duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  România nu poate trece iarna doar cu rezervele interne de gaze, așa cum a spus Ministrul Energiei. Din ce țări importăm

  de - | 10 ianuarie 2024, 10:56 AM | Naţional

  0

  imagine cu rol ilustrativ

  Azi, 10 ianuarie, România are un consum de gaze ce depășește 54 de milioane de metri cubi și care este acoperit din producția curentă – 24 de milioane metri cubi, de extracția din depozite – 24,3 milioane de metri cubi și din importuri, 5,8 milioane de metri cubi. De când a apărut, acum două zile, episodul de ger asupra României, importul via Bulgaria a crescut puțin, de la 3,8 milioane mc la 4,1, dar, în plus, a apărut și un import din Ungaria. Pe gazoductul Arad-Szeged, uzual, se înregistra export de gaze către Ungaria, din care parte era doar un tranzit prin România. Aseară însă, fluxul a fost inversat. A apărut un import de 1,4 milioane mc care a urcat până la la 1,7 milioane mc, de dimineață, potrivit datelor intercative Transgaz, informează Ecomedia.

  Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus, în mai multe rânduri, că România poate trece această iarnă doar cu resursele interne de gaze, adică producția curentă plus extracția din depozite. Nu doar că se dovedește neadevărat, dar, pe fondul persistenței gerului, se vede cum importurile tot cresc.

  „Vine gerul, dar suntem pregătiți. Avem gaze în depozite la un nivel de 82,93%, diferența față de aceeași perioadă a anului trecut fiind de peste 176 milioane metri cubi. La cum a decurs iarna până acum, dar chiar și în condiții mai grele, cu maxim 1-2 episoade de ger sau viscol pe lună, vom trece iarna doar cu gaz românesc, din ceea ce avem înmagazinat și ceea ce producem”, spunea, în urmă cu doar o săptămână, Burduja.

  Ieri, ministrul și-a rectificat declarațiile. A admis că se fac importuri, dar nu pentru că am avea nevoie, ci din motive comerciale, de avaantaj de preț pentru traderi. „Sunt decizii comerciale și cantități mici. Uneori e mai ieftin să imporți decât să extragi din depozite, iar deciziile aparțin fiecărei companii în parte. România a și exportat, inclusiv ieri. Repet, sunt decizii pur comerciale”, a spus ministrul. Această declarație de ieri a fost făcută când importam doar din Bulgaria. Azi,a  apărut și importul din Ungaria.

  Citește continuarea pe ecomedia.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.