România – țara babelor și a oierilor

  de Raluca Medeleanu | 28 august 2014, 5:15 PM | Naţional | Recomandările editorilor

  1

  Ne revoltă impresia pe care o au străinii despre țara noastră, dar în afară de cârcoteli, nu prea suntem în stare să luăm nicio atitudine.

  Îi acuzăm că ne prezintă țara drept un plai pustiu, prin care se mai nimeresc câteva zone locuite de niște oameni cu mutre zbârcite, în straie desprinse din Evul Mediu, care atunci când văd câte-un străin, se entuziasmează atât de tare de parcă ar fi primul om pe care-l văd de luni de zile și sar pe el să-l servească cu un pahar de rachiu, începând să râdă zgomotos și să danseze…

  Două babe care par a fi luat Ecstasy, râzând fără oprire…

  „Peisajul este atât de antic, natura este complet neatinsă..” sesizează reporterul străin

  „Dacia 1310 – mașina națională a României”, aparținătoare unui nene dubios cu clop pe cap, beneficiază de o prezentare en-detail pe la jumătatea video-ului

  E plin de documentare care arată scene de acest fel. National Geoghraphic, Horizon, Travel, toate arată cam același lucru: ori babe, ori animale, ori căruțe, ori ciobani… Cam atât pe aici.
  Ah, trebuie totuși să le mulțumim celor de la BBC World, că pe lângă toate astea, au descoperit că în România există și piețe în care se vând, pe lângă clasicile legume și fructe, o varietate largă de chiloți de damă, spre surprinderea lor, chiar tanga!

  Noi însă ne promovăm imaginea țării mult mai bine. Fiind experți în marketing , le dăm clasă străinilor nemernici și aroganți. Ne mândrim cu frumoasele orașe pe care le avem, cu clădirile moderne, cu minunatele castele, cu oamenii deosebiți pe care i-a produs patria…

  Nu-i așa?

  Păi, nu tocmai…

  Dacă veți intra în oricare librărie și veți lua la nimereală oricare broșură, catalog sau fițuică de carte creată cu scop turistic, veți observa exact aceleași stereotipuri. Și ghiciți ce? Astea sunt publicate de noi, nu de străini… așa că o cam dăm cu bâta-n baltă.

  Și măcar dacă „promovarea asta de vis” s-ar reduce doar la materialele tipărite, însă e plin de ele și în reclamele TV.
  Chiar și pe Facebook, imaginile de fundal ale grupurilor „patriote” arătă același lucru: babe care descoperă tehnologia contemporană, ciobănași pașnici ieșiți cu oile la păscut, sau imagini cu eroi care au existat acum sute de ani… Se pare că timpul a stat în loc pentru biata Românie…

  romania

  Până nu ne schimbăm noi înșine percepția pe care o avem asupra țării, nu putem avea pretenții de la cei de dincolo…Și nu avem dreptul să ne mirăm nici dacă, vorbind pe internet cu cineva din Norvegia, primim replici de genul: ”România?? Dar voi aveți acolo net? Aveți electricitate?!” … True story, bro.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  9 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.