Încă un an? Romsilva nu se desparte de directorul-pensionar Teodor Țigan după scandalul primei de 100.000 de euro





Directorul Direcției Silvice Arad, Teodor Țigan, are toate șansele să mai stea aproape un an angajat al Romsilva, în calitate de manager. Cel puţin aşa am interpretat răspunsul primit la cererea noastră formulată pe Legea liberului acces la informaţii de interes public în urmă cu mai bine de o săptămână.
Cererea a fost adresată atât Ministerului Mediului, dat fiind că parte din cele indicate acolo vizau direct această instituţie, cât şi Romsilva, dar răspuns am primit doar de la regie. Aceasta a menţionat faptul că cererea noastră a fost redirecţionată de la minister către ei. Pentru conformitate, precizăm că o cerere identică a fost înaintată şi regiei.
Regiei i-a luat o săptămână să ne trimită texte de lege în vigoare și linkuri la pagina instituției, pentru a consulta singuri declarația de avere și de a afla de acolo remunerația pe care Teodor Țigan o primește de la instituția la care e angajat. Singura declaraţie de avere care poate fi deschisă pe pagina instituției este, însă, cea completată în 2024, unde nu se regăseşte prima încasată la finele lui 2022.
Despre declaraţia de avere completată în 2024 aţi putut citi deja pe Special Arad AICI:
Romsilva nu ne-a răspuns la întrebarea legată de veniturile din 2025, ca şi cum nu ar fi văzut această solicitare, deși e evident că aceste venituri nu ne sunt la îndemnă pentru consultare, în condițiile în care nu sunt făcute publice.
Romsilva, în apărarea directorului-pensionar Teodor Ţigan
În fapt, în întreg răspunsul primit de aici, întrebările noastre fie au fost ocolite, fie au primit răspuns cu citate din lege, lăsând impresia că sigurul scop al adresei celor de la Romsilva a fost acela de a-şi apăra angajatul.
Un lucru pare să reiasă, însă, foarte clar din răspunsurile cu citate din lege oferite de regie: faptul că arădeanul Teodor Ţigan rămâne pe mai departe angajat al regiei, în funcţia de director. Chiar dacă a primit o primă enormă de pensionare şi se află în pensie, primind o pensie specială, aşa cum aţi putut citi AICI:
Reamintim cititorilor că, potrivit unei hotărâri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dată în ianuarie 2025, un funcționar public care are și o decizie de pensionare nu mai poate lucra în administrație. Contractul lui de muncă încetează imediat, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), chiar dacă funcționarul a cerut suspendarea pensiei. Teodor Țigan nu a cerut suspendarea pensiei.
Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, marți, 29 ianuarie, și a intrat în vigoare.
Până la această decizie, care are deja şi excepţiile sale, opera art. 517, alin. 2 din Codul Administrativ, care reglementa „în mod excepțional” faptul că un funcționar public care ajungea la vârsta de pensionare putea fi „menținut în funcția publică deținută maximum trei ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a raportului de serviciu”.
Fără a răspunde explicit la întrebările noastre legate de bonusul de pensionare pe care chiar instituția la numit excepțional, fără a ne menționa din ce alte comisii sau structuri face parte Teodor Țigan, ce alte prime sau bonusuri a mai luat, dacă a luat, Romsilva a decis să ne trimită la legi indicând doar faptul că contractul de muncă cu angajatul continuă:
„În baza prevederilor art. 56 alin. 4 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care prevede că, <Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare și cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi menținut în aceeași funcție maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de muncă>, domnul Teodor Țigan a fost menținut, la solicitarea sa și cu aprobarea angajatorului, în funcția de director al Direcției Silvice Arad”.
(…) La data prezentei, domnul Teodor Țigan ocupă funcția de director în cadrul Direcției Silvice Arad, în baza prevederilor art. 56 alin. 4 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare. (…)
În contextul celor prezentate mai sus, Teodor Țigan ocupă și în prezent funcția de director în cadrul Direcției Silvice Arad, continuarea activității făcându-se în baza aceluiași contract individual de muncă, conform prevederilor art. 56 alin. 4 din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.
