Un regizor italian s-a mutat la Arad și are în plan un film cu Maia Morgenstern în rol principal
Carlo Fusco, un regizor, scenarist și producător de filme din Italia s-a mutat, de câteva zile, la Arad, deoarece plănuiește să realizeze toate proiectele sale următoare în România, începând cu Arad. Filmele sale sunt, în mare parte, realizate cu buget redus, dar cu toate acestea a reușit să lucreze deja cu nume mari din Hollywood și de două ori cu Maia Morgenstern. Regizorul italian spune că arhicunoscuta actriță româncă ar fi de acord să colaboreze din nou cu el la viitorul său film, pe care vrea să-l filmeze în municipiul și județul Arad.
Următorul film de lungmetraj este deocamdată doar un plan, are doar un scenariu bazat parțial pe fapte reale. Maia Morgenstern ar urma să joace în rolul principal. În momentul de față, regizorul caută sponsori pentru film și preferă să găsească ajutor din mediul privat de afaceri, nu finanțare de stat. Caută și actori pentru următoarele sale filme, dar nu neapărat profesioniști.
Dacă totul va decurge conform planului său, va fi un road-movie psihologic în limba română, cu puțini actori, filmat în municipiul și în județul Arad, precum și în Timișoara.
Regizorul pare hotărât să realizeze în România nu doar acest film, ci toate proiectele sale următoare. Spune că s-a mutat aici, la Arad, pentru că s-a săturat de Italia. Consideră că actorii români sunt mult mai modești decât actorii italieni. Până și actorii americani cu care a colaborat sunt mai umili, oameni simpli, fără aere de vedete și mari exigențe, spune Carlo Fusco.
Motivul principal pentru care a ales Aradul și nu vreun alt oraș din România este, „pur și simplu, că se află mai aproape de occident”, spune regizorul italian. Deocamdată nu cunoaște pe nimeni din oraș, în afară de agentul imobiliar care i-a vândut garsoniera.
Trebuie spus că filmele sale nu sunt blockbustere și în distribuție apar uneori și actori amatori, însă a reușit să atragă în câteva dintre filmele sale nume mari din industria cinematografică, precum Michael Madsen (cunoscut pentru filme precum „Reservoir Dogs” și „Kill Bill: Vol. 1”), Danny Glover („Lethal Weapon”), Eric Roberts („The Dark Knight”, „Saved by the Light”), Tom Sizemore (1961-2023; „Saving Private Ryan”; „Heat”), Steven Bauer („Scarface”; „Traffic”), John Savage („The Deer Hunter”), Paul Sorvino (1939-2022; „Goodfellas”) și, nu în ultimul rând, Maia Morgenstern („Balanța”, „The Passion of the Christ”).
A regizat până acum două filme în România, în Botoșani, Piatra Neamț și Roman (județul Neamț), „The Slider” (2017) și „Kidnapped in Romania” (2016), cel din urmă neavând însă o notă prea bună pe IMDb, chiar dacă apar actori celebri în distribuție precum Michael Madsen și Paul Sorvino. În ambele filme a jucat și Maia Morgenstern.
În schimb, un alt film regizat de Carlo Fusco, filmat parțial în România, „The Final Code” (în care a jucat și o fetiță din România, Mara Ștefan, fără vreo experiență în actorie), are mai multe premii la festivaluri mai mici sau mai mari din lume (50 de premii în total și alte 38 de nominalizări).
Carlo Fusco s-a născut în sudul Italiei, iar după un timp s-a mutat la Roma. În Italia a regizat cele mai mai multe dintre filmele sale și a organizat și workshopuri pentru aspiranți la actorie, dar a lucrat și în SUA sau în Azerbaidjan (la un documentar) și, nu în ultimul rând, în România. Este de părere că România are un potențial imens atât în industria cinematografică, cât și în ceea ce privește turismul, și consideră că zona provincială din România, orașele cum e Aradul, ori localitățile mici din județe, sunt „terenuri fertile” în domeniul filmului.
Comentariile portalului
Pentru o corectă informare, în acest proiect nu este firma Pro Arhitectura. Proiectul, aşa cum am amintit, e câştigat de firma Elsaco din Botoşani, care a realizat (...)
Încă o tâmpenie a ,,băieților deștepți,,din energie executanți fideli ai ordinelor primite de la Bruxelles! Să plătești încălzirea așa (...)
Stați liniștit/ă că aflăm care este adevărul și-l vom prezenta într-un alt material. Ciudat este faptul că până astăzi nimeni nu ne-a comunicat nimic, (...)