marþi, 18 martie, 2025

Special Arad Logo

    Update Rusia a cerut SUA să se retragă din Europa de Est, inclusiv din România. Ce dorește Putin în aceste momente dramatice – dezvăluiri făcute de Cristian Diaconescu. Ulterior, a explicat că se referea la discuții din 2022 | Video

    de Special Arad | 20 februarie 2025, 8:09 AM | Internaţional | Naţional

    1

    Cristian Diaconescu, şeful Cancelariei prezidenţiale, a declarat că Rusia a cerut retragerea SUA din Europa de Est, inclusiv din România. Oficialul român a precizat că partea americană a „refuzat, în acest moment, dar nu avem garanţii”, informează Mediafax. Ulterior, Diaconescu a revenit asupra subiectului la Realitatea Plus și la Digi24 și a declarat că nu s-a referit de fapt la discuțiile de acum, din Arabia Saudită, ci la negocierile din 2022.

    Într-o intervenţie la Antena 3 CNN, Cristian Diaconescu a vorbit despre negocierile pe care le-au purtat SUA şi Rusia în Arabia Saudită. Şeful cancelariei prezidenţiale a precizat că partea rusă le-a cerut americanilor să retragă garanţiile de securitate acordate statelor care au intrat în NATO după 1997, printre care şi România. Oficialul roman a numit momentul ca fiind unul „dramatic”.

    UPDATE

    Ulterior declarațiilor făcute la Antena 3 CNN, Cristian Diaconescu a spus, contradictoriu, că nu se referea la negocierile dintre SUA și Rusia de zilele trecute, de la Riad (Capitala Arabiei Saudite), ci la negocierile din 2022.

    Întrebat de Mihai Gâdea, realizatorul emisiunii „România la răscruce” de la Antena 3 CNN, dacă „rușii s-au așezat la masă cu gândul că se așează la o nouă Ialta”, Diaconescu a răspuns „Da”. „Au spus asta, au enunțat elemente în sensul acesta?”, a continuat moderatorul. Diaconescu a confirmat și de data aceasta, scrie HotNews.

    Ce a spus inițial Cristian Diaconescu legat de un nou moment tip Ialta:

    „E un moment dramatic, nu vreau să generez niciun fel de emoţie, dar problema e extrem de complicată. În primul rând, întâlnirea între reprezentanţii Rusiei şi cei americani – ce şi-a dorit Rusia? Două aspecte – să ştie dacă va obţine un ascendent pentru a-şi face din SUA un aliat pentru proiecte de tip Yalta. Al doilea aspect, în condiţiile în care nu s-ar realiza aşa, să convingă partea americană pentru divizări în relaţia transatlantică.

    Situaţia se poate schimba de la o oră la alta sau de la zi la zi. Nu au reuşit să-i convingă pe americanii. Ei au vrut să meargă la această întâlnire pentru a transmite un semnal, pentru ca Rusia să intre într-o logică de disponibilitate privind criza. Au abordat pragmatic şi tranzacţionist în sensul asumării unor responsabilităţi, partajate între europeni şi americani privind criza americană”, a declarat Diaconescu

    Diaconescu a explicat că Rusia își dorește să revină la granițele NATO din 1997, iar asta ar înseamna un tablou în care România încă nu făcea parte din NATO.

    „Aşteptările lor ţin de faptul că la un moment dat SUA ar determina înăuntrul NATO partenerilor europeni să retragă garanţiile de securitate ale NATO pe aliniamentul din 1997. Deci ca noi, cei intraţi după 1997, să nu mai beneficiem de aceste garanţii, urmând ca, privind situaţia din aceste zone să intrăm într-un context de negociere în care nu am fi implicaţi, ca la Yalta, şi care în mod evident ar duce la recunoaştere unei zone de influenţă a Rusiei.

    Nu e interpretarea mea, e declaraţia lor”, a explicat Diaconescu.

    „Am fost informaţi, are o relevanţă din ce priveşte relevanţa României. Le-am primit, nu le-am cerut noi. Statele Unite au refuzat, în acest moment, dar nu avem garanţii”, a mai declarat Cristian Diaconescu.

    Citește și: Enola Day – Pe marginea respingerii academice a lui Mircea Cărtărescu

    Enola Day – Pe marginea respingerii academice a lui Mircea Cărtărescu

    Primele negocieri de pace din Arabia Saudită au fost „foarte utile”, a declarat Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Acum se va vedea daca Romania are intradevar politica externa ce apara interesul national.Este obligatori ca persoane competente sa fie angajate in dialog la cel mai inalt nivel de decizie cu SUA,caci altfel e posibil odata cu retragerea americanilor din est,poimaine sa ne salutam cu strasvite tavarisi. Deci acum se va proba adevarata diplomatie,daca ea exista,iar daca nu….

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.