sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Rețeaua Națională a Muzeelor din România: „Opriți asaltul asupra muzeelor!”

  de Special Arad | 25 februarie 2021, 11:59 AM | Cultură

  0

  Rețeaua Națională a Muzeelor din România a luat act cu deosebită îngrijorare de apariția și accentuarea unui fenomen extrem de grav, care vizează direct modul organic de dezvoltare a culturii noastre ca parte a celei europene. Acest lucru se reflectă cu precădere în domeniul protejării patrimoniului cultural național mobil. Începând cu anul 2020, pe fondul crizei sanitare fără precedent pe care o traversează societatea românească, reducerea accesului la resurse financiare a împins unii reprezentanți ai autorităților locale spre o măsură extremă. Este vorba despre reorganizarea prin comasare și/sau desființare de instituții culturale sau de posturi specifice acestora, inclusiv muzee.

  Așa cum o demonstrează o serie de proiecte de hotărâre ale unor consilii locale din țară, în a doua parte a anului 2020 și la începutul anului 2021 s-au propus restructurări de posturi specifice muzeelor (precum cel de conservator) sau comasări de muzee cu alte instituții de cultură din alte domenii (biblioteci, așezăminte culturale etc.), având ca efect înființarea de structuri noi hibride, depersonalizate, de tip administrativ (servicii publice), care au dus la subminarea funcționalității muzeelor și/sau la amenințarea integrității colecțiilor, în funcție de natura deciziei administrațiilor locale. Exemplele nefericite provin din toate zonele țării, fapt ce indică apariția unui veritabil fenomen. Unele localități riscă să-și piardă irevocabil instituții și specialiști în domeniul muzeal. Nu mai pare a fi o excepție, ci o nouă regulă.

  Apariția acestui fenomen, care a generat un întreg lanț de probleme structurale și care are ca efect imediat imposibilitatea îndeplinirii sarcinilor obligatorii pentru deținătorii de bunuri culturale clasate sau susceptibile de a fi clasate în Patrimoniul Cultural Național, ne obligă să apelăm public la Președintele României, la Parlament și la Guvern, pentru instituirea de urgență a unui moratoriu care să interzică restructurarea agresivă și ostilă a sistemului public de protejare a patrimoniului în următorii 3 ani sau până la consumarea efectelor crizei sanitare și sociale invocate ca motiv.

  Solicităm opiniei publice să fie solidară cu instituțiile sale de cultură, aflate chiar la baza piramidei salariale din sistemul public românesc, și să nu asiste pasiv la desființarea de către autoritățile publice locale și centrale a muzeelor în numele unor iluzorii „economii la buget”. Nu credem că aceste economii vor fi reale în condițiile în care muzeele și muzeografii României au alocate cele mai mici salarii și resurse financiare din sistemul public național.

  Invităm public alături de noi toate asociațiile profesionale și organismele de specialitate din domeniul muzeal să semneze acest apel la instituirea unui moratoriu în cultură și să oprim în ultimul ceas producerea de daune iremediabile pentru sistemul de valorificare și de protejare a patrimoniului cultural.

  Muzeele sunt esențiale pentru sănătatea mintală a cetățenilor.

  Consiliul Director al Rețelei Naționale a Muzeelor din România:
  Ciprian Stefan

  Virgil Ştefan Niţulescu
  Tudor Salagean
  Stratulat Lacramioara
  Petronela Fotea
  Valer Rus
  Corina Bejinariu

  Mulțumim.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.