Un tiran numit coronavirus

  de Raluca Medeleanu | 19 aprilie 2020, 6:12 PM | Opinii

  3

  Nu îmi e frică de o boală. Nu îmi e frică de ideea că aș putea muri. Mai mult mă îngrozește că mă simt pentru prima oară în viața mea captivă. Că pentru prima oară simt că mi se ia libertatea, cea pe care am prețuit-o, cred, mai mult decât pot simți alții de vârsta mea.

  De când mă știu, am fost înconjurată de povești despre lipsa de libertate. Străbunicul meu a fost dus la Canal. Mătuși de-ale mele au fost duse de Horthy la muncă forțată. Un unchi a ajuns în lagăr în Siberia. M-am uitat mereu cu groază la documentare despre Cel de-al Doilea Război Mondial, am citit înfiorată despre oameni aruncați în închisoare pentru că și-au exprimat verbal sau în scris opinia, în perioada comunismului.

  Da, libertatea de a face ce simți oricând, oriunde, e cel mai de preț lucru al umanității, pentru care merită să lupți în viață.

  Acum, totul e confuz. Și răzvrătirea e imposibilă, căci acum tiranul nu e om, e un virus. Cum poți fi nesupus în fața propriei tale șanse la viață? Ba mai mult, cum te poți răzvrăti împotriva vieții celor din jur?

  Acum, „a asculta”, „a fi ascultător” devin cu adevărat reguli de aur, iar cei care sunt obișnuiți să nu asculte, să vrea să fie diferiți, se văd într-un moment de cumpănă. E un test al autocontrolului și a distingerii a ce e rău și ce e bine, ce e real și ce nu e… O stare de urgență paralizează complet, dar dă și cale liberă dezechilibrului, haosului, deciziilor  luate de câțiva pentru mulți. Sunt decizii bune? Sunt ele rele? Când meseria îți cere mereu să pui totul la îndoială, mintea chiar poate să-ți joace feste. Cum poți ști cu adevărat ce se întâmplă când îți sunt tăiate toate mijloacele de informare?

  Taci, citești doar statistici reci, fără emoție, iar apoi aștepți. Să treacă o zi, două, trei, patru… să treacă parcă o eternitate până când democrația, în adevăratul ei sens, să-și intre înapoi în drepturi, ca să poți din nou să te simți stăpân pe situație, stăpân pe propria-ți viață și decizii.

  Dar parcă, cumva, simți că după ce va trece furtuna vei avea parte de un cer diferit.

   

  Raluca Medeleanu
  Jurnalist Special Arad

  Pandemia, carantina și nu numai – sub lupa invitaților redacției. Voci importante din Arad au acceptat provocarea de a scrie un Jurnal Special

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. … te rog sa-i intrebi cum vor proceda dupa inceperea cursurilor scolare, ca vom avea 100% situatii de elevi si profesori infestati.Ce vor face in aceste cazuri?Este foarte important sa stim, ca altfel ajungem intr-o situatie complicata.

   1.Ce se intampla daca intr-o scoala sunt depistati elevi si/sau profesori pozitivi cu COVID?
   – trimitem doar elevul in izolare acasa?
   -trimitem toata clasa in izolare acasa?
   – trimitem doar profesorul in izolare acasa?
   – inchidem scoala?

   …totul pe o perioada de 14 zile.

   In oricare din variantele insiruite mai sus, care sunt alternativele pentru: elev, intreaga clasa, profesor sau intreaga unitate de invatamant?

   Trebuie sa avem un raspuns clar si o strategie in aceasta situatie.Nu am auzit nimic care sa ma lamureasca pana acum.Poate reusesti tu sa obtii niste informatii.

   O zi excelenta!

   0 voturi
   +1
   -1
  2. Nu-mi permit să judec, nu vreau să judec, nu sunt pregătit să judec. Nu sunt competent să judec. Dar, dacă e să analizăm la scară planetară (evit implicarea credinţei), ne-o cam căutăm. Noi, oamenii. Dincolo de dantelele de zi cu zi, ne-o căutăm. Civilizaţia, progresul, modernismul – au cam deranjat natura. Care se răzbună, având infinite metode de a combate această aroganţă umană, totuşi limitată. NU coronavirusul e tiranul, e doar instrumentul. Tiranii suntem noi, oamenii, iar acest Dumnezeu pe care-l numesc Mama Natură îşi ia o mică revanşă. Fără a fi defetist, fără a evoca Apocalipsa, acesta e doar începutul.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.