luni, 24 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Răzbunare cu stil la TIFF 2014. Se întorc „suspecții de serviciu”

  de Special Arad | 19 mai 2014, 12:43 AM | Film

  0

  Arta răzbunării se predă la TIFF 2014, în 12 filme reunite în secțiunea tematică Ochi pentru ochi/ Eye for an Eye, la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional deFilm Transilvania (30 mai – 8 iunie). O altă secțiune nouă, Suspecții de serviciu/ The Usual Suspects, îi aduce înapoi la Cluj pe cineaștii care au trecut cu filmele lor de început prin competiția festivalului, scrie CinemaRX.

  Cele 12 „revenge movies” din secțiunea Ochi pentru ochi concurează pentru Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film).

  Poate că răzbunarea e, cum se spune, arma prostului, dar ea e un dispozitiv cinematografic teribil de ofertant în cinema, grație dilemelor morale pe care, de cele mai multe ori, le antrenează. În buna tradiție a secțiunilor tematice de la TIFF, ediția actuală strânge laolaltă 12 revenge movies recente si tot atâtea studii de caz care pun în discuție legitimitatea și consecințele actelor vindicative. Dincolo de concentratul previzibil de violență tarantiniană, cruzime si comedie neagră, regăsit în majoritatea filmelor din secțiunea Ochi pentru ochi, mai există două tipuri de răzbunare cel puțin speciale: prin film („The Reunion”) și prin sex („Cheatin’”)”, explică directorul artistic Mihai Chirilov.

  CalvaryIdeea i-a venit lui Mihai Chirilov după ce a văzut, la Festivalul de la Locarno, filmul american independent „Blue Ruin”, de Jeremy Saulnier, adus în premieră la Cluj. Prezentat în Quinzaine des Réalisateurs, la Cannes, filmul a fost finanțat prin crowdfunding. De cronici excelente a avut parte „Calvary”, al lui John Michael McDonagh – proiectat la Sundance și Berlin – o comedie neagră despre un preot irlandez care află că va fi ucis chiar de la viitorul făptaș, venit la spovedanie. Cu doze serioase de umor negru vine și „In Order of Disappearance” – unul dintre favoriții din competiția Berlinalei – cu Stellan Skarsgaard în rolul unui tată care-și răzbună fiul.

  Răzbunarea e motorul poveștii și în „Harmony Lessons” (Ursul de Argint pentru contribuție artistică – directorul de imagine Aziz Zhambakiyev), „A Touch of Sin”, de Jia Zhangke (Premiul pentru scenariu la Cannes 2013), „Big Bad Wolves”, un exercițiu de stil în materie de cruzime, recomandat de Quentin Tarantino, sau „Killers”, un thriller psihologic indonezian adus de la Sundance.

  Suspecții de serviciu / The Usual Suspects

  Opt dintre foștii concurenți la Trofeul Transilvania revin la Cluj într-o secțiune doar a lor, numită Suspecții de serviciu. Cum competiția e dedicată regizorilor aflați la primul sau al doilea film, TIFF își propune să urmărească traiectoria autorilor pe care i-a descoperit de-a lungul anilor. „Secțiunea Suspecții de serviciu e felul în care am decis să onorăm noile opere ale cineaștilor trecuți de-a lungul anilor prin competiția festivalulului, cineaști care fac deja parte din «marea familie transilvăneană». Coincidența fericită face ca noul film al lui Daniel Sánchez Arévalo, distins cu premiul publicului la TIFF pentru „Azul oscuro casi negro” și „Gordos”, să se cheme La gran familia espanola”, declară Mihai Chirilov.

  Chasing-the-WindSe întorc la Cluj și foștii câștigători Rune Denstad Langlo (Trofeul Transilvania 2009 cu Nord), cu noul film „Chasing the Wind”, Sergei Loban (Premiul Special al Juriului pentru „Chapiteau Show”, 2012) cu filmul său precedent, debutul Dust, chilianul Sebastián Silva (Premiul pentru cea mai bună interpretare – distribuția filmului „La nana”, 2009), cu noul thriller psihologic „Magic Magic”, cu Juno Temple și Michael Cera, selecționat anul trecut în Quinzaine des Réalisateurs.
  Cei mai vechi competitori la TIFF sunt Stefan Hillebrand și Oliver Paulus. Pentru prestația din filmul lor, „When the Right One Comes Along”, actriţa Isolde Fischer a obținut Menţiunea Specială pentru interpretare, la ediția a treia, în 2004. Anul acesta, cei doi aduc la Cluj o comedie despre trei tineri în scaunul cu rotile care decid să facă pe gangsterii – „Keep Rollin’”.

  Mexicanul Fernando Eimbcke își va prezenta „Club Sandwich”, o poveste tandră despre relația mamă-fiu, la șase ani după ce a concurat la TIFF cu „Lake Tahoe”, regizorul kurd Huseyin Karabey revine cu o poveste demnă de Kafka, în „Come to My Voice”, după ce debutul său, „My Marlon and Brando”, a fost proiectat la ediția din 2009, iar Guy Nattiv vizitează din nou Clujul – la trei ani după „Mabul” – cu „Magic Men”, un road movie cu un supraviețuitor al Holocaustului și fiul său.
  Festivalul Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie 2014) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociaţia pentru Film și Cultură Urbană.
  Cu sprijinul: Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Consiliului Judeţean Cluj, Institutului Cultural Român.

  OCHI PENTRU OCHI / EYE FOR AN EYE
  1. „Adulter/ Cheatin’”, r. Bill Plympton (SUA)
  2. „Calvarul/ Calvary”, r. John Michael McDonagh (Irlanda)
  3. „În ordinea dispariției / In Order of Disappearance”, r. Hans Petter Moland (Norvegia)
  4. „Lecții de armonie/ Harmony Lessons”, r. Emir Baigazin (Kazahstan-Germania-Franța)
  5. „Luna de miere/ Honeymoon”, r. Jan Hrebejk (Cehia-Slovacia)
  6. „Lupoii cei răi/ Big Bad Wolves”, r. Aharon Keshales, Navot Papushado (Israel)
  7. „O urmă de păcat/ A Touch of Sin”, r. Jia Zhangke (China)
  8. „Psihopați/ Killers”, r. Kimo Stamboel, Timo Tjahjanto (Indonezia-Japonia)
  9. „Rabla albastră/ Blue Ruin”, r. Jeremy Saulnier (SUA)
  10. „Reuniunea de clasă/ The Reunion”, r. Anna Odell (Suedia)
  11. „Suspectul/ The Suspect”, r. Shin-yeon Won (Coreea de Sud)
  12. „Un pact/ A Pact”, r. Denis Dercourt (Germania)

  SUSPECȚII DE SERVICIU / THE USUAL SUSPECTS
  1. „Club Sandwich”, r. Fernando Eimbcke (Mexic)
  2. „Jaf în scaun cu rotile/ Keep Rollin’”, r. Stefan Hillebrand, Oliver Paulus (Elveția-Germania)
  3. „Magic Magic”, r. Sebastián Silva (Chile)
  4. „Magicienii/ Magic Men”, r. Guy Nattiv, Erez Tadmor (Israel)
  5. „Nuntă în ofsaid/ La gran familia espanola”, r. Daniel Sánchez Arévalo (Spania)
  6. „Praf / Dust”, r. Sergei Loban (Rusia)
  7. „Urmează-mi vocea/ Come to My Voice”, r. Huseyin Karabey (Turcia)
  8. „Vânt în pânze/ Chasing the Wind”, r. Rune Denstad Langlo (Norvegia)

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.