marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Să nu uităm: 30 de ani de la Mineriadă. Încă nu a plătit nimeni pentru ce s-a întâmplat…

    de Special Arad | 13 iunie 2020, 10:08 AM | Naţional

    1

    Se împlinesc 30 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990, iar evenimentele sunt învăluite în același fum gros care a acoperit atunci Bucureștiul, după asalturile succesive ale forțelor de ordine și ale minerilor asupra civililor care protestau în Piața Universității. După 30 de ani, avem un bilanț al victimelor, dar niciun vinovat care să răspundă pentru ele.

    Mineriada din iunie 1990 a fost cea de a treia acțiune de acest gen întreprinsă în România postdecembristă. A avut loc în perioada 13-15 iunie 1990 în București, când forțele de ordine, susținute de mineri, au intervenit în forță împotriva protestatarilor din Piața Universității și a populației civile. A fost considerată cea mai sângeroasă, cea mai brutală ca stil și anvergură dintre toate acțiunile minerilor. Minerii au ajuns în București în 14 iunie 1990, ca reacție la manifestațiile violente din 13 iunie 1990, conduse de protestatarii din Piața Universității.

    Mineriada din 13-15 iunie 1990 a fost precedată de aproape două luni de proteste neîntrerupte împotriva regimului Ion Iliescu, care preluase conducerea după căderea lui Nicolae Ceaușescu. După o serie de mitinguri și marșuri în Capitală, protestatarii s-au strâns pe 22 aprilie la Universitate, locul de comemorare a Revoluției, iar din acel moment piața nu a mai fost goală.

    Au fost atacuri ale forțelor de ordine, care au încercat să golească piața, fără succes însă. Acest lucru a înverșunat și mai mult populația civilă. Dacă până atunci în Piața Universității erau sub 200 de oameni, numărul lor a crescut masiv, ajungând la zeci de mii în fiecare zi.

    Dosarul Mineriadei

    A durat nu mai puțin de 27 de ani de la evenimentele de atunci ca dosarul Mineriadei să fie trimis în judecată, exact pe 13 iunie 2017, când se comemorau zilele negre din 1990. Ion Iliescu, fost preşedinte al României, Petre Roman, fost prim-ministru, Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, Virgil Măgureanu, fost director SRI, alături de alți reprezentanți ai puterii de atunci, au fost acuzați de acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii.

    Procurorii militari susţin că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.

    Gestul procurorilor, care s-a vrut simbolic (trimiterea dosarului în instanță exact pe data de 13 iunie), s-a dovedit un fiasco: pe 8 mai 2019, la aproape doi ani de la trimiterea în judecată, dosarul a fost desființat de Înalta Curți de Casație și Justiție și trimis înapoi procurorilor, pentru refacere. Judecătorul de Cameră preliminară care a analizat dosarul în ultimii doi ani a identificat mai multe nereguli în actul de sesizare întocmit și trimis Instaței supreme de procurorii militari. Este o decizie prin care a fost constatată nelegalitatea rechizitoriului, acesta fiind anulat de judecător care a dispus totodată restituirea la Parchet a întregului dosar. Judecătorul a reproșat că rechizitoriul ar fi lipsit de claritate, probele ar fi fost administrate cu încălcarea procedurii, dreptul la apărare al inculpaţilor ar fi fost încălcat.

    Decizia nu este definitivă, iar Parchetul General a anunțat că va ataca decizia ÎCCJ. Au trecut 30 de ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990 și suntem în același punct: știm cine sunt victimele, dar nu știm cine sunt vinovații.

    Sursa: wikipedia.ro, Digi24.ro

    104167298 3972153276190617 3463974806523640174 n

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    1 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.