Un bonus de pensionare excepţional pentru Teodor Ţigan
Deși a fost rugată să detalieze de ce a catalogat ea însăşi „un caz excepţional” bonusul acordat lui Teodor Ţigan, Romsilva a precizat doar:
„Bonusul de pensionare acordat domnului Țigan Teodor a fost catalogat “un caz excepțional” din perspectiva sumei de care acesta a beneficiat raportat la restul foștilor salariați care au beneficiat de acest bonus. Nu s-a ”optat” pentru acea sumă. Domnul Teodor Țigan, la fel ca orice angajat al Romsilva ajuns la vârsta pensionării, a beneficiat, conform prevederilor legale din Statutul Personalului Silvic, obligatorii pentru administratorii pădurilor de stat sau private și transpuse în Contractul Colectiv de Muncă, în urma negocierilor cu sindicatele din silvicultură, de un bonus între 2 și 10 salarii brute, în funcție de vechimea în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.
Beneficiarul a plătit pentru suma respectivă, toate taxele, impozitele și contribuțiile legale, ca orice alt venit salarial”.
(Ministrul Mediului, Mircea Fechet. Foto: Ministerul Mediului)
Ministrul vrea flori şi strângeri de mână pentru pensionarii Romsilva
Reamintim cititorilor că Teodor Țigan a primit aproape 100.000 de euro bonus de pensionare, fapt recunoscut de Romsilva, dar negat de director, care a susținut, într-un interviu acordat unui ziar local, că suma a fost mult mai mică. Ceea ce a omis să spună Teodor Țigan în interviu este că suma plătită în bugetul statului a fost 100.000 de euro, dar că la dânsul a ajuns o sumă mai mică, adică cea care a rezultat după ce statul, așa cum se întâmplă de fiecare dată, și-a reținut toate taxele și impozitele.
Miercuri, 19 februarie, Mircea Fechet, ministrul Mediului, cel care a scos la iveală prima primită de arădeanul Teodor Țigan, a precizat pentru Antena 3 că, în cadrul întâlnirii cu sindicatele din Romsilva, s-a arătat flexibil în privința unor propuneri, mai exact altor beneficii ale angajaţilor regiei, însă nu în ceea ce privește prima de pensionare.
„Opinia mea este că primele respective nu ar trebui să existe nici la Romsilva, nici la alte companii. Aşa cum milioane de români care muncesc din greu în fiecare zi, la pensionare, nu primesc nimic altceva decât o strângere de mână şi, poate, un buchet de flori — după cum am mai spus şi în trecut”, a punctat acesta.
Ministrul a mai amintit miercuri că de la Romsilva tocmai a plecat corpul de control al ministrului, că rezultatele vor fi făcute publice în maximum 10 zile și că vor fi luate pe rând la verificat toate Direcțiile Silvice cu probleme.
(Toate declarațiile de avere și interese ar trebui să fie accesibile)
Curioşi să aflăm veniturile încasate de a Romsilva de Teodor Țigan
Am cerut atât Ministerului Mediului, cât și Romsilva să ne indice care este valoarea exactă a bonusului de pensionare încasat de Teodor Ţigan, atât în sumă brută, cât şi în sumă netă, pentru a nu mai exista discuţii pe temă, momentul la care a fost acesta acordat şi dacă raporturile de muncă cu Teodor Ţigan au încetat atunci, sau dacă au continuat după decizia de pensionare (dacă Romsilva/structurile din subordine au încheiat imediat după decizia de pensionare un nou contract de muncă cu Teodor Ţigan, sau dacă între pensionare şi noul contract a existat un timp în care domnul Ţigan nu a mai fost angajatul regiei)”.
Singurul răspuns primit de la Romsilva e cel de mai sus.
Regia nu a răspuns nici la solicitările noastre privind: care a fost data la care Teodor Ţigan s-a pensionat, din ce comisii face parte în cadrul structurii în care este angajat, care este valoarea veniturilor brute şi nete, lunare, încasate de către Teodor Ţigan în ultimii doi ani de la Romsilva sau de la alte structuri aflate în subordinea acestei regii sau ale ministerului, care este salariul brut, dar şi net, încasat de Teodor Ţigan de la structurile din subordinea Romsilva în luna ianuarie 2025 şi de ce prime sau ale sporuri a beneficiat acesta în ultimii doi ani.
9.000 de euro pe lună, banii din pensie și din salariu
Singurul răspuns oferit de Rosmilva a fost cel în care ne-a trimis pe pagina regiei la declarațiile de avere ale directorului-pensionar Teodor Țigan: „Informațiile solicitate referitor la veniturile încasate de domnul Țigan Teodor în ultimii 2 ani se regăsesc în declarația de avere care este postată pe site-ul www.rosilva.ro în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare. Bonusul de pensionare a fost stabilit în conformitate cu prevederile OUG nr. 59/2000 și ale contractului colectiv de muncă în vigoare, în funcție de vechimea în unitățile silvice și salariul brut”.
