marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Radiografia morții pe șoseaua Arad – Timișoara, făcută de medicul Cristian Dină. Concluzia dură trasă de cardiolog

  de Adriana Barbu | 25 august 2023, 8:09 AM | Știri Arad

  5

  Se moare pe șosele în fiecare zi în țara asta, iar faptul pare acum mai evident și mai dureros, prea dureros, odată cu tragedia petrecută la 2 Mai, odată cu incompetența din nou dovedită a autorităților,  tragedie devenită  radiografia  declinului țării.

  Se moare peste tot, însă, pe șoselele prin România. Se moare și pe șoseaua Arad – Timișoara, iar acest fapt pare, cel puţin în aceste zile, că nu mai are cum să rămână așa, că nu mai trebuie să rămână aşa. Mii de oameni au luat poziție, în ultima săptămână, pe subiectul morților de pe șosele, al corupției și al incompetenței decidenților, al lipsei de educație, al educației greșite. Iar în rândul celor care nu mai pot tăcea, care au ieșit public și care arată cu degetul spre vinovați, a intrat și celebrul medic cardiolog al Spitalului Județean Arad, Cristian Dina, un om care de ani de zile salvează vieţi.

  Radiografia morții pe Arad-Timișoara

  Radiografia sa despre șoseaua Arad-Timișoara, despre cum se moare pe drumurile din țară, dar şi despre cine sunt vinovații este cu atât mai adevărată și mai dureroasă cu cât medicul face zilnic naveta Arad-Timișoara (uneori a făcut-o şi de două ori pe noapte) şi, de-a lungul anilor în care a venit și plecat de la spital, a văzut probabil toate grozăviile de pe şosele.

  dr dina cristian spitalul judetean arad cardiologie

  (Cristian Dină face naveta Arad-Timișoara în fiecare zi pentru a ajunge la lucru)

  „Nu văd însă polițiști, nu văd mașini de poliție”

  Iată ce a postat doctorul Cristian Dină pe Facebook:

  „Fac naveta de 10 ani, Timișoara-Arad dimineața, Arad-Timişoara după-amiază (doi ani am făcut-o și noaptea, uneori de două ori într-o noapte, până când nişte <decidenți> au hotărât că garda de infarct acut nu e importantă, e mai confortabil și mai ieftin să trimitem pacienții să fie rezolvați prin alte părți. Am fost martor la nenumărate situații în care accidentele au fost evitate la limită, unele din pur noroc. Inconștienți care depășesc în curbe fără vizibilitate, unii care depășesc pe distanțe de multe sute de metri pentru că cel depășit s-a ambiționat brusc a nu se lăsa depăşit, TIR-uri care se depășesc unele pe altele pe distanțe interminabile, TIR-uri grele care depăşesc automobile, în localitate, pe linie continuă și cu cel puțin 70-80km/h, și care mai că ți se urcă în portbagaj dacă reduci viteza la limita legală, și nenumărate altele. Pe șoseaua cu două benzi pe sens spre intrarea în Timișoara, unde limita de viteză e 70km/h majoritatea conduc cu 100-120, sau chiar mai mult. Nu văd însă polițiști, nu văd mașini de poliție, nu văd radare, nu văd nimic ce ar putea impune respectarea reglementarilor în vigoare. Văd zilnic tragediile care se întâmpla pe şoselele noastre, dar nu îi văd niciunde pe cei care prin simpla lor prezență ar putea reduce dramatic numărul deceselor din accidente”.

  „Toți ar trebui să aibă pe conștiință acești morți nevinovați”

  „Polițiștii noștri sunt probabil prea preocupați să își calculeze timpul rămas până la pensionarea prea timpurie sau dimensiunea pensiei mult prea speciale, nu mai au timp să își facă datoria. Pentru că, la rândul lor, nu sunt trași în niciun fel la răspundere de șefi, secretari de stat, miniștri, etc. Care la rândul lor stau în funcții numai pentru a culege orice folos cuvenit sau necuvenit de pe urma sinecurii care e postul de bugetar. Pentru că, la rândul lor, așa au fost învățați de zeci de ani deja, de o clasă politică tot mai ineptă, mai incompetentă, mai needucată, mai coruptă. Toți înființează comisii de anchetă ale căror rezultate sunt nule, în timp ce copii de 18-20 de ani mor pe șosele, victime ale unor descreierați, crescuți de părinți la fel de descreierați. Toți ar trebui să aibă pe conștiință acești mor’i nevinovați, desigur, dacă ar avea conștiință, principii, valori, sau măcar o minimă pregătire profesională. Dar ei nu mai știu, pare-se, decât ceea ce îi învață : că tinerii cu principii ajung bătrâni cu datorii”, a argumentat Cristian Dină.

