marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Să susținem producătorii locali! Serios? De ce?

  de Valer Mărginean | 6 septembrie 2022, 8:20 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  16

  Ideea susținerii producătorilor agricoli autohtoni sau locali ar putea fi interesantă și, poate, benefică, deși este cam populistă și, principial, neeconomică. În plus, este foarte posibil ca ideea acestei campanii – de succes, recunosc – să nu fi pornit de la grija față de producătorii români, în special a țăranilor, pentru că nu sunt vizați producătorii autohtoni sau locali de tramvaie, mobilă ori țevi preizolate pentru termoficare. A fost și încă este, în opinia mea, o idee de afacere pentru câteva „oengeuri” care au câștigat bani frumoși din lansare, promovare etc. Și să nu uităm că ideea a „picat” în plină pandemie, o perioadă grea, dominată de teamă, de neîncredere, dar și de mare sensibilitate, așa că a prins imediat. Puțini s-au gândit că susținerea trebuie să pornească chiar de la producători, nu de la cumpărători. Pentru că ei, producătorii ar trebui să-și aducă produsele cât mai aproape, calitativ, de celelalte de pe piață. Doar așa are noimă economică ideea de susținere a producătorului mai apropiat de sufletul cumpărătorului. Altfel, susținerea unui producător care oferă marfă mult mai slabă calitativ sau a unuia care te mai și minte ori te înșală, este un nonsens. Or, în privința sincerității producătorilor autohtoni sau locali și a calității produselor lor, ar fi multe de discutat înainte de a susține pe unul sau pe altul dintre producători – precizez că am în vedere producătorii agricoli care își vând produsele în piețe, atâtea câte or mai fi în Arad.

  Și, dacă am ridicat problema sincerității, să începem cu prețurile care sunt, probabil, cele mai mincinoase din întregul comerț românesc. Știu, a fost o vară extrem de călduroasă și secetoasă, deci au fost niște cheltuieli mai mari cu udatul grădinilor sau serelor, iar apa este și ea scumpă, curentul la fel. În plus, căldura excesivă a redus și producția de legume și fructe. Asta nu înseamnă că aceste elemente obiective justifică prețurile din piețe care sunt, dacă nu mai mari, foarte apropiate de cele din magazine. Or, magazinele plătesc taxe, spre deosebire de producătorii agricoli care plătesc, eventual, taxe de protecție. Știu, se va spune că produsele din piață sunt mai bune, mai sănătoase, mai bio, pentru că „țăranii nu folosesc chimicale”. Așa să fie? Sincer, nu cred, așa cum nu cred nici aceia care s-au păcălit cu roșiile cumpărate din piață, minunate la suprafață, dar verzi la interior. Iar asta, și multe altele, se pot întâmpla pentru că producătorul autohton sau local nu oferă decât vagi – și foarte rar – informații despre proveniența legumelor sau fructelor pe care le vând. Despre garanții nici nu poate fi vorba.

  dgogosari galsa x
  Model de etichetă de produs, completată de formă. Cei mai mulți însă, nu au nici măcar atât