Pe pagina la care am fost trimiși, singurele declarații care sunt accesibile sunt cele de avere și interese completate în 2024 de către Teodor Tigan, aferente anului fiscal 2023.
De aici am aflat că directorul a încasat lunar aproape 9.000 de euro. Mai exact, 44.687 de lei pe lună, din pensia specială oferită de stat și din salariul plătit de stat. Dar, declarația sa de avere a fost publicată în integralitate de Special Arad.
Veniturile salariale anuale încasate din funcția de director, conform declarației din 2024, au fost în sumă de 473.488 RON, la care se adaugă pensia, care, conform aceleiași declarații anuale, a fost de 62.757 RON.
De remarcat în declarația de avere sunt cele 10 terenuri, agricole și intravilane, pe care le are în proprietate Teodor Țigan, cele 10 imobile de locuit, dintre care două case, bijuteriile în valoare de peste 40.000 de euro și cei 50.000 de dolari datorie către la o persoană fizică, împrumut scadent în acest an.
Nu sunt interesați de declarațiile directorului Direcției Silvice Arad
Revenind la cererea noastră formulată în baza Legii 544/2001 actualizată, precizăm că am forțat desigur și noi nota, nu neapărat pentru a vedea reacția Regiei, previzibilă de altfel, ci mai degrabă pentru a vedea dacă ministerul are de gând să reacționeze la critica care îl viza. Ministerul a redirecționat însă cererea noastră către Romsilva, iar Romsilva nu pare interesată de declaraţiile directorului Ţigan.
„Vă rugăm să ne precizaţi dacă regia sau ministerul a primit de la Teodor Ţigan propuneri privind soluţii de reorganizare a Romsilva, sesizări sau critici privind reforma regiei şi a legilor care o vizează, critici făcute publice acum în interviul amintit mai sus.
Vă rugăm să comentați, în cazul în care sunteți la curent, despre ce atacuri împotriva Romsilva vorbește angajatul regiei, Teodor Țigan, și dacă există sesizări făcute pe această temă de către domnul Ţigan sau de către alţi angajați din subordine, din judeţul Arad sau din alte judeţe”, au fost ultimele noastre solicitări din cererea remisă.
Răspunsul Romsilva îl puteți citi mai jos:
„În ceea ce privește declarațiile personale ale domnului Teodor Țigan, Romsilva preferă să se concentreze pe activitățile și obiectivele sale instituționale. Nu comentăm declarațiile individuale ale altor persoane, dar rămânem angajați în îndeplinirea misiunii noastre și în promovarea unui dialog constructiv și respectuos în toate aspectele care țin de gestionarea pădurilor și mediului”.
Teodor Ţigan este pensionar cu pensie specială, după ce a dat în judecată Casa de Pensii Arad pentru a o obţine, și directorul Direcției Silvice Arad. În această ultimă calitatea a acordat un interviu în presa locală unde a lansat și o serie de acuze privind modul greșit de gestionare a fondului forestier. A lăsat să se înţeleagă că sunt intenţii necurate în spatele noii reorganizări a Romsilva. Intenții „coordonate” chiar de ministrul Mediului, cam așa a lăsat să se înțeleagă.
Teodor Țigan și-a depus dosarul de pensionare în toamna lui 2022. A câștigat în instanță, definitiv, dreptul la pensie specială în toamna lui 2024, dar a primit retroactiv pensia cuvenită de la momentul la care a înaintat cererea către Casa de Pensii Arad.
După calculele noastre, Teodor Ţigan mai poate rămâne angajat al Direcţiei Silvice doar anul acesta, dacă nu se iveşte alt tertip legislativ. Decizia Înaltei Cuţi de Justiţie şi Casaţie în baza căreia cei aflaţi la pensie nu mai pot rămâne funcţionari nu i se aplică nici lui Teodor Ţigan, pare-se. Motivele stau, spun sursele noastre, în modul în care sunt încheiate contractele de muncă în privinţa pensionarilor-funcţionari.
Citeşte şi:
Comentariile portalului
==PENSII SPECIALE = SCARBA MI E = MERCENARI LA STAPANIRE ==OM FARA MESTESUG --FARA DUMNEZEU == VORBA VECHE DIN BANAT ==
In afara de baloane si acadele, vor depune o coroana comemorativa la "Crucea Martirilor Unirii 1918-1919" ridicata in memoria celor 90 de aradeni ucisi de trupele comuniste ale lui Bela Kun .
Va fi dublu pedepsit fiindca a *agresat* si rusoaice!