Update România a trecut la Stare de alertă. Vezi pentru ce motive poți ieși din localitate și descarcă noua declarație pe propria răspundere

  de Andrei Fuliaș | 15 mai 2020, 8:20 AM | Coronavirus | Naţional | Topic special

  4

  Începând de astăzi, 15 mai, România a intrat în Stare de alertă vreme de 30 de zile, potrivit anunțului făcut de ministrul de Interne Marcel Vela. Astfel, principala diferență dintre Starea de urgență și Starea de alertă este permiterea deplasării în localitate, fără a mai fi nevoie de o declarație pe propria răspundere în care să fie precizate motivele deplasării. Pe de altă parte, o astfel de declarație pe propria răspundere va fi necesară pentru deplasările în afara localităților.

  Pentru noul model de declarație faceți un singur click aici: descarcă declarația.

  În continuare vă prezentăm și motivele pentru care vom putea ieși din localitate:

  1. interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

  2. în scop umanitar sau de voluntariat;

  3. realizarea de activități agricole;

  4. pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;

  5. îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;

  6. participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;

  7. asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

  8. activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane;

  9. participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;

  10. pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu;

  11. alte motive justificate (precum: îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie; îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere; asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități; deces al unui membru de familie, asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice).

  Totuși, trebuie menționat și faptul că, cel puțin până în momentul de față, reprezentanții Comitetului pentru Situații Speciale de Urgență nu au precizat și care vor fi sancțiunile pentru cei care vor încălca noile restricții.

  ***Notă: În cursul acestei zile, autoritățile au modificat modelul declarației pe propria răspundere, introducând la ultimul punct și motive justificative precum „asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice”.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. A disparut punctul doi din declaratia din perioada starii de urgenta care permitea deplasarea pentru procurarea de bunuri de necesitate pentru oameni si animale de companie !
   Deci locuitorii din Vladimirescu si celelalte localitati limitrofe Aradului au sau nu voie sa mearga la piata si la magazine specializate (care nu exista in localitatea de domiciliu) pe perioada starii de alerta !?
   Ce bifeaza !?

   +1 voturi
   +1
   -1
   • Întrebarea dumneavoastră este una bună și justificată. Cel mai probabil, dacă veți bifa ultima variantă (adică punctul 11), nu veți avea probleme cu autoritățile care vă vor opri în trafic. Însă, cumva, chestiunea asta este lăsată „în aer”.

    0 voturi
    +1
    -1
  2. Bifezi ce vrei ! Nu te poate opri nimeni să circuli în starea de urgență . Starea de urgență este constituțională dar nu poate ingradi dreptul la liberă circulație PUNCT . Dacă aveți treabă mergeți și vă faceți treaba, bifați un punct pe declarație si mergeți liniștiți .

   +1 voturi
   +1
   -1
  3. Probabil mai schimba ...

   … de cateva ori formularul pentru starea de alerta,asa cum au facut cu celalalt formulat pentru starea de urgenta si pe cand reusesc sa-i dea o forma finala, ne baga iarasi in starea de urgenta, cu alt formular s.a.m.d.Din noua declaratie eu am inteles ca nu pot pleca maine la o pensiune de la munte, intrucat in niciuna din cele 11 porunci nu scrie ca pot parasi localitatea in scop turistic.Sa presupunem ca prin absurd sau cu noroc reusesc sa ajung la o pensiune in jud.Alba unde am facut rezervare.Proprietarul ma primeste (ca poate e disperat sau a inteles eronat ca ma poate primi).Vine un control la pensiune.Logic este ca toti sa primim amenzi, turistii pentru ca nu au motiv intemeiat sa fie acolo , proprietarul pentru zadarnicirea combaterii virusului universului…Am inteles bine ca nu pot parasi Aradul pentru cateva zile in scop pur turistic, sau vreunul din cele 11 puncte din declaratie ne permit macar “o portita”? -0 eu cred ca nu.Poate ne va lamuri cineva pentru ca e pacat sa-ti strici o mini-vacanta aiurea, datorita unor “destepti” balbaiti.O zi frumoasa.

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.