sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Reducerea cotei TVA ar putea produce efecte negative

  de - | 19 decembrie 2019, 9:17 AM | Business

  1

  Cota generală de TVA ar urma să fie scăzută de la 19% la 16%, începând cu prima zi a anului 2020, conform unui proiect de lege care-și așteaptă cel mai important vot al procedurii parlamentare de legiferare. Deși inițiatorii actului au intenții bune, specialiștii atrag atenția că măsura ar avea consecințe negative.

  Analistul financiar Iancu Guda a explicat, pe blogul său, că o nouă reducere a cotei generale de TVA va avea efecte negative. Acesta a făcut referire atât la reducerile cotei din anii 2016 și 2017, dar și la alte scăderi ale cotelor reduse de TVA, ce au apărut în ultima vreme.

  Acesta a spus că, deși autoritățile estimau că reducerile cotelor vor aduce o creștere a încasărilor din TVA și o reducere a fraudelor legate de această taxă, acest lucru nu s-a întâmplat. Singura consecință pozitivă a fost creșterea consumului, stimulată de reducerea prețurilor. Astfel, reducerea cotei generale de TVA din 2020 ar putea urma exact același tipar, ceea ce n-ar fi prea bine pentru economia României.

  „Veniturile din TVA au fost de 8% din PIB (produsul intern brut – n. red.) în 2015 și au coborât la 6,8% în 2016 și, din nou, au coborât la 6,2 – 6,3% în 2017 și 2018. Prin urmare, nici frauda nu a fost combătută mai mult decât înainte, România continuând să ocupe în acești ani primul loc în UE în clasamentul privind deficitul de încasare a TVA, cu 35 – 36%, însemnând că peste o treime din veniturile care ar fi trebuit să fie colectate din TVA nu ajung în buget. Dacă, din perspectivă bugetară, reducerea TVA nu a ajutat la creșterea veniturilor, implicit la micșorarea fraudei și a evaziunii fiscale, contrazicând estimările inițiale, din perspectiva consumului a avut o contribuție însemnată. Datorită consumului ridicat, România a înregistrat o creștere economică peste cea prognozată atât în 2016, cât și în 2017”, a lămurit Iancu Guda.

  Totodată, avocatul Gabriel Biriș, partener la Biriș Goran, a atenționat pe Facebook că scăderea cotei generale de TVA va aduce o gaură destul de mare la bugetul statului„O socoteală simplă ne arată că reducerea cotei standard de la 19% la 16% și a cotei pe alimente de la 9% la 5% creează o gaură de aproximativ 13,7 miliarde de lei (2,9 miliarde de euro), adică 0,7% din PIB”.

  Aceași părere o au și reprezentanții Consiliului Național IMM-urilor, care au subliniat că României i-ar fi mai bine cu cota generală actuală, din moment ce aceasta ar asigura venituri constante și în 2020, cel puțin.

  Mai multe pe avocatnet.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  2 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.