  Pe de o parte, nu există prevederi legale care să-i oblige pe comercianții din piețe să ofere informații despre eventualele tratamente chimice aplicate produselor de pe tarabe. Or, dacă nu-s obligați să spună asta, sigur că toți se laudă cu fructele și legumele lor, de zici c-au fost udate doar cu apă plată. Evident, realitatea este cu totul alta, iar instituțiile statului ar putea măcar încerca să facă un pic de ordine în domeniu. De exemplu, ar putea să facă analize la unele produse suspect de frumoase, cum erau acele roșii despre care am pomenit – la care, probabil, s-au folosit acele celebre „picături” cumpărate din Ungaria care „coc” roșiile de pe o plantă de seara, când se pun la rădăcină, până dimineața sau, poate, ceva mai mult, maxim trei zile. Ar putea, dar sigur nu vor face nimic în acest sens, deși folosirea stimulentelor de coacere forțată a roșiilor sunt interzise în România. Și nu degeaba sunt interzise, pentru că folosirea lor poate afecta sănătatea celor care consumă astfel de produse (de la obezitate, la boli cardiovasculare și chiar cancer). Dar chiar dacă nu ne îmbolnăvim de roșiile astea, tot este o minciună, o înșelătorie care merită sancționată ca atare. Dar, dacă nu sunt ele, instituțiile, capabile să impună afișarea etichetei de produs, cum să verifice produsele și să le supună unor analize pe cele suspecte? Poate, pentru că sunt prea multe aceste instituții care „veghează” la legalitatea desfășurării activității în piețe: Direcțiile agricole, ANAF, Poliția Română, Poliția locală și persoanele împuternicite de primar. Iar dacă instituțiile astea lipsesc cu desăvârșire „de la apel”, normal că prin piață își fac veacul tot felul de alți „producători”, de la vânzători de haine vechi (!), la țigări. Duminică am fost îmbiat de cel puțin trei „producători locali” cu țigări, exact în colțul halei, opus sectorului de hobby, din Piața „Mihai Viteazul”, acea zonă aglomerată în care polițiștii nu pot fi văzuți de parcă ar fi zonă ciumată. Polițiștii locali au bifat, totuși, ceva activitate, dar fără nicio legătură cu activitatea pieței, deși ar fi avut ce face acolo. Cică au „destructurat” niște amărâți care „apelau la mila publicului”… Hazliu este că și-au încheiat comunicatul-laudatio cu îndemnul adresat cetățenilor de a semnala orice astfel de fapte la dispeceratul instituției, adică acolo unde doarme în serviciu, cu îngăduința directorului general și a primarului, tocmai liderul de sindicat!

  oua x
  Etichete – nu. Condiții de păstrare pentru vânzare – nu. Controale de la „organe” – nu. 

  În timp ce polițiștii locali „stârpeau” cerșetorii, pe mesele din piață erau expuse, în plin soare, ouă, borcane cu zacuscă, cârnați și alte produse de acest fel, perisabile, care pot fi un real pericol pentru cetățeni. Numai că, nu putea directorul general să-și obosească feblețea de viitoare șefă la „comercial” tocmai duminica.

  haine 2b
  „Producătoare locală” de haine vechi, de la „casa de modă” Piața Mihai Viteazul

  Așadar, lipsiți de protecția unei legi bine făcute – sigur, ministrul Agriculturii are alte treburi, nu să propună legi -, dar mai ales de protecția statului prin instituțiile sale, cetățeanul cumpărător este pus în situația de a alege între practicile magazinelor și cele ale producătorilor autohtoni sau locali. Adică, între 19 și 20 fără 1… Între a sprijini economia națională și bugetul național, bazat în primul rând pe încasările din consum (deci taxele colectate de la magazine, inclusiv TVA și accize) și a sprijini producătorul local (campanie începută prin îndemnul de sprijin a producătorului autohton), care nu contribuie la buget cu aproape nimic.

  Tot duminică, o vânzătoare de la o tarabă din fața halei insista să cumpăr de la ea pere. O întreb „de unde-s?” și îmi spune fără ezitare: „din Felnac”. Perele erau, de fapt, din Argentina, la 11,99 lei kilogramul (ăsta, da, preț de piață!). În schimb, la Lidl erau expuse spre vânzare pere românești (e drept, cam devreme culese..), la 5,49 lei kilogramul. Deci, ce să aleg, pe cine să sprijin: producătorul local din piață, cu oferta de pere argentiniene sau magazinul cu pere românești culese de verzi?

