vineri, 19 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Salvați Copiii: Aproape 1.200 de copii refugiați și mamele lor au primit asistență umanitară la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și în Centrele de refugiați

  de Special Arad | 2 martie 2022, 12:08 PM | Naţional

  0

  Echipele Salvați Copiii România au acordat asistență umanitară pentru 1.175 de copii refugiați din Ucraina, în punctele de frontieră de la Sighet, Siret, Giurgiulești și Isaccea și în centrele de azilanti. Lor li se adaugă aproximativ 1.095 de adulți, în special mame. Organizația Salvați Copiii România este prezentă și în centrele pentru refugiați din Maramureș, Suceava și Galați, unde acordă ajutor umanitar persoanelor strămutate din Ucraina – pachete alimentare, produse de igienă personală, jucării, haine și încălțăminte – precum și asistență juridică.

  •  Isaccea – Pentru că ajung preponderent mame cu copii, a fost amenajat un spațiu de tipul Mama și copilul.

  •  Sighet/Șomcuta Mare – Salvați Copiii a asigurat masă caldă la prânz pentru copii și adulți, majoritatea femei.

  •  Siret – Salvați Copiii a acordat asistență umanitară copiilor refugiați și a făcut demersuri pentru amenajarea unor spații speciale pentru copii.

  Nevoi identificate la frontieră, de echipele Salvați Copiii România:

  •  Persoanele care se refugiază din Ucraina au nevoie de informații clare despre procedura de azil și despre regimul de tranzit;

  •  E nevoie de consiliere psihologică – atât la frontieră, cât și în centre, sunt situații dramatice, cărora copiii le fac față cu greu;

  •  Este nevoie de materiale de primă necesitate: pături, căciuli, mănuși, medicamente, hârtie igienică, saci menajeri.

  Ce pot face cei care vor să ajute:

  •  Să sprijine programul de asistență umanitară, printr-o donație AICI;

  •  Să ducă informația mai departe;

  •  Să rămână empatic și solidar, contează pentru noi!

  Organizația Salvați Copiii este activă în domeniul azilului încă din 1995, derulând o serie de proiecte ce oferă servicii educaționale și sociale adresate nevoilor specifice ale copiilor solicitanți de azil și refugiați, inclusiv minori neînsoțiți și persoane relocate. În cei 25 de ani de activitate în domeniul azilului, 9.200 de copii și familiile acestora au beneficiat de activități zilnice, asistență financiară, consiliere socială și psihologică și suport material și educațional.

  Scopul intervențiilor Salvați Copiii este de a asigura și promova respectarea drepturilor copiilor solicitanți de azil și beneficiari de protecție internațională, dar și de a contribui la îmbunătățirea situației acestora, oferind servicii integrate pentru a răspunde prompt nevoilor copiilor la momentul sosirii în România, pe perioada procedurii de azil și după obținerea protecției internaționale, în vederea integrării în plan social și educațional.

  Servicii oferite de Salvati Copiii pentru migranți

  În 2021, Salvați Copiii a acordat o atenție deosebită furnizării de servicii directe copiilor, părinților și adulților vulnerabili solicitanți de azil sau beneficiari ai protecției internaționale. În contextul creșterii numărului minorilor neînsoțiți (2.174), intervenția Salvați Copiii s-a concentrat pe asigurarea nevoilor de bază la momentul sosirii pe teritoriul României. 1.190 de copii și 571 de adulți au primit ajutor în Centrele Regionale de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări din București, Galați, Rădăuți, Șomcuta Mare și Timișoara.

  Au fost desfășurate activități de asistență socială, cu accent pe acordarea de suport material pentru acoperirea nevoilor de bază, consiliere socială și informare. De asemenea, a fost oferit sprijin educațional pentru copii, în vederea asigurării accesului echitabil la educație. Au fost distribuite pachete cu materiale educaționale și recreative pentru copii, precum și pachete cu produse sanitare, îmbrăcăminte și alimente.

  Astfel, numai în 2021, 1.020 de copii (dintre care 230 de minori neînsoțiți) și 352 de adulți au beneficiat de informare, iar 1.190 de copii și 571 de adulți au beneficiat de suport material pentru asigurarea nevoilor de bază la momentul sosirii în centre. Am oferit asistență în vederea accesării serviciilor sociale pentru 1.020 copii și 352 de adulți (consiliere, acompaniere, depunere dosare sociale, alocații, acte stare civilă, dosare de handicap etc.). Am colaborat cu unitățile medicale din centrele de cazare și am organizat sesiuni de informare pentru prevenirea răspândirii COVID-19, distribuind, totodată, pachete cu produse sanitare.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.