Recomandări ale DSP Arad privind măsurile de protecţie pe care trebuie să le respecte populația pe perioada de caniculă

    de Special Arad | 22 iunie 2021, 1:27 PM | Știri Arad

    0

    Date fiind temperaturile ridicate din această perioadă, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului  Aradprin Compartimentul Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii atrage atenţia că respectarea urmatoarele recomandări poate reduce semnificativ riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte inalte.

     

    1. Recomandări generale:

     

    • Evitaţi ieşirile şi activitatea fizică (sport, grădinărit, munci mai grele) între orele 11-18. Încercaţi să staţi cât mai mult în locuri răcoroase, cu umbră. Este indicat ca plimbările să se facă dimineaţa şi seara.
    • Dacă este necesar să ieşiţi, încercaţi să staţi sau să mergeţi mai mult prin zonele cu umbră. Protejaţi-vă capul, faţa şi ochii cu ajutorul unei pălării şi a ochelarilor de soare. Purtaţi haine de culoare deschisă, subţiri, comode; de preferat sunt cele din in şi bumbac; evitaţi-le pe cât se poate pe cele din materiale sintetice care nu permit o bună aerisire a corpului. Este bine să aveţi la îndemână o sticlă cu apă.
    • Consumaţi cel puţin 2 litri de lichide pe zi (apă plată, apă minerală, sucuri de fructe şi legume) fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15-20 min. Lichidele nu trebuie băute prea reci pentru că în acest caz se elimină înainte de a hidrata organismul. Foarte bune sunt ceaiurile călduţe sau la temperatura camerei, uşor îndulcite.
    • Alimentaţia trebuie să fie una uşoară, să conţină alimente proaspete, fără prea multe calorii. Recomandate sunt carnea slabă preparată la grătar, lactatele, cerealele precum şi cât mai multe fructe şi legume care, prin apa, sărurile minerale şi vitaminele pe care le conţin, asigură în mod constant hidratarea organismului (o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă). Evitaţi sau măcar limitaţi consumul de grăsimi şi dulciuri concentrate.
    • Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de apărare a organismului împotriva căldurii. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
    • Faceţi cât mai des duşuri cu apă călduţă. Puteţi utiliza spray-uri cu apă minerală pentru hidratarea pielii.
    • În interiorul locuinţei staţi în camerele cele mai răcoroase. Dacă nu aveţi o cameră răcoroasă, apelaţi la un ventilator sau la un aparat de aer condiţionat pentru a răcori atmosfera.
    • Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32°C. Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine). 

    Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe:

    • ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă;
    • închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile; deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă;
    • stingeţi lumina artificială sau scădeţi intensitatea acesteia;
    • închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie.

     

    1. Recomandări pentru prevenirea apariţiei de îmbolnăviri în rândul copiilor

    Pentru sugari si copiii mici

    • asigurarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesiva şi curenţi de aer,
    • sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă,
    • se va realiza hidratarea corespunzatoare, iar pentru sugari mama va alapta ori de cate ori sugarul solicită,
    • copilul va fi îmbracat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale comode,
    • nu va fi scos din casa decât în afara perioadelor caniculare din zi,
    • copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzatoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete si foarte bine spalate,
    • mamele care alapteaza trebuie sa se hidrateze corespunzator cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzatoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi. Se va evita în acelaşi timp consumul de cafea sau alcool şi vor avea grija să menţina o igiena riguroasa a sânului şi evident igiena generală.
    • la cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică,sau la cea mai apropiată unitate sanitară.
    • atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igiena atât pentru copil cât si pentru mama. Mama se va îngriji de igiena riguroasa a pielii ei şi a copilului; şi în acest sens copilul va fi îmbaiat cel puţin o data pe zi, şi obligatoriu seara la culcare iar în restul timpului i se va face toaleta locala ori de cate ori este nevoie.
    • copiilor preşcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei.

     

    Pentru copiii aflaţi in tabere

    • se vor asigura condiţii corespunzatoare de cazare,
    • alimentele trebuie sa respecte riguros normele de igiena şi să fie proaspete,
    • se va avea grija de hidratarea corespunzatoare a copiilor,
    • copiii vor fi supravegheaţi, iar locul de joaca va fi amplasat la umbra. Joaca afară se va desfăşura în afara orelor de caniculă, copiii având capul protejat de pălăriuţe,
    • scăldatul, acolo unde e cazul, va fi facut sub absoluta supraveghere a însoţitorului.

     

    1. Recomandari pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice
    • crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului,
    • hidratare corespunzatoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzatoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe şi legume făcute în casă făra adaos de conservanţi,
    • alimentaţia va fi predominant din legume si fructe proaspete,
    • se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile.
    • este interzis consumul de alcool şi cafea in timpul caniculei,
    • se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale precum şi pălărie de protectie pe cap,ochelari de soare,
    • persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.
    • menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3 – 4 duşuri pe zi. 
    1. Recomandări pentru persoanele care prin natura activităţilor depun un efort fizic deosebit
    • aceştia vor încerca dozarea efortului în funcţie de perioadele zilei încercând să evite excesul de efort în vârfurile de caniculă. Dacă valorile de căldura sunt foarte mari se va proceda la stoparea activităţii,
    • se va asigura hidratarea corespunzatoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe şi legume făcute în casă,
    • este total contraindicat consumul de cafea şi alcool în această perioadă,
    • utilizarea unui echipament corespunzător, din materiale vegetale şi echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii excesive.
    1. Recomandări pentru angajatori :

    Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:

    • reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
    • asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
    • alternarea efortului dinamic cu cel static;
    • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

     

    Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:

    • asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb;
    • asigurarea echipamentului individual de protecţie;
    • asigurarea de duşuri.

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

    Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.