  anu vindem cartofi
  Aici se servește mai ales impertinență

  Măcinat de atâtea dileme, m-am decis să iau o porție de cartofi prăjiți de la un alt „producător autohton” care are o tarabă de fast-food în fața magazinului Remarkt (fost Real). Erau trecuți pe lista de mâncăruri, la câțiva lei suta de grame. Cam scump, dar m-am gândit că s-o fi aprovizionat cu cartofi din piață și au fost păstrați, ecologic, în pulbere de diamant… Vânzătoarea, cu un ton răstit, îmi spune că nu se vând cartofi prăjiți decât „cu meniu”. Nu i-am mai răspuns impertinentei „producătoare”. Am plecat cu gândul că am mai trecut prin astfel de practici, prin anii ’80, când nu primeai o bere decât „la meniu” cu două chiftele absolut necomestibile. Și iar mi-am amintit că practica asta de condiționare a vânzării este interzisă, dar dacă „organele” nu constată și sancționează, e ca și cum ar fi nu doar permisă, ci chiar încurajată. Mi-am mai amintit că piețele colcăie de „producători” care vin cu marfă cumpărată de la depozite și o prezintă ca fiind bio, altă practică interzisă, dar încurajată de „organe”. Sigur, mi-am amintit și de samsari și de concubinajul lor cu „organele”.

  Până la urmă, singura concluzie de bun simț ar fi aceea că doar „organele” ascultă de îndemnul campaniei „să susținem producătorii locali”. Ei chiar îi susțin, prin lene sau incompetență, pe toți „producătorii”, de la cei ce vând condiționat cartofii prăjiți, la cei de țigări de contrabandă sau de marfă „produsă” în depozite. Pentru ce i-am susține și noi? Ca să câștige mai mult și să poată plăti taxă pentru susținerea mascată? Din partea mea, un mare și hotărât NU!

  P.S. Ar fi nedrept și neadevărat să nu spun că în piață sunt și producători adevărați, cinstiți, cu produse bune, nefardate. Doar că, din păcate, aceștia sunt puțini, prea puțini…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • @pyr ania – Dar, ia spuneți dvs. de ce s-a ajuns aici? Oare, nu cumva pentru că această problemă nu este bine sau suficient reglementată? Eu așa cred.
    Și încă ceva: ce fac retailerii români ca să câștige piața dominată de multinaționale? Fiind o piață liberă, trebuie intrat în hora concurențială, nu lovit cu ciomagul. Dacă multinaționalele vând produse proaste dar scumpe, nu poți lupta cu ele punând în vânzare marfă și mai proastă și mai scumpă.
    Dar, la urma urmei, în piețele arădene nu vând multinaționalele, or, în articol despre piață este vorba…

    +12 voturi
    +1
    -1
  1. Bravo!!!👏
   F.f. corect si ABSOLUT REAL, articolul…!

   Cu mult regret și stimă totală pt. cele câteva (destul de puține) exceptii care nu se încadrează în profilul prezentat în articol, desi am un respect total pt munca grea a PRODUCĂTORULUI (nu a bișnițarului !!!), realitatea românească este exact ceea ce ne-a descris autorul mai sus. 😔

   Trist, f. trist când încrederea și bunăvoința propriilor concetățeni e tratată ca un mijloc de a profita și a-i excroca (pt că EXACT ASTA se face) pe aceștia…

   Și ne mai mirăm că de 30 de ani „batem pasul pe loc” în evoluția României, dăm vina pe toți – mai puțin pe noi înșine – și mai „vrem o țară ca afară”, dar noi să rămânem tot cu neseriozitatea și pseudo- șmecheria mioritică (spun „pseudo” pt că, în prostia noastră, nu realizăm că, de fapt, „ne furăm singuri căciula” ).
   Iar rezultatele se văd… 😣

   +11 voturi
   +1
   -1
  2. Cum se face că dintre „organele” menționate lipsesc tocmai cele de la DSVSA, adică Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, adică tocmai aceea care are angajați specialiști în siguranța alimentelor?
   DSVSA este subordonată ANSVSA, agenție națională care are și obligația reglementării in domeniul siguranței alimentelor.

