luni, 17 iunie, 2024

Special Arad Logo

    Raport Eurostat. Prea mulți români sunt uciși de boli care pot fi prevenite

    de - | 27 mai 2024, 8:57 AM | Naţional

    0

    România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană la decese din cauze prevenibile și tratabile, iar asta pentru că nici statul și nici cetățenii nu acordă atenție prevenției. Concret, România alocă mai puțin de 4% din buget pentru prevenție, arată cel mai nou raport Eurostat.

    Suntem pe locul 4 de la coada clasamentului cu doar 30,5 euro pe cap de locuitor, depășind doar Polonia, Slovacia și Bulgaria. În schimb, Austria se situează în frunte, alocând 10,3% din bugetul pentru sănătate prevenției, urmată de Danemarca cu 8,9% și de Olanda cu 8,7%.

    „Noi, românii, întotdeauna am fost pe ultimul loc la capitolul finanțarea prevenției, dar mai sunt și alți factori care influențează: educația pentru sănătate, dar și infrastructura sistemului și legislația care nu obligă nici pe asigurat, nici pe asigurător și nici pe furnizor să asigure servicii medicale preventive. Trebuie să vorbim de prevenție în sănătate și pe alte paliere. E vorba de alimentația nesănătoasă, de stilul de viață, de infrastructura generală a sistemului, nu numai cea legată de serviciile de sănătate“, a explicat Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, pentru „Adevărul“.

    De ce nu avem o finanțare suficientă pentru sistemul de prevenție? Pentru că „finanțăm și găuri negre în același timp. Noi nu avem un management al controlului preventiv financiar, al controlului preventiv de utilizare a resurselor din sănătate, iată de ce utilizarea acelui fond național unic de asigurări sociale de sănătate, care este colectat de la populație, este dat la Casa de asigurări în totalitate, într-adevăr, dar el este perforat de găuri negre ale sistemului de sănătate, sume foarte importante, care influențează major calitatea și finanțarea“, adaugă reprezentantul pacienților.

    2 din 3 români nu își fac controalele medicale preventive, arată și raportul STADA pentru anul 2023, iar unul dintre principalele motive este costul ridicat al analizelor, conform opiniei exprimate de aproximativ 42% dintre participanții la studiu.

    sursa: Adevărul

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.