Quartetul Elevation, alături de Lucian Ban, aduce jazzul newyorkez la Arad!
Sub egida îndemnului „Arad can Jazz”, Centrul Municipal de Cultură alături de Primăria Municipiului Arad se pregătesc să aducă atmosfera autentică a jazzului high-class din New York în Arad! Duminică, 15 noiembrie, începând cu ora 19, reputatul pianist de jazz de origine română Lucian Ban va hipnotiza publicul prezent în Sala festivă a Liceului de Artă „Sabin Drăgoi”, alături de quartetul ELEVATION.
Alături de saxofonistul american Abraham Burton, de contrabasistul John Hebert, bateristul Eric McPherson și de invitatul lor special, violistul american nominalizat la premiile Grammy Mat Maneri, Lucian Ban pornește în noiembrie 2015 în turneul european de promovare a albumului Songs from Afar, cel de-al doilea CD al quartetului ELEVATION.
Noul album, Songs from Afar, este un titlu extrem de inspirat și personal, care poartă mărturie direcției muzicale hibride abordate de quartetul ELEVATION. Pentru acest album, cei 4 muzicieni au colaborat nu doar cu violonistul Mat Maneri, ci și cu bistrițeanul Gavril Țărmure. De altfel, acest CD este editat de reputata casă de discuri americană Sunnyside Records, alături de Societatea de Concerte Bistrița, fundație manageriată în trecut de Gavril Țărmure, sub semnul căreia funcționează și editura Charmides. În urma unei astfel de colaborări ramâne doar poezie!
Lucian Ban, care mărturisește că se află în „căutarea continuă a sensului muzical”, vine în întâmpinarea energiilor free jazzului și a muzicii post-bop cu o moștenire culturală românească, pe care o sondează mereu, o redescoperă și o reinterpretează.
Prestigios este un cuvânt care nu poate lipsi din nicio descriere care însoțește quartetul ELEVATION – de la prestigioasele publicații precum New York City Jazz sau Chicago Reader, la prestigioasele premii precum cele 3 titluri Best Album 2013 pentru albumul Mystery, sau prestigioasele cluburi și orașe care i-au găzduit. Cu aceeași energie explozivă ELEVATION vă așteaptă la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi”, unde doar muzica va avea un cuvânt de spus.
Lucian Ban
Unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz, pianistul și-a câștigat renumele pe scena newyorkeză grație unei serii de proiecte și albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparații cu Vladimir Horrowitz și McCoy Tyner, Ban fiind considerat „unul din cei mai buni pianiști care s-au mutat la New York în ultima decadă” (Bruce Lee Gallanter). Împreună cu renumitul contrabasist american John Hébert, Lucian Ban a inițiat și condus Octetul Enesco Re-Imagined dedicat reinterpretării lucrărilor celebrului compozitor George Enescu, un proiect ce s-a bucurat de o excelentă primire în presa internațională, câștigând o serie de premii BEST OF 2010 și fiind aplaudat pe marile scene ale lumii: London Jazz Festival/Royal Elizabeth Hall, Barcelona Jazz Festival, Jazz dÓr din Strasbourg, Capitala Culturală Europeană de la Guimaraes, Portugalia și altele.
Considerat de cunoscutul ziar britanic The Guardian drept „un nume de urmarit / a name to watch”, pianistul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban, originar din Cluj, activează la New York unde este liderul mai multor grupuri (Tuba Project, Elevation, Sam Newsome & Lucian Ban), toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuți în întreaga lume. A editat 8 albume sub nume propriu pentru case de discuri americane și europene, iar in 2013 și-a facut debutul pentru celebra casă de discuri ECM Records (Keith Jarrett, Jan Garbarek etc.) cu Transylvanian Concert, album ce-i va aduce consacrarea internațională.
Abraham Burton
A cântat în cariera sa de până acum cu Jackie Mclean, Art Taylor, Jimmie Smith, Winton Marsalis. Una dintre cele mai extravagante experiențe muzicale ale sale constă în grupul pe care l-a alcătuit împreună cu celebrii bateriștii Nashid Waits și Eric McPherson, împreună cu care a crescut, în Greenwich Village – un ”trio extravaganza”, cum a fost numit de presa de specialitate.
John Hébert
Considerat unul dintre cei mai importanți contrabasiști de jazz la ora actuală, John Hébert a fost votat de două ori la Rising Star Acoustic Bassist, alături de alte nominalizări și materiale dedicate în presa de specialitate. A fost ultimul contrabasist al celebrului pianist Blue Note, Andrew Hill, apărând pe cel din urmă album al acestuia pentru Blue Note Records – Time Lines. De 4 ani este contrabasist în trioul Fred Hersch. John Hébert a colaborat cu cei mai mari muzicieni de jazz din lume, precum Lee Konitz, Paul Bley, John Abercrombie, Greg Osby, Kenny Wheeler, David Liebman, Paul Motian, Jason Moran etc.
Eric McPherson
La doar 45 de ani, Eric McPherson este colaborator al unora dintre cele mai mari legende ale jazz-ului, de la Pharoah Sanders la Andrew Hill și celebrul Jackie McLean, care i-a adus consacrarea și porecla de E-mac. Oaspete al celor mai mari festivaluri de jazz din lume, Eric McPherson cântă de asemenea cu staruri mai tinere ale jazzului, precum Avishai Cohen, Claudia Acuna, Jason Moran, Greg Osby sau Kurt Rosenwinkel. Prestigioasa revistă All About Jazz îl compară cu Jack DeJohnette și elogiază „extraodinarul său simț eliberator al ritmului”.
Ne vedem, așadar, duminică, 15 noiembrie, de la ora 19, la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi”, pentru a-i asculta pe ELEVATION, un cuvânt și o formație care „reflectă o stare de spirit vizionară, și a căror muzică cu siguranță vă va conduce către acel punct de elevație” (Jazz Inside Magazine)
Intrarea este liberă
Comentariile portalului
Apropo de Sputnik în speță de ruși România are niște politicieni incredibili de slabi pe politică externa noi puteam profita de pe urmă graniței cu Ucraina (...)
Teacher, văd că a dispărut. Ne explica , cu patos, cum nu sunt sali și totuși, uite că sunt. Teacher, ai terminat de numărat?
Geani matroana din clanul îmbuibaților cei mai mulți la compania de apă, directori cu salarii de peste 5.000 de euro pe lună, în privat să primești așa (...)