   +8 voturi
   +1
   -1
   • @Annamaria – Aveți dreptate, dar lipsesc din lege… Sigur că la ei m-am referit în partea cu analizele, mai ales că au în permanență un specialist în piață. Nu le-am menționat decât pe cele care au atribuții de aplicare a sancțiunilor contracenționale, conform „legii piețelor”…

    +4 voturi
    +1
    -1
  3. In primul rand articolul ar trebuii intitulat samsarii locali! taranul, producatorul local nu prea il gasesti in piata pentru ca nu are timp de pierdut, el munceste! Iar cei corecti din piata,la care va referiti sunt producatori locali,putini, care isi iau din timpul lor chiar daca,ei nu castiga cat ar trebuii, dar au clienti fideli care ii cunosc si revin de fiecare data! calitatea produselor lor e incontestabila, si nu vei fi inselat…uneori ei se lasa deoparte pentru a multumi clientul!!

   +11 voturi
   +1
   -1
  4. Nu stiu ce sa spun, fiecare producator si comerciant cu norocul lui si totodata fiecare cumparator cu norocul lui.
   Am cumparat oua de la kaufland, mi-am distrus intestinele 2 zile (daca ma intelegeti). Ouale alea de care vorbiti dvs. tinute in soare din piata, nu mi-au facut niciodata asta.
   Daca vreau sa ma duc la kaufland sa-mi cumpar patrunjel gasesc ba, iar calitatea multor multor legume si fructe de prin supermarketurile din Romania sunt perfecte de a face compost din ele si nu ptr consum uman.
   Ideea e foarte simpla, daca nu exista concurenta, asa cum e ea si-n zilele noastre, preturile vor fi mult mai mari iar laturile de acum vor fi lux fata de ce o sa fie mai incolo.

   +1 voturi
   +1
   -1
  5. Discuția este despre piață și producătorii autohtoni. Prin urmare, se naște întrebarea: vă plătește cineva să postați aceste comentarii cu retorică anti occident? Cu riscul de a vă jigni, dar sunt destul de sigur că nu aveți pic de înțelegere a domeniului. Indiferent de care ar fi el. Multinaționalele sunt afaceri private. Prin urmare, nu văd de ce considerați că au o obligație de a investi din profit. Dacă doriți investiții, priviți către statul român. A, că de 33 de ani acesta este condus de tot felul de nulități, incapabile să evolueze, incapabile să creeze cadre legislative care să crească puterea economică, să atragă investitori sau să gestioneze resursele, nu doriți să vorbim? Nivelul de trai al unei țări este legat direct de puterea economică a țării respective. Ideea că există puteri oculte care doresc să ”oprească” România este o imbecilitate. Singurii care pun piedică României suntem noi, care de fiecare dată alegem tot felul de oportuniști și nulități să ne reprezinte. Vrem o țară ca afară? Nu cred că o merităm încă.

   +1 voturi
   +1
   -1
   • Când vă aud „mânia proletară” cu care îi dezavuați pe cei care și-au permis să critice multe din deviațiile capitalismului (mai ales cel actual!!!), îmi amintiți de „cățeii” lui Ceaușescu, care, pe oricine își permitea chiar și cu un singur cuvânt, să critice „minunățiile” comunismului și „faptele de vitejie” ale conducătorului iubit, ERA IMEDIAT STIGMATIZAT și pus la zid ! 😣

    Dar cam ce aveți impresia că e Capitalismul: o „icoană pe piedestal”, căreia avem doar dreptul să ne închinâm și să-i aducem elogii și ofrande ?! 🤔
    Sau o organizare social-economică, care are, indiscutabil, multe părți pozitive, dar și MULTE DERAPAJE tot mai greu controlabile (vezi Criza bancar economică din 2007 sau sustinerea economică NECONDIȚIONATĂ a regimului Putinist, atâția ani, doar de dragul MAXIMIZĂRII PROFITULUI – în timp ce nota de plată o vor plăti, ca de obicei , DOAR populatia „de jos”), care ar fi normal să fie taxate ori-de-câte-ori acestea apar… ?!
    Din păcate, așa cum comunismul a stins criticile de presă, prin forță și intimidare, capitalismul actual A FĂCUT ACELASI LUCRU, dar prin cumpărarea, șantajul și aservirea marilor trusturi de presă..
    Și uite așa ajungem din nou, ca în comunism, cu „roboței spâlați pe creier”, ca dvs., care considerâ că avem dreptul DOAR SĂ ELOGIEM Capitalismul (sic!)… 😎

