o șmecherie a „găștii de Arad” care a alocat bani pt 2 benzi pe sens, dar constructorul va face doar una și o pistă de bițigle (nu am înțeles de ce pista nu era trasată pe una din benzile de circulatie, cum e pe toate străzile?), ca să recupereze banii din „parandărătul” dat ? 🤔
      .
      Iar „spectacol de 2 bani” cu eficiență 0…
      Dovadă mai clară că Aradul e doar o comună amărâtă, care încă „se dezvoltă” cu Poduri și Viaducte CU O SINGURĂ BANDĂ PE SENS, ca acum un secol (!!!), nu cred că trebuie…😣

      +8 voturi
      +1
      -1
    3. Haideți să vă dau o informație care sunt convins că vă înteresează pe toțî, dar mai ales, vreau să vă arăt UN CITAT din finalul acestui articol care ne anunță că, în curând încep lucrările (Aleluiaaa !!!) la tronsonul de Autostradă Holdea – Margina , proiectat și executat de UMB Spedition (a lui Umbrărescu). 😀
      .
      Articolul este pe unul dintre cele mai reprezentative site–uri economice românești și se închieie cu următorul citat, care ne demonstrază încă o dată (de parcă mai era nevoie), că Aradul, SUB CONDUCEREA ȘI ADMINISTRAREA „GĂȘTII de Arad”, a ajuns efectiv o comună care NU MAI CONTEAZĂ PT. RESTUL ȚĂRII …!!!😣
      Nu mai repet că nici la TV, pe Harta Timpului Probabil nu mai apărem de ani de zile, și în multe slte locuri, la fel…, dar haideți să vedeți ce scrie în finalul articolului respectiv:
      .
      „Noua bucată de autostrada va avea două ”tuneluri pentru urși”, ce vor măsura, însumat, 2,13 km de tunel forat. Acestea vor fi formate din două galerii unidirecționale cu câte o cale de circulație pe fiecare, cu platforma de 11,25 m. Odată finalizat și acest segment lipsă, se va putea merge neîntrerupt pe autostrada de la Timișoara până la Sibiu.” (!!!!!!) 😲
      .
      … pe autostradă de la… Timișoara (care nu are nici măcar ieșire directă la Autostradă), la Sibiu…
      Nu de la Arad la Sibiu sau, cum era norma să se spună, DE LA NĂDLAC la SIBIU (sau, măcar, de la Graniță la Sibiu), nuuu!…, ci de la Timișoara la Sibiu . 😡
      .
      Deci v-ati lămurit ce a ajuns municipiul și județul Arad, sub această Administrație „mirobolantă”…?
      Un ZERO BARAT ! Efectiv NICI NU MAI EXISTĂM pt restul țării…
      Și, repet, site-ul respectiv este cât se poate de serios și profesionist.
      Trist, extrem de trist….
      .
      PS:
      – bine că noi ne vedem de-ale noastre, și continuăm să facem „podețe cu o singură bandă pe sens” , când , majoritatea orașelor CARE SE RESPECTĂ, au trecut la PODURI (nu „podețe”) cu cel puțin 3 benzi pe sens…
      Trăiască și înflorescă …!

      +5 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.