Râul Arieș, poluat cu steril! Reprezentanţii Cupru Min SA Abrud nu comentează incidentul | FOTO
O poluare accidentală gravă a avut loc luni, 3 aprilie 2017, la iazul de decantare a sterilului de la Valea Şesii, aflat în administrarea societăţii Cupru Min SA Abrud. Potrivit primelor informaţii una dintre sondele inverse a cedat, iar sterilul a ieşit în Valea Şesii, apoi în râul Arieş.
Deocamdată nu s-a raportat mortalitate piscicolă, dar, având în vedere toxicitatea apelor din baraj este foarte posibil să existe aşa ceva în aval de locul de deversare a văii în râul Arieş. Aceasta este prima deversare accidentală din baraj după mai mulţi ani în care nu au avut loc astfel de evenimente. Iazul de decantare aparţine companiei Cupru Min SA Abrud. Reprezentanţii societăţii, la care acţionar unic este Ministerul Economiei, nu au comentat deocamdată accidentul ecologic. Revărsarea sterilului din baraj a avut loc începând cu ora 12.30. Potrivit reprezentanţilor Gărzii de Mediu Alba, poluarea accidentală a avut loc după ce o sondă inversă a cedat la iazul de steril. La faţa locului s-au deplasat, luni seara, mai multe echipe de la Garda de Mediu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi de la Apele Române care cercetează incidentul, urmând să stabilească şi cât de grave sunt efectele poluării şi până unde s-au extins. Specialiştii urmează să stabilească şi cât de mult a fost afectată flora şi fauna piscicolă de pe râul Arieş având în vedere faptul că sterilul cu care apele au fost poluate conţine substanţe chimice toxice.
Cele mai recente evaluarări ale Ministerului Mediului arată că în zonă ar fi nevoie de investiţii de mediu în valoare de aproximativ 15 milioane de euro. Barajul are o suprafaţă de aproximativ 130 ha. Sterilul rezultat de la mina de cupru de la Roşia Poieni este deversat în Valea Şesii, unde odată era satul Geamăna. Compania Cupru Min SA din Abrud a primit autorizaţia de mediu pentru exploatarea metalelor neferoase de la Roşia Poieni în 23 iulie 2014. Cupru Min Abrud este titularul licenţei de exploatare a cuprului din zăcământul de la Roşia Poieni, estimat la 900 de milioane de tone, reprezentând 60% din rezerva de cupru României.
”Emiterea autorizaţiei integrate de mediu şi stabilirea condiţiilor de funcţionare era necesară pentru a se preveni poluarea asupra mediului în special prin aplicarea celor mai bune tehnici disponibile şi, dacă acest lucru nu este posibil, să se reducă orice impact asupra mediului; stabilirea condiţiilor pentru monitorizarea/supravegherea amplasamentului iazului Valea Şesei astfel încât să se prevină orice poluare semnificativă şi orice incident sau accident, chiar dacă instalaţia în ansamblu nu funcţionează, potrivit Ministerului Mediului”, se afirmă în documentaţia care a stat la baza emiterii documentului.
Barajul de la Valea Şesii este un iaz de decantare de vale, deschis, având un singur baraj construit din anrocamente. Apa care trece pe sub haldă şi ajunge în iaz are pH între 1,5 – 2, iar culorile sunt de la metale (Cu, Fe, Cr, Zn, As, Mn etc.). O substanţă toxică gasită în barajul de decantare de la Valea Şesii este cadmiul care depăşeşte şi de zece ori valorile normale.
sursa: adevărul
Foto: Baic Teodor Augustin
Comentariile portalului
Faceti lucrarile etapizat pe sectiuni ale cladirii sau pe etaje ca sa se stinga si scandalul. Altfel astia o sa ajunga la Bucuresti si auzim iar ''de toate ... s.a. (...)
Bravo pt articol Tom si bravo pt birt Ioana, o parte importanta din viata mea
Erata : "viceprimar" in loc de "primar"