Reducerea cotei TVA ar putea produce efecte negative

    de - | 19 December 2019, 9:17 AM | Business

    1

    Cota generală de TVA ar urma să fie scăzută de la 19% la 16%, începând cu prima zi a anului 2020, conform unui proiect de lege care-și așteaptă cel mai important vot al procedurii parlamentare de legiferare. Deși inițiatorii actului au intenții bune, specialiștii atrag atenția că măsura ar avea consecințe negative.

    Analistul financiar Iancu Guda a explicat, pe blogul său, că o nouă reducere a cotei generale de TVA va avea efecte negative. Acesta a făcut referire atât la reducerile cotei din anii 2016 și 2017, dar și la alte scăderi ale cotelor reduse de TVA, ce au apărut în ultima vreme.

    Acesta a spus că, deși autoritățile estimau că reducerile cotelor vor aduce o creștere a încasărilor din TVA și o reducere a fraudelor legate de această taxă, acest lucru nu s-a întâmplat. Singura consecință pozitivă a fost creșterea consumului, stimulată de reducerea prețurilor. Astfel, reducerea cotei generale de TVA din 2020 ar putea urma exact același tipar, ceea ce n-ar fi prea bine pentru economia României.

    „Veniturile din TVA au fost de 8% din PIB (produsul intern brut – n. red.) în 2015 și au coborât la 6,8% în 2016 și, din nou, au coborât la 6,2 – 6,3% în 2017 și 2018. Prin urmare, nici frauda nu a fost combătută mai mult decât înainte, România continuând să ocupe în acești ani primul loc în UE în clasamentul privind deficitul de încasare a TVA, cu 35 – 36%, însemnând că peste o treime din veniturile care ar fi trebuit să fie colectate din TVA nu ajung în buget. Dacă, din perspectivă bugetară, reducerea TVA nu a ajutat la creșterea veniturilor, implicit la micșorarea fraudei și a evaziunii fiscale, contrazicând estimările inițiale, din perspectiva consumului a avut o contribuție însemnată. Datorită consumului ridicat, România a înregistrat o creștere economică peste cea prognozată atât în 2016, cât și în 2017”, a lămurit Iancu Guda.

    Totodată, avocatul Gabriel Biriș, partener la Biriș Goran, a atenționat pe Facebook că scăderea cotei generale de TVA va aduce o gaură destul de mare la bugetul statului„O socoteală simplă ne arată că reducerea cotei standard de la 19% la 16% și a cotei pe alimente de la 9% la 5% creează o gaură de aproximativ 13,7 miliarde de lei (2,9 miliarde de euro), adică 0,7% din PIB”.

    Aceași părere o au și reprezentanții Consiliului Național IMM-urilor, care au subliniat că României i-ar fi mai bine cu cota generală actuală, din moment ce aceasta ar asigura venituri constante și în 2020, cel puțin.

    Mai multe pe avocatnet.ro

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    4 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.