  Demisii de ochii lumii 

  „Radiografia” doctorului Cristian Dină vine la scurt timp după ce statul a demis câțiva dintre șefii mai mici, la zile bune după teribilul accident din 2 Mai, în speranța că societatea va amuți, că cei supărați vor fi potoliți pentru că autoritățile, iată, au luat măsuri.

  Niciun decident important nu a fost demis sau nu și-a dat demisia după cumulul de erori, neglijențe, nereguli și infracțiuni care au dus, cu toate, la moartea a doi tineri și rănirea altora pe drumul care face legătura între Vama Veche și 2 Mai. Un drum parcurs pe jos de sute de tineri, seară de seară, în timpul verii, un drum la care nu s-a uitat, însă, niciun decident şi, ca atare, niciunul nu a decis, vreodată, că ar avea nevoie de un trotuar. Cei care merg pe jos între Vama Veche și 2 Mai nu sunt importanți pentru sistem.

  Citește și:

  Cad primele capete după tragedia de la 2 Mai: Șefi din IPJ Constanța, demiși. Trei agenți, dați pe mâna procurorilor

  Șoferul de 19 de ani care a omorât doi tineri, un băiat și o fată, după ce a intrat într-un grup de pietoni, consumase 3 feluri de droguri

  Video | „Oxicodona e viața noastră”. O nouă înregistrare cu șoferul drogat care a omorât doi tineri în stațiunea 2 Mai

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Foarte corect tot ce spune Domnul Doctor! Un echipaj priceput si dotat cu noul BMW ar trebui sa patruleze in zona permanent si sa preia macar semnalarile facute de cetatenii conducatori auto prin SNAU 112. In mod sigur s-ar conduce mai atent. Dar agentii sunt pititi la umbra, activi pe Facebook. Si nu numai! Iar sefii lor directi nu sunt schibati de cand exista autostrada, semn ca mai competent de atat nu se poate!!!

   +1 voturi
   +1
   -1
  2. Și cu ocazia acestui interviu ați aflat și de ce toate cazurile de infarct pleacă la Timișoara. Interviu 2 în 1. Pana rezolvați problema morților pe șosele poate rezolvati garda de urgente cardiovasculare pentru ca mai mulți mor de infarct decât in accident rutier.

   +8 voturi
   +1
   -1
  3. @D:
   Degeaba avem legislație și DEGEABA EXISTĂ ECHIPAJE PE DRUM (ca să-și facă norma de amenzi și DELOC pro-active și preventive! 😣), când acestea ACȚIONEAZĂ DISCREȚIONAR, iar „legile nu se aplică pt. Dulăi ci doar pt. Căței”. 😡
   .
   Iar, culmea, când mai apare câte un Polițist „cu coloană vertebrală” , care speră că-și poate face ÎN MOD CORECT DATORIA, au grijă șefii lui (puși politic sau prin P.C.R.) „să-i dea peste bot” dacă a îndrăznit să deranjeze un „grangure” mare sau beizadeaua cuiva.
   .
   Așa că, mulțumesc, decât echipaje „cu dedicație” sau „cu normă” , mai bine NU…!
   Prezența lor NICIODATĂ nu „i-a liniștit” pe imbecili sau nesimțiți, ci DOAR pe cei corecți și fricoși, care oricum nu făceau nebunii și sunt „taxați” pe tot felul de „rahaturi”, ca să-și facă Polițiștii NORMA.
   .
   PS: ce folos ca A EXISTAT ECHIPAJ care, culmea, l-a și oprit, pe imbecilul drogat, dacă i-a dat drumul FĂRĂ SĂ IA NICI O MĂSURĂ ? 🤔

   +10 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.