Răzvan Anghel: „Consilierii județeni USR s-au abținut astăzi de la votul bugetului județului Arad pentru 2023 datorită adoptării acestuia cu încălcarea evidentă a legii”

  de - | 7 February 2023, 9:13 PM | Comunicate contra cost

  0

  Bugetul județului Arad a fost adoptat astăzi în plenul Consiliului Județean Arad fără votul USR Arad. Consilierii noștri județeni s-au abținut de la vot, astfel că bugetul a trecut cu votul celor de la celelalte partide.

  Răzvan Anghel, consilier județean USR, a explicat inclusiv în plen poziția nostră: „Există obligații legale clare privind adoptarea bugetului județului, cum este cea a adoptării lui în maxim 45 de zile de la data adoptării bugetului de stat. Astăzi, 07 februarie, era ultima zi în care această obligație legală putea fi îndeplinită de administrația județeană condusă de Iustin Cionca. Ca să facă acest lucru, a preferat să sacrifice o altă obligație legală, cea a informării corecte a arădenilor asupra cheltuirii banilor publici, adică publicarea pe site și în presă a bugetului cu 15 zile înainte de adoptarea lui. Nici măcar consilierii județeni nu au fost informați din timp asupra finalizării bugetului.

  La baza exercitării oricărei funcții publice stau, printre alte principii, și cele ale legalității, transparenței, responsabilității, eficienței, și orientării către cetățean. Absolut toate, de la primul la ultimul, au fost încălcate astăzi de decizia de a nu amâna votul pe bugetul județului. Lucrurile se puteau rezolva cu respectarea termenului de transparență de 15 zile, ceea ce ar fi însemnat adoptarea în 15 februarie.

  USR a considerat că adoptarea, azi și nu după 15 februarie, reprezintă o vulnerabilitate legală majoră pe care administrația PNL și-o asumă, întrucât actul de adoptare a bugetului s-a făcut cu încălcarea flagrantă a legii.

  Toți consilierii județeni, ca orice alți consilieri locali, răspund atât solidar, cât și individual, pentru votul lor. De aceea consilierii USR au preferat să nu ia parte la nerăbdare ilegală a PNL și a lui Iustin Cionca de a adopta un buget de altfel supraîncărcat cu investiții care au șanse minime de realizare în 2023. Dar asupra acestui aspect vom reveni cu o analiză mai detaliată.

  În concluzie, grupul USR s-a abținut de la votul pentru bugetul județului Arad pe 2023.”

  Un scurt calendar al procesului de transparență este lămuritor.

  19 decembrie 2022 – este publicat în Monitorul Oficial bugetul de stat pentru 2023. Încep să curgă cele 45 de zile de adoptate a bugetelor locale, inclusiv județele, din care minim 15 zile de transparență pe site, în presă sau afișat la sediul instituției.

  09 ianuarie 2023 – Consiliul Județean se întrunește în ședință. Bugetul județului pentru anul 2023 nu este nici măcar pomenit de aparatul administrativ.

  25 ianuarie 2023 – consilierii județeni primesc convocarea unei ședințe pentru 31 ianuarie, printre materiale regăsindu-se și proiectul de buget pentru 2023. Proiect care, de altfel, este de negăsit pe site-ul CJ sau în presă.

  30 ianuarie 2023 – grupul USR interpelează public CJ cerând să i se comunice modul în care s-au respectat prevederile legale privind transparența. Spre stupoarea noastră, ni se comunică să bugetul de află afișat în sediul CJ, în dosar cu șină începând cu data de 03 ianuarie 2023. Proiectul de buget apare pe site-ul Consiliului Județean cu aceeași dată, 30 ianuarie 2023.

  31 ianuarie 2023 – PNL retrage de la vot proiectul de buget sub pretextul organizării unor dezbateri publice care nu fuseseră niciodată cerute de nimeni, cu atât mai puțin de USR. Este convocată o a doua ședință de vot a bugetului pentru 7 februarie, ultima zi din termenul de 45 de zile în care bugetul trebuie adoptat, conform legii.

  07 februarie 2023 – PNL are de ales între încălcarea unuia dintre cele două termene. Încălcarea celui de 45 de zile de adoptare a bugetului conduce la întârzierea unor plăți, care vor putea fi reluate începând cu 15 februarie, dată după care toate obligațiile de transparență vor fi îndeplinite. Încălcarea celui de 15 zile de transparență expune hotărârea de adoptare a bugetului riscului de anulare.


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.