vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Revoluția română din ’89, evocată și în acest an la un post de radio din Ungaria. Colegul nostru, Lajos Notaros, a avut o scurtă intervenție în direct

    de Tomck@t | 22 decembrie 2020, 1:48 PM | Internaţional | Radio | Recomandările editorilor

    0

    Au trecut 31 de ani de la Revoluția română din 1989, dar ecoul acelui eveniment istoric răsună și în ziua de azi chiar și peste granițe. Jurnalistul maghiar Dési János, prezent la Arad în timpul Revoluției în calitate de corespondent al ziarului Magyar Nemzet, a abordat subiectul și în acest an în emisiunea sa matinală de la Klubrádió – unul dintre puținele produse mass-media din Ungaria care au rămas anti-Orban. În cadrul emisiunii a avut o scurtă intervenție telefonică și jurnalistul Special Arad, Lajos Notaros.

    Motivul pentru care Revoluția română este o temă de interes pentru maghiari până și în ziua de azi – așa cum a punctat și moderatorul emisiunii – este că Ungaria, precum și celelalte țări europene din fostul bloc comunist, a avut o tranziție pașnică, o evoluție oarecum naturală spre democrație, nu așa cum s-a întâmplat în România, de pe o zi pe alta și, mai ales, cu vărsare de sânge și cu executarea liderilor.

    Moderatorul emisiunii a fost curios, în primul rând, cum sau cât de mult mai este amintită Revoluția din ’89 în România zilelor noastre. „Trebuie să spun că nicicum, cel puțin acum, la aniversarea de 31 de ani, deoarece România este preocupată în primul rând cu pandemia, așa cum se întâmplă peste tot, iar pe de altă parte viața politică e în toi, în septembrie am avut alegeri locale, care încă nu s-au terminat, de exemplu la Arad încă nu s-au ales toți viceprimarii, iar pe 6 decembrie au fost alegerile parlamentare, în urma cărora abia acum se prefigurează Parlamentul și Guvernul. Chiar am verificat ieri, nu se întâmplă deci nimic, eventual depuneri de coroane pe ici-colo, dar în definitiv este complet dat uitării evenimentul de acum 31 de ani. Cât despre impresiile generale despre Revoluție, pe de o parte nu s-au schimbat, pe de altă parte sunt într-o perpetuă schimbare. Poziția politicienilor din toate timpurile, când vine vorba de Revoluții, este bine cunoscută și destul de contradictorie, le place să sărbătorească Revoluția, dar nu și-ar dori să fie prinși într-o Revoluție, tocmai de aceea acestea se numesc contra-Revoluții sau lovituri de stat, eventual răscoale, așa cum a făcut și Ceaușescu în Decembrie 1989, abia după câțiva ani, când se poate deja sărbători, atunci devine Revoluție. Oficial, evenimentele din ’89 sunt amintite ca o Revoluție”, a spus Lajos Notaros în emisiunea matinală de astăzi a postului Klubrádió. Emisiunea (pentru cei care înțeleg limba maghiară) poate fi ascultată AICI. Intervenția lui Lajos Notaros e de la minutul 116:20.

    Colegul nostru a mai avut o astfel de intervenție scurtă, tot la Klubrádió, și în urmă cu doi ani. Atunci, în 2018, pe lângă tema Revoluției române, s-a mai abordat și tema presei libere, aflată în pericol încă de atunci în Ungaria condusă de premierul Viktor Orban.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.