Restricții mai aspre pentru a evita carantinarea Aradului! Piața Obor se închide parțial și vor exista mai multe reguli în sălile de sport și magazine

  de Andreea Daniela B. | 19 martie 2021, 2:13 PM | Știri Arad | Topic special

  0

  Horea Timiș, directorul DSP Arad și Toth Csaba, prefectul Aradului au încercat să explice, într-o conferință de presă susținută azi, ultimele măsuri care s-au luat în cursul zilei pentru evitarea carantinării Aradului. Astfel, Piața Obor se va închide parțial, sălile de sport vor rămâne deschise cu unele condiții și magazinele mari alimentare vor fi supravegheate și mai mult de oamenii legii pentru a se respecta cu strictețe regulile de distanțare socială.

  Toth Csaba a declarat că au fost identificate zonele unde răspândirea comunitară este mult mai mare 

  Am încercat să identificăm zonele unde răspândirea comunitară este accentuată și anume în magazine, piețe, comunități religioase, săli de sport și mijloace de transport. Ne-am gândit să luăm cât mai puține măsuri restrictive, să încercăm să venim cu un mesaj pozitiv și să conștientizăm această situație în care ne aflăm. În ceea ce privește sălile de sport, noi am reluat reglementările și am venit cu o măsura restrictivă. Nu am vrut să luăm o hotărâre ca în alte județe și să închidem sălile de sport, în schimb se va reduce numărul de persoane care vor face sport în același timp. Este necesar să rămână deschise, dar trebuie respectate regulile. 

  În ceea ce privește magazinele, am reluat regulile de până acum și încercăm să îi facem pe operatori să conștientizeze că trebuie avute în vedere toate regulile.

  Încercăm să evităm aglomerația și ca măsura am decis că în momentul de față nu se impune ca piețele agroalimentare să fie limitate, dar Oborul se închide parțial până în momentul în care vom ieși din acest scenariu roșu”.

  Întâlnire cu reprezentanții cultelor religioase și presiunile asupra sistemului medical

  „Vor exista controale mai multe pe mijloacele de transport, iar luni va avea loc o întâlnire cu reprezentanții cultelor religioase și încercăm să găsim cu ei soluții prin care să limităm răspândirea bolii. Nu vrem să ajungem carantinați în Arad pe perioada sărbătorilor pascale. În anumite localități, teoretic, incidența impune carantinarea, dar se verifică și se studiază răspândirea bolii și astfel nu se impune cu adevărat, pentru moment, carantinarea.

  Cel mai important aspect de care trebuie ținut cont este că nu vom putea face față în ceea ce privește sistemul medical. Problema este cu resursa umană. Dacă vom continua să creștem în ritmul acesta, vom ajunge să nu mai putem ajuta oamenii pentru că nu vom mai avea suficienți medici, cadre medicale, asistente. 

  Vă rog frumos să încercăm împreună să dăm un mesaj pozitiv în ceea ce privește vaccinarea. Eu m-am vaccinat cu AstraZeneca, chiar cu un lot care a fost investigat și nu am nimic. Având în vedere decizia autorităților de la nivel european, este un vaccin sigur, iar riscul de a dezvolta o problemă din cauza vaccinării este mult mai mic față de riscul de a ajunge bolnav în spital.

  Aradul întâmpină această problemă cu AstraZeneca. Oamenii au posibilitatea să se vaccineze, iar fără o accelerare a vaccinării vom merge din restricție în restricție. Nu e o plăcere să facem asta și nici controalele nu sunt o plăcere, dar vom face un control preventiv, nu avem ca scop amendarea. Este o situație gravă si vom avea probleme în perioada pascală dacă vom continua tot așa”, a mai adăugat prefectul Toth Csaba.

  Timiș a încercat să explice măsurile, pe înțelesul tuturor 

  „Referitor la măsurile propuse pe care le luăm săptămâna aceasta și săptămâna viitoare, acestea au la bază evoluția pandemiei la nivel național și local. În timp ce discutăm aici, secțiile ATI sunt pline, am deschis și Ineul, acum nu mai avem ce deschide, practic, am ajuns din nou la capacitatea maximă a sistemului sanitar arădean. Cazurile care vin sunt de o gravitate foarte mare față de cele două valuri prin care am trecut deja. Scopul măsurilor, având în vedere că ne luptăm cu un virus prin transmitere aerogenă, este acela de a limita mișcarea. Se suspendă Piața Obor chiar dacă este în aer liber. Ea nu are nicio problemă, mișcarea populației este problema.

  Am solicitat controale la marile magazine pentru că în weekend sunt pline. Ar trebui să se renunțe la coșurile de mână și să existe o responsabilitate pentru cumpărători, trebuie să existe mai mulți angajați atenți la aglomerările de persoane, iar de aceea noi vom controla preventiv.

  Se vor intensifica controalele și în cazul transportului în comun care duce muncitorii. Este foarte importantă zona de acces, trebuie să existe dezinfectant la intrare. Este obligatorie curățenia și dezinfecția, lucru care va trebui dovedit cu documente și se va face înainte de fiecare cursă. Conducătorul auto trebuie să poarte masca în așa fel încât să îi acopere gura și nasul, pasagerii la fel, tot timpul, nu doar când văd polițiștii.

  Cât despre sălile de sport putem spune că știm că a face sport este o acțiune benefică atât pentru organism, cât și pentru minte. De ce DSP limitează accesul acum? Știti foarte bine că în momentul când facem sport intervine inspirația și expirația, din nou menționăm că este vorba despre un virus cu transmitere aeriană. În plus, există contactul cu aparatele. Noi ne dorim doar să se respecte ordinele, să existe un orar stabilit pentru curățenie, personalul să fie responsabil și să existe un număr maxim de sportivi”.

  De ce nu avem mai multe paturi ATI în spitale

  Problemele se țin lanț de spitalele din Arad, mai ales pentru că nu avem locuri la ATI. Încă de la începutul pandemiei a existat acest minus, însă acum aflăm de ce nu se aduc și mai multe paturi pe secțiile ATI. Conform declarațiilor lui Horea Timiș, directorul DSP Arad, buget ar exista, însă nu avem medici care să se ocupe.

  „Paturile din secțiile ATI nu mai avem pentru ce să le multiplicăm, pentru că nu mai avem personal. Avem ventilatoare, nu mai avem probleme financiare, însă nu mai avem nici medici ATI”.

  View Fullscreen

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.