    PS: oare, aveți impresia ca Baronul Neuman n-a fost Capitalist ci Comunist, pt că O PARTE DIN PROFIT I-A REINVESTIT ÎN VIATA ANGAJAȚILOR și-a ORAȘULUI ( construind gradinite, spitale, stadion, echipă de fotbal, căi ferate, diguri, cartiere de locuințe, etc. .. ?! 🤔😀
    Cu ce credeți că e mai utilă MAXIMIZAREA PROFITULUI din prezent (până la a „sta pe un munte de bani”), dacă NU ÎNTORCI NIMIC ÎNAPOI către cetățeni, către angajați, către „cetate” (oraș) sau către țară ???!!!
    Credeti că această lăcomie dementă, a Capitalismului actual, le va permite beneficiarior să obțină „un loc și un statut privilegiat” pe Lumea Cealaltă ?
    Vise…!😉

    0 voturi
    +1
    -1
    • Ce am scris eu și concluzia trasă de dumneavoastră sunt total diferite. Textul meu nu era un elogiu al capitalismului. Sunt economist, îmi permit să afirm că știu mult mai bine care sunt multele defecte ale capitalismului. Dar noi trăim în prezent. Iar în prezent, suntem în capitalism. Spre deosebire de dumneavoastră, nu analizez lucrurile din perspectivă emoțională și nu tranșez o discuție din poziția unuia care se crede deținătorul adevărului absolut. Din contră, ascult puntul de vedere al oricui, atât timp cât este argumentat și la subiect. Ideea din spatele celor scrise de mine era asumarea responsabilității de către noi, cetățenii acestei țări, pentru eșecurile celor care ne conduc. Și încetarea căutării de vinovați prin alte locuri. Noi am ales, noi ne asumăm rezultatul.

     PS. Comparația dintre vremurile baronului Neuman și prezent sunt cam trase de păr. Dar simplific ideea. Multinaționalele, administratorii și angajații tuturor societăților private contribuie la bugetul statului. În prezent, sentimentul predominant este că suntem trași în piept. Plătim pentru anumite servicii care nu sunt prestate.

     0 voturi
     +1
     -1
  6. Parțial aveți dreptate! În piețe sunt și producători și „procurori”. Problema este la aceia care eliberează atestatele de producător.Daca af fi verificate toate cred că 50%din ele s-ar anula!
   In ceea ce privește comparația cu marketurile,nu e chiar așa. Am avut ocazia să văd conopida de Spania (cu eticheta) ,iar la raft scria Seleuș,mere de Macedonia ( cu eticheta de produs in Macedonia pe ladă) și la raft erau trecute Romania!
   In concluzie nu există corectitudine 100% nici in Piata,dar nici la market!

   +7 voturi
   +1
   -1
  7. Bine punctat! Cunosc un fost profesor de la facultatea de Horticultura și Silvicultura din Timișoara care povestea ca mergea în piețe cu studenții și cumpărau legume și fructe „bio” pentru a le testa și surpriza, limita substanțelor injectate era depășită de 10 ori. El recomanda, cu părere de rău pt acei 1 %, din comercianții din piețe care sunt cinstiți, sa se cumpere din supermarketuri pentru ca acolo limita substanțelor injectate nu era depășită sau dacă au fost cazuri a fost foarte puțin depășită. De multe ori am fost avertizata de o doamna ce vindea pâine in piața de foarte mult timp și știa mersul treburilor, sa nu ma încred nici în babutele care pretind ca au marfa de la ele din gradina și le aranjau astfel încât chiar sa crezi acest lucru, grămăjoare mici de legume și fructe , maxim 3 legături de pătrunjel, o floare în ghiveci, însă marfa era cumpărată din depozit și cum cumpărai cum mai scoteau marfa din mașină. Asta se întâmpla în Arad în piața Miorița.

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.